fbpx

Ali veste zakaj je zmaj simbol Ljubljane?

Zanimivosti

Zmaj je simbol moči in poguma.

Nekoč je živel grški junak Jazon, ki se je s četo junakov na ladji Argo odpravil v Kolhido – deželo ob Črnem morju. Želel je dobiti zlato runo, dragoceno kožo zlatega ovna, ki jo je čuval strašni zmaj. Ko so naposled le pripluli v daljni kraj, se je bitka z zmajem začela. Jazon je ne bi preživel, če se vanj ne bi zaljubila kraljeva hči Medeja, ki mu je s čarovniškimi triki pomagala do zmage in zlate rune. Jazon in Medeja sta nato z ladjo Argo poskušala pobegniti, a je njen oče za njima poslal svoje može. V naglici je ladja pomotoma zašla v smer Donave, namesto da bi nadaljevala proti jugu, v smeri Egejskega morja in proti rodni Grčiji. Napako so opazili prepozno in poti nazaj ni bilo več.

Argo je s posadko nadaljeval proti toku rek Donave, Save in Ljubljanice, kjer se je plovna pot končala. Argonavti so na njenem mestu zgradili naselje in ga poimenovali Emona. Želeli so razstaviti svojo ladjo in jo pripraviti na prenos do Jadrana, od koder so nadaljevali svojo pot. V neposredni bližini se je raztezalo ogromno močvirje, v katerem je živela gromozanska pošast. Z Jazonom sta se spopadla in prvi je boj zapustil kot zmagovalec. Mesto, ki se je kasneje razvilo na območju Emone, si je za svoj simbol izbralo prav tega zmaja. Današnja Ljubljana nosi zmaja v svojem grbu, upodobljen je na Zmajskem mostu in vrhu grajskega stolpa na ljubljanskem grbu. Ponazarja moč in pogum.

mavrični vitez: “Nekoč pred davnimi časi so pomembni ljudje, ki jim danes pravimo Argonavti potovali čez močvirje, ki mu danes pravimo Ljubljansko barje in glej ga zlomka napade jih močvirska pošast, ki jo Jazon ubije.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Izleti po Sloveniji

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!