fbpx

23. poletne kulturne prireditve v Velenju

Novice

Datum začetka : 21.6.2007 Datum zaključka : 2.9.2007 Prizorišče : Različne lokacije v Velenju Četrtek, 19. julijaob 21.00Velenjski gradMuzákl / GREVA SE JEŽKAIgrata in pojeta Vesna Penarčič Žunić in Matija Vastl. Pri klavirju Joži Šalej. Na duhovit način se Dva Ježka sprehodita skozi pestro življenje Frana Milčinskega – Ježka. Ob spremljavi pianista Jožija Šaleja se […]

Datum začetka : 21.6.2007
Datum zaključka : 2.9.2007
Prizorišče : Različne lokacije v Velenju

Četrtek, 19. julija
ob 21.00
Velenjski grad
Muzákl / GREVA SE JEŽKA
Igrata in pojeta Vesna Penarčič Žunić in Matija Vastl. Pri klavirju Joži Šalej. Na duhovit način se Dva Ježka sprehodita skozi pestro življenje Frana Milčinskega – Ježka. Ob spremljavi pianista Jožija Šaleja se igralca spopadeta z Ježkom na vseh nivojih njegovega ustvarjanja. Od šansonov, popevk, humorističnih vložkov, proze do ustvarjanja za otroke. Ob tem nam razkrivata pretesljive, nenavadne in tudi povsem
običajne podrobnosti njegovega očem skritega življenja. Skozi smeh, se prikrade tudi tista pretresljiva, žalostna plat našega največjega klovna, dvornega norca v službi njegovega veličanstva – Človeka.

Sobota, 21. julija
ob 9.00
Ploščad pred Centrom Nova
LJUDSKA GLASBA NA TRŽNICI
Predstavitev ansamblov in skupin, ki izvajajo ljudsko glasbo.
V sodelovanju s Turističnim društvom Velenje.

Četrtek, 26. julija
ob 21.00
Velenjski grad
KONCERT PESMI ŠPANSKIH JUDOV
Klarisa Jovanović (vokal) in Droro Orgada (kitara).
Gre za glasbeno zapuščino španskih Judov, ki so se po izgonu iz Španije, leta 1492, naselili v severni Afriki, Franciji, Italiji in drugod po Evropi. V novih domovinah so nastajale nove pesmi, vselej v jeziku ladino, ki je bil iz stare domovine. Drora Orgado je izraelski kitarist in skladatelj.

Četrtek, 2. avgusta
ob 20.30
Velenjski grad
Kud France Prešeren Ljubljana / ŠTEFKA IN POLDKA
Senior komedija.
Režija: Jaša Jenull. Igrata: Alenka Marinič in Urška Mlakar.
Štefka in Poldka sta stari ženički, ki živita nekje v severovzhodni Sloveniji. Čeprav so njuna mlada leta že zdavnaj mimo, ostajata vedoželjni in polni življenja. Ker živita daleč od mestnega vrveža je njuno edino okno v svet televizija, radio in dnevni časopis, s pomočjo katerih spremljata aktualne dogodke in tehnološki napredek. In ker ni v bližini nikogar, ki bi jim znal razložiti vsa ta moderna čudesa, se naloge lotita kar sami in si stvari razložita »po domače«.

Sobota, 4. avgusta
ob 10.00
Ploščad pred Centrom Nova
Brigita Leban: BICI-KLETA
Učiteljica Kleta in njen radoživi kuža Bici sta živela v prelepi gorski vasici. Dan za dnem sta vestno opravljala svoje dolžnosti v uro in pol hoda oddaljeni šoli. Pot v dolino je bila naporna in utrujajoča. A nekega dne sta pri sosedovem kleparju zagledala zanimivo stvar in skupaj so se domislili, čému bi to čudo lahko služilo.

Sobota, 11. avgusta
ob 9.00
Ploščad pred Centrom Nova
LJUDSKA GLASBA NA TRŽNICI
Predstavitev ansamblov in skupin, ki izvajajo ljudsko glasbo.
V sodelovanju s Turističnim društvom Velenje.

Četrtek, 16. avgusta
ob 20.00
Velenjski grad
KUD France Prešeren in Rozinteater
SKOPUH – NAJBOLJ SKOPA IZVEDBA
Avtor, režiser in izvajalec Andrej Rozman Roza.
Predstava je sicer inspirirana z Moliérovim Skopuhom, vendar govori predvsem o Slovencih in našem odnosu do jezika in kulture v času, ko uradno in osebno vse bolj prisegamo na tržne zakonitosti in ekonomsko konkurenčnost. Čeprav se navezuje na izjavo Mića Mrkaića o nemoralnosti slovenske kulture, je naperjena v prvi vrsti proti vsesplošni slovenski slepoti za situacijo, v kateri se nahajamo s svojim dejansko majhnim jezikovnim trgom. A ker gre hkrati za predstavo, ki naj bi bila ob vsej aktualnosti predvsem zabavna, bi bila najboljša žanrska oznaka zanjo “črna narodobudna komedija s srečnim koncem”. »Najbolj skopa izvedba Skopuha« je še en proizvod Rozmanovega nesmrtnega smisla za situacijsko komiko in za aktualistično poantiranje. Tudi ko ni ničesar smešnega, je vse smešno, samo da na odru ostane njegova na različne načine zmečkana faca.

