fbpx

7 pravljičnih mest

Novice, Potovanja

Kje namesto cest in avtomobilov za prevoz uporabljajo rečne kanale?

Lonely planet je izbral nekaj evropskih vasic, ki so kot iz pravljice. Oglejte si jih v foto galeriji.

po evropi: “Potujeva po Evropi že dobrih 20 let, običajno dvakrat letno za 10-14 dni, pa še vmes kak city break ali krajši izlet. Težko bi se odločila za eno. Super je bilo recimo 3-tedensko potovanje po južni španski obali od Barcelone do Cadiza in še malo v notranjost. Pa nekaj potepanj po Franciji – Provansa, Azurna obala, gradovi ob Loari, Normandija, Korzika … Skoraj najljubša mi je pa Italija, prečesana od jezer na severu do Kalabrije, Sicilija, Sardinija, Elba … V Italijo se vračava spet in spet. Od bolj severnih krajev me je najbolj navdušil Stockholm.
Je v Evropi toliko še za videt, da me kam dlje niti ne vleče. Če bi zneslo s financami, pa ZDA, Japonska, Avstralija …”

# Hallstatt, Avstrija

Hallstatt v centralni Avstriji se nahaja na nasipu Hallstätter See med neokrnjenim jezerom in mogočnim gorovjem, ki se dramatično dviga z vodnega obrežja. Rudnik soli izpred 1000 let je pripomogel k uspešnosi in prepoznavnosti mesta.

hallstatt-668698_1920

# Colmar, Francija

V alzacijski vasi se čutita francoski in nemški vpliv. V pekarnah lahko tako kupimo rogljič ali kugelhopf, restavracije pa so specializirane v fois gras in kislem zelju. Arhitektura se preliva od nemške gotike do francoskega neo-baroka v starem delu mesta, ki k sreči ni bil porušen v 2. svetovni vojni. Najdemo lahko tlakovane ulice, umirjene kanale in na pol lesene hiše.

colmar-980812_1920

Preberi tudi: Sedem čudes sodobnega sveta

# Bled, Slovenija

Majhna alpska vas na severozahodu Slovenije je znana po jezeru z otokom, na katerem stoji baročna cerkev. Po dveh urah hoje okoli jezera, se povzpnite na vrh grajskega griča s panoramskim razgledom ali si napolnite energijo z lokalno specialiteto kremšnito.

lake-670912_1920

# Óbidos, Portugalska

Del srednjeveške Iberije je ohranjen za zidovi Óbidos na vrhu hriba blizu portugalske zahodne obale. Kralj Dinis je v 13. stoletju mesto podaril ženi kraljici Isabeli in vse od takrat očara prav vsakega obiskovalca, ki se sprehodi po tej mogočni utrdbi. Znotraj zidu stojijo pobeljene hiše, tlakovane sprehajalne poti in mnogo lokalov, v katerih vam postrežejo ginjinho, lokalni višnjev liker.

obidos-469057_1920

Preberi tudi: Kaj razkriva barva potnega lista?

# Marsaxlokk, Malta

Na jugovzhodni obali Malte se nahaja starodavna ribiška vas s staromodnimi ribiškimi ladjicami imenovanimi luzzus. Poslikajo jih v pisane barve in nanje narišejo oko. Svež ulov prodajo obalnim restavracijam ali na nedeljski ribji tržnici. Nedaleč stran ob obali se nahaja bazen Svetega Petra z gladkimi apnenčastimi policami, s katerih se domačini poženejo v kristalno čisto morje.

fishing-village-128519_1920

Preberi tudi: Južna Amerika

# Giethoorn, Nizozemska

Prijeten oddih od mesta nudi Giethoorn na Nizozemskem. Namesto cest in avtomobilov za prevoz uporabljajo rečne kanale. Ob njih se nahajajo s slamo krite kmetijske hiše in koče s cvetočimi vrtovi in lesenimi mostovi, ki povezujejo obe strani reke. Pozimi kanali zmrznejo in so primerni za drsanje.

giethoorn-314961_1280

Preberi tudi: Španski tapas

# Dinant, Belgija

Na ozkem odseku med strmimi klifi in reko Meuse stoji Dinant, zgodovinsko belgijsko francosko govoreče mesto v valonski regiji. Poznavalci piva bodo Dinant prepoznali kot rojstno mesto piva Leffe, enega najbolj znanih belgijskih piv, ki je ime dobil po Notre-Dame de Leffe, lokalni opatiji, v kateri menihi varijo pivo že od 13. stoletja naprej. Ponuja tudi odličen razgled s ptičje perspektive s citadele na gotsko katedralo in stolp v obliki hruške.

rest-1053752_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: 5 načel japonske kuhinje

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.