fbpx

10 najlepših prazničnih poti z vlakom

Aktivnosti, Aktualno, Mesta, Novice

V mestih po Evropi so že zaživeli božični sejmi, ki vabijo k pohajkovanju, kramljanju in uživanju. In najboljše: vse sejme lahko obiščete z vlakom! Izlet z vlakom je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo, pač pa tudi zato, ker decembra z vlaki potujejo tudi pravljični junaki.

Božiček decembra domuje na muzejskem vlaku!

Božiček že šesto leto zapored potuje po Sloveniji s skoraj 100 let starim muzejskim vlakom, na poti pa se mu lahko pridružite tudi vi, od 1. do 24. decembra!

Z vilami v Pravljično deželo Celje

Že osmo leto zapored vas bodo v Pravljično deželo v Celju spremljale pravljične vile. V središču knežjega mesta bodo vile vse do silvestrovega ustvarjale deželo doživetij za najmlajše in malo starejše.

S škratoma v blejsko zimsko pravljico

Škrata iz Dežele ljudskih pravljic Bled lahko srečate vsako soboto in nedeljo v decembru med Novo Gorico in Bledom Jezero. Škrata imata za vsakega otroka na vlaku že pripravljeno darilce, ki vključuje brezplačna doživetja na Bledu.

Najbolj čarobni božični sejmi

Dunaj, Avstrija

Od konca novembra do konca decembra se avstrijska prestolnica spremeni v malo pravljično deželo. Najživahneje je pred mestno hišo, kjer se odvija priljubljeni Christkindlmakrt, ki ga vsako leto obišče več milijonov obiskovalcev. Pravljičen je tudi božični sejem pred dvorcem Schönbrunn. Pogrejte se z znamenitim weihnachtspunschem in se sprehodite od operne hiše po Kärntner Straße do katedrale sv. Štefana, pa OGLASNO SPOROČILO po ulici Graben do palače Hofburg. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 29 €.

Salzburg, Avstrija

Mozartovo mesto v predbožičnem času očara s tradicionalno božično jelko, zastekljenim vodnjakom in gradom, ki se dviga nad trgom Salzburger Dom. Ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ki stoji neposredno ob salzburški katedrali, se odvija svetovno znani in najstarejši avstrijski božični sejem. Eden od vrhuncev predprazničnega dogajanja v Salzburgu je tudi pohod parkljev. Družine z otroki bo navdušil adventni Hellbrunn, kjer bodo lahko otroci jahali ponije, pekli klobasice na tabornem ognju in božali živali v živalskem vrtu. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 27,80 €.

Gradec, Avstrija

V tednih pred božičem se Gradec spremeni v romantično zimsko pravljico. Že v novembru se odpre več adventnih tržnic. Podate se lahko tudi na pot jaslic, ki vodi od ledenih jaslic na dvorišču Deželne hiše Landhaus skozi ulico Stempfergasse do božične razstave muzeja Diözesanmuseums Graz. Graške cerkve ponujajo številne možnosti, da se v vaše srce ponovno naseli božični duh: izdelava adventnih vencev, adventni koncerti, božične razstave, praznične maše. Otroška adventna tržnica Kleine Neutorgasse bo z velikim Doživeta praznična potovanja z vlakom 11 kolesom, vrtiljakom in pravljičnim vlakom, peno in sladkorno vato zanetila iskrico v vsakih otroških očeh. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 19 €.

Beljak, Avstrija

V mestu ob Dravi boste našli vse, kar ustvarja božično vzdušje – od romantičnega adventnega sejma do adventa v kočah in umetniškega adventa. Beljaški tradicionalni advent se razprostira okoli mestne župnijske cerkve, na glavnem trgu (Hauptplatz) pa se odvija Beljaški kulinarični advent. Če je dovolj hladno, pred mestno hišo odprejo drsališče, program za otroke pa dopolnjuje še majhen živalski vrt in lutkovno gledališče. Vozovnice iz Ljubljane za odrasle: od 11 €.

Innsbruck, Avstrija

V Innsbrucku poteka tradicionalni božični sejem pred znamenito Zlato strešico, ki jo obdajajo presunljive srednjeveške fasade. Letošnji se je s 70 stojnicami v stilu tirolskih vasic začel že sredi novembra. V srednjeveškem mestecu Styer se vse vrti okrog Božičkove pošte, v St. Wolfgangu pa je v ospredju luč miru, ki počiva na jezeru Wolfgangsee. Adventni sejem pred očarljivim dvorcem Grafenegg sodi med najlepše sejme z najdaljšo tradicijo v Avstriji. Vozovnice iz Ljubljane za odrasle: od 37 €.

Top 5 last–minute žurerske silvestrske prestolnice že od 15 evrov

Budimpešta, Madžarska

Lepotica ob Donavi očara v vseh letnih časih, a prekrasne palače, cerkve, trgi in sanjski mostovi so v praznični preobleki še lepši. Številni trgi in ulice madžarske prestolnice se v decembru odenejo v čarobnost lučk in prazničnih stojnic. Največji božični sejem je na trgu Vörösmarty, polnem prisrčnih lesenih hišk, kjer lahko kupite kakovostne izdelke madžarske domače obrti. Povzpnite se na Citadelo, ki se dviguje nad tem veličastnim mestom, oglejte si središče mesta ob Elizabetinem mostu, sprehodite se skozi Verižni most in čez Trg svobode do bazilike sv. Štefana. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: že od 15 €.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Zagreb, Hrvaška

Zagreb je v preteklih dveh letih prijel laskavi naziv najboljše adventne prestolnice Evrope, že tako bogato praznično ponudbo pa so sosedje letos le še nadgradili.

Česa ne smete spregledati?

Trg bana Josipa Jelačiča zaživi ob glasbi in koncertih, v parku Zrinjevac lampijoni razsvetljujejo drevored, stari glasbeni paviljon pa se spremeni v svetlečo palačo. Za bolj aktivne se prava božična pravljica odvija v ledenem parku na trgu kralja Tomislava. Ob vzpenjači tradicionalno poteka gastronomski dogodek, ki vas s kulinarično ponudbo popelje okoli sveta. Novost letošnjega prazničnega dogajanje pa je advent v tunelu – božična pravljica v predoru, kjer bodo na ogled osvetljene 3D-zimske skulpture, video projekcije in izbrana praznična glasba. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: 9 €. Za potovanja skupin ali družin so vozovnice še cenejše. Vozovnica za vlak na relaciji Ljubljana – Zagreb in nazaj stane po ponudbi City star, za 2 odrasla in 2 otroka do 15 let, samo 30,30 evra.


Sledite nam


RSS Ustavi se!