fbpx

5 odštekanih festivalov hrane

Zanimivosti

Legenda pravi, da prebivalci Olney-ja v Angliji že od leta 1445 naprej prirejajo tekmovanje v teku s palačinkami.

Kulinarični festivali so vedno odlična priložnost za spoznavanje lokalnih  navad, le da so nekatere za kanček bolj odštekane od drugih.

Gigantska omleta

Legenda pravi, da je Napoleon tako zelo užival v omletah v francoskem Bessieres-u, da je naslednje jutro naročil vsa jajca, ki jih je bilo ta čas moč dobiti v mestu in naročil naj pripravijo omleto za njegovo celotno vojsko. Prebivalci mesta so dogodek spremenili v običaj in vsako leto pripravijo omleto iz 15.000 jajc, običajno za veliko noč. Mnogo drugih francoskih mest prav tako vsako leto praznuje festival omlet vključno z Abeville-om, Louisiana, kjer oktobra pripravijo omleto iz 5000 jajc.

getty-517878510_remygabalda_giantomelettefestival-jpg-rend-tccom-1280-853

getty-169431457_fredericjbrown_bugfest-jpg-rend-tccom-1280-853

Preberi tudi: 9 nasvetov kako do poceni letalske karte

Tek s palačinkami

Legenda pravi, da prebivalci Olney-ja v Angliji že od leta 1445 naprej prirejajo tekmovanje v teku s palačinkami. Tek domačinov s palačinkami v železnih ponvah se je spremenil v mednarodno tekmovanje z drugim tekom, ki ga istega dne opravijo v Liberal-u, Kansas. Druga dogodka sta še otroški tek in kosilo s palačinkami.

getty-509153612_olneypancakerace-jpg-rend-tccom-1280-853

getty-463545626_newspix_chinchillamelonfestival-jpg-rend-tccom-1280-853

Vir: travelchannel


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!