fbpx

135 let Zdravilišča Radenci: Kjer srce pravi ja!

Novice

Ob 135-letnici Zdravilišča Radenci 135 minut za zdravo srce.

Ob 135-letnici Zdravilišča Radenci delam s srcem je bil včerajšnji program raznolik. Ljubiteljem gibanja in športnikom so bile na voljo najrazličnejše telovadbe: gimnastika, fitness, hoja in tek. Ljubitelji kulinarike so se naučili, kako pripraviti napitek in sladico, s katerima lahko okrepijo srce. Ker srce in tudi možgane krepimo z ročnimi spretnostmi, so bile na voljo ustvarjalne delavnice: risanje src na kamne iz Mure ter izdelovanje src iz gline. Najmlajši so telovadili z veveričko Muki, maskoto Zdravilišča Radenci, se zabavali v Vzajemkovi deželi z Vzajemkom, maskoto zavarovalnice Vzajemna, obiskali SIKALO ZOO, se peljali s turističnim vlakcem in skupaj s starši tekli na družinskem teku. Ljubitelji hoje so lahko izbirali med več pohodi – na tistih, ki vodijo do mineralnih vrelcev, so veliko izvedeli o zdravilni mineralni vodi in jo seveda tudi degustirali. Središče dogajanja je bil park pred Hotelom Radin, aktivnosti pa so se  zaključile ob 19.00, ko so tudi uradno obeležili 135. obletnico zdravilišča ter nazdravili dosedanjim uspehom in novim izzivom.

Bogata zdraviliška dejavnost Zdravilišča Radenci je zasnovana na štirih naravnih zdravilnih faktorjih: poleg naravne radenske mineralne vode so to še zdravilna termo-mineralna voda, zdravilno blato (peloid) in ugodna klima z več kot 250 sončnimi dnevi na leto.

Anja Vogrič: “Veverička Muki (Janja, Dominik in Stanko) goste animirajo z vadbami vsak dan. “Minuta za zdravje (20 minut 🙂 pri zdravilnem vrelcu v Zdravilišče Radenci prebudi v dan. Že ambient ima posebno energijo.”

Vaje

[UTRINKI #raziskujemoslovenijo]Veverička Muki (Janja, Dominik in Stanko) goste animirajo z vadbami vsak dan. "Minuta za zdravje (20 minut 🙂 ) pri zdravilnem vrelcu v Zdravilišče Radenci prebudi v dan. Že ambient ima posebno energijo" Anja Vogrič

Objavil/a Potovanja.Over.Net dne 23. september 2017

Anja Vogrič: “Nordijska hoja krepi celo telo, odpravlja stres in pozitivno vpliva na počutje. “Do Kapele (župnija) smo se z animatorji, obsijani z jesenskim soncem, med dišečimi vinogradi in vonjem gozda, gob, povzpeli na Kapelski vrh, kjer je bila nagrada neprecenljiva – razgled.”

Nordijska hoja

[UTRINKI #raziskujemoslovenijo] Zdravilišče RadenciNordijska hoja krepi celo telo, odpravlja stres in pozitivno vpliva na počutje. "Do Kapele (župnija) smo se z Veverička Muki (Janja, Dominik) obsijani z jesenskim soncem, med dišečimi vinogradi in vonjem gozda, gob, povzpeli do župnije, kjer je bila nagrada neprecenljiva – razgled." Anja Vogrič

Objavil/a Potovanja.Over.Net dne 23. september 2017

Ali ste vedeli?

Bolezni srca in ožilja: Ženske so bolj dovzetne zanje kot moški

Statistični podatki kažejo, da se skupna umrljivost zaradi srčnih bolezni od leta 1998 zmanjšuje, vendar pa umrljivost žensk, zlasti mlajših od 55 let, stagnira ali je marsikje celo v porastu. Žensko srce se namreč razlikuje od moškega v več pogledih, predvsem se drugače odziva ter na drugačen način kaže znake bolezni.

Anatomske in fiziološke razlike med ženskim in moškim srcem. Žensko srce je skoraj za tretjino manjše od moškega (tehta le nekaj več kot 10 dag kave) in je bolj občutljivo. Žensko srce ima tanjše žile kot moško, kar otežuje operacije in vse ostale posege na žilah srca. Tanke žile so bolj občutljive, bolj pogosto se pri ženskah v drobnih žilah srca pojavljajo spazmi (krči). Te je težko odkriti, zato hitreje pride do zmanjšanega pretoka krvi ali infarkta. Ženske imajo tudi manj čvrsto zgradbo zaklopk in se zato pogosteje soočajo s težavami z zaklopkami ter z razbijanjem srca (palpitacija).

