fbpx

7 pravljičnih mest

Novice, Potovanja

Kje namesto cest in avtomobilov za prevoz uporabljajo rečne kanale?

Lonely planet je izbral nekaj evropskih vasic, ki so kot iz pravljice. Oglejte si jih v foto galeriji.

po evropi: “Potujeva po Evropi že dobrih 20 let, običajno dvakrat letno za 10-14 dni, pa še vmes kak city break ali krajši izlet. Težko bi se odločila za eno. Super je bilo recimo 3-tedensko potovanje po južni španski obali od Barcelone do Cadiza in še malo v notranjost. Pa nekaj potepanj po Franciji – Provansa, Azurna obala, gradovi ob Loari, Normandija, Korzika … Skoraj najljubša mi je pa Italija, prečesana od jezer na severu do Kalabrije, Sicilija, Sardinija, Elba … V Italijo se vračava spet in spet. Od bolj severnih krajev me je najbolj navdušil Stockholm.
Je v Evropi toliko še za videt, da me kam dlje niti ne vleče. Če bi zneslo s financami, pa ZDA, Japonska, Avstralija …”

# Hallstatt, Avstrija

Hallstatt v centralni Avstriji se nahaja na nasipu Hallstätter See med neokrnjenim jezerom in mogočnim gorovjem, ki se dramatično dviga z vodnega obrežja. Rudnik soli izpred 1000 let je pripomogel k uspešnosi in prepoznavnosti mesta.

hallstatt-668698_1920

# Colmar, Francija

V alzacijski vasi se čutita francoski in nemški vpliv. V pekarnah lahko tako kupimo rogljič ali kugelhopf, restavracije pa so specializirane v fois gras in kislem zelju. Arhitektura se preliva od nemške gotike do francoskega neo-baroka v starem delu mesta, ki k sreči ni bil porušen v 2. svetovni vojni. Najdemo lahko tlakovane ulice, umirjene kanale in na pol lesene hiše.

colmar-980812_1920

Preberi tudi: Sedem čudes sodobnega sveta

# Bled, Slovenija

Majhna alpska vas na severozahodu Slovenije je znana po jezeru z otokom, na katerem stoji baročna cerkev. Po dveh urah hoje okoli jezera, se povzpnite na vrh grajskega griča s panoramskim razgledom ali si napolnite energijo z lokalno specialiteto kremšnito.

lake-670912_1920

# Óbidos, Portugalska

Del srednjeveške Iberije je ohranjen za zidovi Óbidos na vrhu hriba blizu portugalske zahodne obale. Kralj Dinis je v 13. stoletju mesto podaril ženi kraljici Isabeli in vse od takrat očara prav vsakega obiskovalca, ki se sprehodi po tej mogočni utrdbi. Znotraj zidu stojijo pobeljene hiše, tlakovane sprehajalne poti in mnogo lokalov, v katerih vam postrežejo ginjinho, lokalni višnjev liker.

obidos-469057_1920

Preberi tudi: Kaj razkriva barva potnega lista?

# Marsaxlokk, Malta

Na jugovzhodni obali Malte se nahaja starodavna ribiška vas s staromodnimi ribiškimi ladjicami imenovanimi luzzus. Poslikajo jih v pisane barve in nanje narišejo oko. Svež ulov prodajo obalnim restavracijam ali na nedeljski ribji tržnici. Nedaleč stran ob obali se nahaja bazen Svetega Petra z gladkimi apnenčastimi policami, s katerih se domačini poženejo v kristalno čisto morje.

fishing-village-128519_1920

Preberi tudi: Južna Amerika

# Giethoorn, Nizozemska

Prijeten oddih od mesta nudi Giethoorn na Nizozemskem. Namesto cest in avtomobilov za prevoz uporabljajo rečne kanale. Ob njih se nahajajo s slamo krite kmetijske hiše in koče s cvetočimi vrtovi in lesenimi mostovi, ki povezujejo obe strani reke. Pozimi kanali zmrznejo in so primerni za drsanje.

giethoorn-314961_1280

Preberi tudi: Španski tapas

# Dinant, Belgija

Na ozkem odseku med strmimi klifi in reko Meuse stoji Dinant, zgodovinsko belgijsko francosko govoreče mesto v valonski regiji. Poznavalci piva bodo Dinant prepoznali kot rojstno mesto piva Leffe, enega najbolj znanih belgijskih piv, ki je ime dobil po Notre-Dame de Leffe, lokalni opatiji, v kateri menihi varijo pivo že od 13. stoletja naprej. Ponuja tudi odličen razgled s ptičje perspektive s citadele na gotsko katedralo in stolp v obliki hruške.

rest-1053752_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: 5 načel japonske kuhinje

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.