fbpx

Advent v Zagrebu

Mesta, Zanimivosti

Ena najbolje varovanih skrivnosti o Hrvaški je ta, da je adventni čas v Zagrebu eden najlepših v Evropi. Praznovanje božiča na prostem v času do božiča in novega leta je v osrednji Evropi nekaj običajnega. Zagreb ni izjema in če v adventnem času ne pomislite na hrvaško prestolnico, je že čas, da to storite.   […]

Ena najbolje varovanih skrivnosti o Hrvaški je ta, da je adventni čas v Zagrebu eden najlepših v Evropi. Praznovanje božiča na prostem v času do božiča in novega leta je v osrednji Evropi nekaj običajnega. Zagreb ni izjema in če v adventnem času ne pomislite na hrvaško prestolnico, je že čas, da to storite.

Zrinjevac standovi- autor Mirsad Mehulić

 

Advent v Zagrebu poteka že šesto leto, letos pa se bo odvijal med 28. novembrom in 10. januarjem 2016. Program vključuje različne dogodke, koncerte, kulinarične specialitete in nekaj presenečenj. Decembra in januarja je temperatura okrog 5 °C in nekatere kavarne še vedno omogočajo sedenje na prostem, saj so zimski vrtovi ogrevani. Včasih tudi sneži. Ne skrbite, v Zagrebu se znajo spopasti s tem in tudi javni prevoz poteka normalno.

Pomislite na svečke, svetilke, konjske vprege, barvite izložbe, praznično hrano in pijačo, koncerte, zbore in veliko več.

Česa ne smete zamuditi:

Trg bana Josipa Jelačića – Velikanski glavni trg se svetlika v glasbi in koncertih na velikem odru na prostem, s stojnicami s hrano in otroškim programom. Tu je tudi velikansko božično drevo in vodnjak pa se spremeni v velik svetlobni spektakel, ki ga razsvetljujejo velike sveče.

Norčije na vzpenjači – Inovativen, moderno kulturen in gastronomski dogodek v času adventa s prepoznavnim dizajnom in v sproščenem vzdušju.

Evropski park – Območje za pešce v središču mesta ponuja živahen adventni dogodek: tržnico s spominki in božičnimi okraski, bogat izbor hrane in pijače ter večerne glasbene dogodke.

 

Zrinjevac paviljoin2- autor Mirsad Mehulić

Park Zrinjevac – Eden najlepših krajev v Zagrebu. Lampijoni razsvetljujejo drevored, stari glasbeni paviljon pa se spremeni v svetlečo palačo. Umetniške stojnice z izjemno ponudbo tradicionalnih božičnih daril, božičnih jedi in pijač v okrašenih lesenih kočicah. To je popoln kraj, kjer lahko izkusite zagrebške zimske specialitete, vključno s pečenimi štruklji in toplim skutinim pecivom. Tu je tudi kuhano vino, vroča čokolada in posebni božični piškoti. Vsak večer in zjutraj ob koncih tedna pa bo tu igrala tudi živa glasba.

Drsališče na Trgu kralja Tomislava – Božična pravljica vas čaka v enem najlepših zagrebških parkov – drsališče, izbrana hrana in pijača kot tudi glasbeni dogodki. To je kraj, kjer lahko gledate ljudi, ki drsajo in se zabavajo. Pridružijo pa se jim lahko tudi obiskovalci.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Posebni ogledi – Advent v Zagrebu lahko odkrivate na različne načine, tudi z nekaj inovativnimi ogledi. Za tiste, ki bi radi vse odkrili sami, je na voljo Be There Zagreb – adventna pot. S pomočjo pametnih telefonov se lahko odpravite na ogled najzanimivejših adventnih dogodkov v Zagrebu. Na tej poti boste lahko izkoristili obisk Zagreba in če se s hashtagom #BeThereZagreb prijavite na večini lokacij, vas čaka posebna nagrada.

Ledeni park1- autor Julien Duval

 

“Pločevinasti ekspres” je poseben božični vlak do Čazme (30 minut iz Zagreba). Tu družina Salaj nadaljuje osupljivo tradicijo okraševanje hiše in vsakega centimetra okrog nje z utripajočimi božičnimi lučkami. Čudoviti barvni lampijoni in lučke vseh oblik in velikosti povsem spremenijo podobo kraja. Grmovje se svetlika v temno modri barvi, medtem ko je most v bleščeči rdeči. Tudi ribniki se svetijo. Zadnji božič jim je regionalni ponudnik električne energije velikodušno podaril elektriko za 1,5 milijona žarnic, zaradi česar je bil advent v Čazmi eden najbolj bleščečih do zdaj. Tudi tu boste našli stojnice, kjer prodajajo božične poslastice in specialitete.

Novo leto v Zagrebu pomeni, da vsi pridejo na glavni trg in mestne ulice, na glasbene koncerte in proslavo v čudovitem vzdušju, ki se nadaljuje do zgodnjih jutranjih ur.

Nakupovanje – Če Zagreb obiščete pred božičem, je to primeren kraj, kjer lahko kupite darila. Trgovine v prestolnici ponujajo večino mednarodnih znamk, ki običajno ponujajo znižanja.
Številni hoteli ponujajo posebne adventne ponudbe z znižanimi cenami storitev. Ugodne cene pa ponujajo tudi letalske družbe.

V številnih precej dragih evropskih prestolnicah je gneča, advent v Zagrebu pa vam ponuja dovolj prostora in številne cenovne ugodnosti. Hrvaška prestolnica pripovedujejo božično pravljico na očarljiv in tradicionalen način. Preizkusite ga letošnjo zimo in spraševali se boste, zakaj ste potrebovali toliko časa.

Z vlakom na advent v Zagreb – udobno in varno, saj veste vsako – kuhano vino je preveč, če se usedemo v avto.


Sledite nam


RSS Ustavi se!