Stres je eden glavnih povzročiteljev bolezni srca

Zelo pomemben vzrok za to, da so ženske bolj izpostavljene boleznim srca in ožilja, je  stres, ki pri ženskah povzroča nevarno stanje stresne kardiomiopatije, ki je znana kot “sindrom zlomljenega srca“ (broken heart syndrom) in je poledica hudega emocionalnega stresa. Simptomi te bolezni so enaki kot pri infarktu. Tudi zdravi se enako, saj je ogroženost enaka kot pri infarktu.

»Ženske zaradi številnih ali preveč obveznosti v današnjem načinu življenja minimizirajo ali  prikrivajo svoje težave, zato srčne bolezni pri njih večinoma odkrijemo prepozno. Z boleznijo srca se sooča vse več mlajših žensk (med 35. in 55. letom starosti), ki na prvi pogled niso videti ogrožene. Tega se premalo zavedamo. Tako so denimo v preventivnih kampanjah za ženske še vedno bolj v ospredju druge bolezni, čeprav ženske zaradi bolezni srca umirajo bolj pogosto kot pa zaradi vseh rakastih obolenj skupaj,« poudarja dr. Čobo.

Spomnimo: Zakaj je Zdravilišče Radenci na svetovnem zemljevidu zdravilišč?  

Zgodovina Zdravilišča Radenci sega v trideseta leta 19. stoletja, ko je mlad študent potoval skozi Radence in ga je na glasno žuboreče vrelce vode opozoril kočijaž. Ob tem mu je zaupal, da so za sikanje in bobnenje vode iz globin krive coprnice, ki se »štimajo za ples in v kotlu pod vrelcem kuhajo cmoke,« s katerimi potolčejo njive tukajšnjih kmetov. Nobeden od njiju si tedaj ni predstavljal, da bo dobrih trideset let kasneje prav ta študent, tedaj ugleden zdravnik dr. Karl Henn, na tem izviru zajel radensko ”kislo vodo“, ki bo postala svetovna uspešnica med naravnimi mineralnimi vodami.

Anja Vogrič: “Mineralna CO2 kopel krepi organizem, zlasti srce in ožilje, ter prinaša sprostitev in ugodje. Sproščujoče. Ko te objemajo mehurčki kopeli, pozabiš – na čisto vse. Animator Dominik me je pospremil do posebnih prostorov za kopeli. Potem sem odšla v posebno sobo številka 3, kjer je bila banja. V prostoru so bili samo mehurčki in jaz.”

Naravna radenska mineralna voda se uspešno kosa z najodličnejšimi evropskimi mineralnimi vodami, pri uporabi v kopelih pa je ena izmed najboljših. Prav spoznanje o tem, da bi bila z ogljikovo kislino nasičena slatina odlična za uporabo v zdravilnih kopeli, je dr. Henna vodilo k izgradnji zaprtega kopališča. Gradnjo je po njegovi smrti nadaljeval njegov sin in leta 1882 so v Zdravilišču Radenci odprli prvi zdraviliški objekt z 11 kopalnimi kabinami in 12 sobami za goste. Prvo leto so sprejeli 79 gostov, šest let kasneje pa že 200.

Pitna kura

[UTRINKI #raziskujemoslovenijo] Zdravilišče RadenciMineralna CO2 kopel krepi organizem, zlasti srce in ožilje, ter prinaša sprostitev in ugodje. "Sproščujoče. Ko te objemajo mehurčki kopeli, pozabiš – na čisto vse. Animator Dominik me je pospremil do posebnih prostorov za kopeli. Potem sem odšla v posebno sobo številka 3, kjer je bila banja. V prostoru so bili samo mehurčki in jaz." Anja Vogrič

