Gibraltar – mesto opic

Gibraltar – mesto opic

Gibraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva in Severne Irske ter ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Evropo in Afriko. Velika Britanija ima v njem nastanjeno oporišče vojne mornarice.

“Po legendi se bo britanska oblast v mestu končala, ko bo zadnja izmed opic zapustila skalo.”

Med špansko nasledstveno vojno so Gibraltar zavzeli Britanci in ta je od 1739 razglašena za kronsko kolonijo, v kateri danes živi približno 29 000 prebivalcev. Med Veliko Britanijo in Španijo vlada napetost, saj želijo zadnji Gibraltar vključiti nazaj v svojo državo.

Gibraltar je edina evropska država, v kateri živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostosti. Zaradi njih je kraj poimenovan tudi Opičja skala. Po eni razlagi prihajajo iz Maroka, po drugi pa si potomke berberskih opic, ki so pred tem živele v južni in srednji Evropi.

alea: “Gibraltar je del EU. S stališča EU so prebivalci Gibraltarja državljani Velike Britanije. Je pa nekaj izjem: Gibraltar ni del skupnega trga, ne sodeluje v skupni kmetijski in ribolovni politiki, ne uporabljajo se določila EU o davku na dodano vrednost.”

monkeys-50862_1280

gibraltar-441928_1920

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Lana je del ustvarjanja zgodbe Travel.Over.Net od leta 2015. Od nekdaj rada potuje, saj potovanja prinesejo nove ideje. Posledično je študij družboslovne smeri nadaljevala v tujini, kjer "izkorišča" možnost učenja in raziskovanja skritih kotičkov hkrati. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.