7 stvari, ki jih morate vedeti o klimatskih napravah

Aktualno, Novice

Ko pritisne vročina, mnogi začnejo razmišljati o nakupu klimatske naprave.

Ko pritisne vročina, mnogi začnejo razmišljati o nakupu klimatske naprave. Ker gre za drago in precej zahtevno odločitev, tehten premislek nikakor ne bo odveč. Kako izbrati ustrezno napravo? Kam jo namestiti? Kako jo uporabljati in vzdrževati? Ali se jo da tudi zavarovati? Preberite 7 uporabnih nasvetov, ki bodo razjasnili vse neznanke o klimi.

 1. Izberite invertersko klimatsko napravo

Ta je najbolj cenovno dostopna in ekonomična. Inverterske klime prilagajajo moč delovanja potrebam prostora, brez večjih nihanj temperature. Obenem porabijo tudi zelo malo energije, da vzdržujejo nastavljeno temperaturo.

 1. Ne kupujte prenosnih klimatskih naprav

Te so se v praksi pokazale kot manj učinkovite in bolj energetsko potratne od inverterskih klimatskih naprav. Prav tako so v primerjavi z inverterskimi bolj hrupne. Težje je tudi poskrbeti za odvajanje vročega zraka in za odstranjevanje kondenzirane vode.

 1. Pred nakupom odgovorite na osnovna vprašanja

Da boste izbrali klimatsko napravo, ki bo ustrezala vašemu domu, morate upoštevati različne dejavnike. Odgovorite na vprašanja, da boste lažje določili tip in moč klime:

 • Kakšne so vaše potrebe in želje? Ali potrebujete klimo samo za hlajenje, ali tudi za gretje oziroma sušenje zraka?
 • Za kaj se prostor uporablja?
 • Ali gre za kletni, pritlični, medetažni ali mansardni prostor, kako velik je in kakšna je njegova lega? Koliko ljudi je običajno v tem prostoru?
 • Kako sicer prezračujete in grejete prostor?
 • Kako velike so steklene površine, kakšna je zasteklitev?
 • Kako debela in kakovostna je izolacija?
 • Kakšne so možnosti montaže naprave (stenska, talna, stropna, vgradna …)?
 • Kakšni so načini odvoda kondenza iz prostora (ali kondenz lahko odvajate po naravni poti, je potrebna uporaba črpalke …)?

To, da ni dobro pretiravati pri nastavitvi prenizke temperature, že veste. Ali veste, koliko je priporočena razlika med zunanjo in notranjo temperaturo? Kaj vse pa morate narediti, da bo vzdrževanje klime optimalno? Nadaljujte z branjem ostalih nasvetov o klimatski napravi. >>

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.