Petek, 17. avgusta
ob 19.00
Velenje – trg Šalek
19. citrarski festival »Prešmentane citre«
SREČANJE CITRARJEV, LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV
Na tradicionalnem srečanju citrarjev in citrark, ljudskih pevcev in godcev se bodo udeleženci potegovali za naslov najbolj prešmentanega.
Prireditev pripravljamo v sodelovanju s Turističnim društvom Šalek in
Citrarskim društvom Slovenije.

Sobota, 18. avgusta
ob 9.00
Ploščad pred Centrom Nova
LJUDSKA GLASBA NA TRŽNICI
Predstavitev ansamblov in skupin, ki izvajajo ljudsko glasbo.
V sodelovanju s Turističnim društvom Velenje.

Sobota, 18. avgusta
ob 10.00
Ploščad pred Centrom Nova
TEATRO CIZAMO
Poulična predstava

Sreda, 22. avgusta
ob 20.00
Velenjski grad
19. Citrarski festival »Prešmentane citre«
KONCERT MLADENK S CITRAMI
Ob šestdesetletnici smrti Drage Košmrl, naše najbolj znane citrarke iz prve polovice devetnajstega stoletja, ki je leta 1952 napisala učbenik za citre v letih, ki temu instrumentu niso bila naklonjena, bo pet mladenk – Alenka Iljaš, Mateja Avšič, Tinka Budič, Janja Brlec in Mojca Žerak, ki so na tekmovanju citrarjev prejela najvišja priznanja, zaigralo svoje najljubše skladbe.

Sledite nam

Oznake

Četrtek, 23. avgusta
ob 20.00
Šaleška cerkvica
Koncert citrarskega virtuoza / WILFRIED SCHARF, Avstrija Scharf je izjemen citrarski virtuoz, ki bo letos že tretjič gostoval v Velenju. Njegov program obsega klasične skladbe od renesanse do baroka in od tradicionalnh skladb do jazza. Na dosedanjih koncertih je izjemno navdušil tudi zaradi svojih aranžmajev, interpretacije in lastnih skladb. Je umetnik čegar glasba se prilega vsakemu ušesu. Poleg tega bo imel Scharf tudi kratek seminar s slovenskimi citrarji.
Prireditev podpira Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije.

Sobota, 25. avgusta
dopoldne, popoldne, zvečer
Titov trg, Cankarjeva ulica v
Velenju
10. FESTIVAL MLADIH KULTUR KUNIGUNDA
Ulično dogajanje, gledališče, koncert.
V sodelovanju z Mladinskim centrom Velenje.

Četrtek, 30. avgusta
ob 19.00
Terasa hotela Paka Velenje
MILENA ZUPANČIČ V TEJ PREDSTAVI NE IGRA
avtor in izvajalec: Tomaž Lapajne. Režija: Kim Komljanec.
Nova uprizoritev klasične slovenske zgodbe o Lepi Vidi se zalomi, ker Milena Zupančič ne pride na predstavo. Pa tudi ostalih igralcev ni. Lahko spektakel sam odigra ubogi Mihael, ki je sicer le biljeter?
V sodelovanju s Hotelom Paka Velene.

Ponedeljek, 27. avgusta do
sob. 1. septembra
dopoldne, popoldne, zvečer
Titov trg, Cankarjeva ulica v
Velenju
10. FESTIVAL MLADIH KULTUR KUNIGUNDA
Ulično dogajanje – gledališče, ples, multimedija, koncert.
V sodelovanju z Mladinskim centrom Velenje.
Več na http://www.mc-velenje.si/

Nedelja, 2. septembra
ob 19.00
Velenjski grad
VEČER Z IZTOKOM MLAKARJEM
Tradicionalno bo poletne prireditve zaključil Iztok Mlakar, ki bo ob spremljavi Davida Šuligoja zapel in zaigral nekaj svoj šansonov in povedal kakšno štorijo.
Vstopnice 17 EUR!
 

Organizator :
Knjižnica Velenje – enota Prireditve

Titov trg 4
3320 Velenje
Telefon:
03 898 25 72
e-mail:
[email protected]


Sledite nam


RSS Ustavi se!