Objavil/a Potovanja.Over.Net dne 23. september 2017

Karl Henn se je rodil leta 1809 v Frankolovem. Po končani medicinski fakulteti na Dunaju je kot zdravnik deloval v Laškem, Rimskih toplicah in na Dobrni ter postal strokovnjak za balneologijo, vedo o zdravilnih vodah. Na zdravilno moč mineralne vode radenske je začel opozarjati v strokovnem tisku zdravnike, v javnih občilih pa je v oglasih predstavljal njene zdravilne učinke prebivalstvu. V prvem letu po zajetju je dr. Henn napolnil in prodal 37.000 steklenic, kmalu je sledil velik tržni uspeh, medalje na živilskih in kulinaričnih razstavah doma in v evropskih prestolnicah, nato pa še laskave podelitve naslovov dunajskega cesarskega dvornega dobavitelja in dobavitelja papeškemu dvoru v Rimu. Znamenito radensko slatino sta nekoč pila sam papež v Vatikanu in cesar na dunajskem dvoru, danes pa jo gostje Zdravilišča Radenci lahko pijejo neposredno iz vrelca, le nekaj trenutkov za tem, ko privre na dan iz zemeljskih globin. Po vsebnosti ogljikovega dioksida spada naravna radenska mineralna voda med najbogatejše mineralne vode v Evropi, slavne tri srčke v svojem znaku pa je dobila zato, ker so tako lažje ločili tri vrelce. V zdravilišču pravijo, da srčki simbolizirajo tri neločljivo povezane elemente: zdraviliško tradicijo, srčnost zaposlenih in zveste goste.

Prehrana pomemben vidik uravnoteženega načina življenja

Anja Vogrič: V Zdravilišču Radenci se zavedajo pomena zdrave prehrane. Program Izberimo zdravo, pripravljen v sodelovanju z Mojco Cepuš, vsebuje nasvete za sestavo zdravih obrokov. Bostjan Rozanc, chef v Zdravilišču Radenci pove, da vsak dan ponujajo sveže jedi. 135 minutna večerja je izviren pristop. Izhodi so sestavljeni iz 135 sestavin, s pripadajočim programom, povsod pa so sledi mineralne vode. Oblike mehurčkov se estetsko podajo na krožnik.”

Hrana

[UTRINKI #raziskujemoslovenijo] V Zdravilišče Radenci se zavedajo pomena zdrave prehrane. Program Izberimo zdravo, pripravljen v sodelovanju z Mojca Cepuš, vsebuje nasvete za sestavo zdravih obrokov. Bostjan Rozanc, chef v Zdravilišče Radenci pove: "Vsak dan ponujamo sveže jedi, s katerimi lahko poskrbimo za svoje zdravje." "135 minutna večerja je nekaj izvirnega, vsaj jaz še nisem nikjer zasledila kaj takega 🙂 Izhodi so sestavljeni iz 135 sestavin, povsod pa so sledi mineralne vode. Oblike mehurčkov se estetsko podajo na krožnik." Anja Vogrič

Objavil/a Potovanja.Over.Net dne 23. september 2017

 

Edinstvenost zdravilišča je naravna radenska mineralna voda, ki je po vsebnosti naravnega ogljikovega dioksida med najbogatejšimi v Evropi. Kopeli v naravni radenski mineralni vodi so znane po vsem svetu –  polna kad vsem mineralne vode, ki ima v primerjavi s tisto iz steklenice veliko več ogljikovega dioksida, neposredno širi žile, pronica skozi kožo in naredi žilno steno bolj prožno in mehko, zato se po petnajst- do dvajsetminutnem kopanju uravnava tlak ter izboljša počutje.

Pitje mineralne vode oziroma t. i. pitne kure pomagajo pri obolenjih ledvic in sečnih poti ter boleznih presnove. Pri zdravih ljudeh so pitne kure priporočene za splošno poživitev in okrepitev telesa.

Anja Vogrič: “Ste vedeli, da v Radencih črpajo iz 24 vrelcev? Petanjski vrelec ob Muri – eden izmed vrelcev radenske mineralne vode. “Na zdravje nam želi Vesna Maučec, direktorica Zdravilišča Radenci. Pitna kura z radensko mineralno vodo dobrodelno vpliva na zdravje. Iz vrelca ima mineralna voda malce drugačen okus kot iz steklenice.”

Pitna kura

[UTRINKI #raziskujemoSlovenijo] Ste vedeli, da v Radencih črpajo iz 24 vrelcev? Petanjski vrelec ob Muri – eden izmed vrelcev radenske mineralne vode. "#nazdravje" nam želi Vesna Maučec, direktorica Zdravilišče Radenci Pitna kura z radensko mineralno vodo dobrodelno vpliva na zdravje. "Iz vrelca ima mineralna voda malce drugačen okus kot iz steklenice 🙂 " Anja Vogrič

Objavil/a Potovanja.Over.Net dne 23. september 2017


Sledite nam


RSS Ustavi se!