fbpx

30 let od padca Berlinskega zidu: Številke – podatki – dejstva

Mesta

Največja poganjalca nemškega receptivnega turizma v zgodovini sta bila padec Berlinskega zidu novembra 1989 in združitev Vzhodne in Zahodne Nemčije leto za tem.

Kmalu po združitvi (skupna statistika se šteje od leta 1993) so v nekdanji Zahodni Nemčiji zabeležili več kot 31 milijonov mednarodnih prenočitev, v nekdanji Vzhodni Nemčiji pa 3,4 milijone.

Med letoma 1993 in 2018 se je število mednarodnih prenočitev v celotni Nemčiji s 34,7 milijonov povzpelo na 87,7 milijonov. To pomeni, da se je več kot podvojilo. To je zgodba o uspehu, ki je nemški receptivni turizem že devetič zapored popeljala do rekorda. Poleg tega nemški receptivni turizem dolgoročno raste močneje kot evropski in svetovni turizem.

Odličen položaj v mednarodni konkurenci

Združena Nemčija ima tudi v mednarodni konkurenci močan položaj. Znamka Počitniška dežela Nemčija se ponaša z izjemnim ugledom. Leta 2006, takoj po svetovnem prvenstvu v nogometu, se je na lestvici GfK Roper Nation Brands Index, ki ponazarja vrednost blagovnih znamk, najprej uvrstila na prvo mesto med 50 primerjanimi narodi. Od takrat naprej pa vedno na eno izmed prvih treh mest. World Economic Forum Nemčijo na globalni ravni na lestvici gospodarskih sil med več kot 140 državami uvršča na 3. mesto. Na tem mestu pa je tudi pri ponudbah na področju potovanj in turizma.

To se je dogajalo na dan padca Berlinskega zidu

Nemčija počitniška dežela se uvršča na 1. mesto kot kulturna destinacija med Evropejci

V združeni Nemčiji vlada ravnovesje v ponudbi in povpraševanju: Nemčija počitniška dežela se uvršča na 1. mesto kot kulturna destinacija med Evropejci, na 1. mesto v mednarodnem merilu kot sejemska in kongresna destinacija na svetu, prav tako na 1. mesto kot destinacija za mestna potovanja Evropejcev, hkrati pa je tudi na 2. mesto kot destinacija za prestižna/luksuzna potovanja in 1. mesto kot destinacija za potovanja mladih iz Evrope (od 15 do 24 let).

Posebej močni učinki za vzhodnonemške zvezne dežele

Vzhodnonemške zvezne dežele že od začetka 90. let profitirajo od dinamične rasti turizma. Samo v “novih” zveznih deželah (vključno z Berlinom) se je število mednarodnih prenočitev med letoma 1993 in 2018 s 3,4 milijone povečalo na 20,5 milijonov.

V “novih” zveznih deželah s 15,1 milijoni prenočitvami prevladuje Berlin. Na lestvici vseh 16 zveznih dežel je bila v letu 2018 z 2,2 milijona mednarodnimi prenočitvami na 9. mestu Saška, Brandenburg in Mecklenburg-Predpomorjanska pa ji vsaka z 1,1 milijona sledita na 11. in 12. mestu. Turingija in Saška-Anhalt vsaka z 0,6 milijona zasedata mesti 13 in 14.

Delež receptivnega turizma vseh devetih zveznih dežel nekdanje Vzhodne Nemčije vključno z Berlinom je leta 1993 znašal 10 %, do leta 2018 pa se je podvojil na več kot 23 %.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.