fbpx

Apače

Aktivnosti, Mesta, Novice, Zanimivosti

Občino Apače krasi mirna in lepa pokrajina, v katero vabimo turiste, tako od blizu kot z ostalih delov Slovenije in tudi tujine.

Za občino Apače je najprej značilno njeno indijansko ime, ki prav nič ne spominja na naše domače kraje. Prvič se ime kraja pojavi v letu 1200 kot last benediktincev v Labotski dolini, se istoimensko župnijo prvič omenja dve stoletji kasneje, leta 1420. V 13.st. ozemlje pripade Štajerski, cerkveno pa solnograški nadškofiji. V zgodovini so Apaško polje prizadele katastrofalne poplave, ki so odnašale cele vasi. Vzporedno je v valovih potekala nemška kolonizacija. Med 15. in 18. stoletjem je tod razsajala kuga. To kažejo številna kužna znamenja iz tega časa, zgrajena ob cesti med Apačami in Cmurekom, in predstavljajo mejo, kako daleč se je kuga širila.

Kje so Apače?

Do konca prve svetovne vojne je bil tako uradni, kot tudi splošno občevalni jezik nemški jezik, saj je bila večina prebivalcev nemškega porekla. Pomembnejša mejnika predstavljata leti 1923 in 1945. Leto 1923 je bilo pomembno predvsem zaradi uveljavljanja slovenskega jezika na tem območju in priključitve lavantinski nadškofiji. Leta 1945 so bili prebivalci nemškega porekla izseljeni, novi priseljenci pa pridejo iz Prekmurja, Primorske, Bele Krajine, Dolenjske in Notranjske.
Cerkev Marijinega vnebovzetja, ki stoji v središču naselja, je bila zgrajena leta 1440, medtem ko leta 1445 postane župnijska cerkev. Iz kulturno-zgodovinskega vidika sta najznamenitejša dela cerkve nedvomno gotska rozeta, narejena iz enega samega kosa kamna, kar jo uvršča med redke in edinstvene primerke v Evropi in kamniti gotski kip Marije iz leta 1470.
Nas pa je zanimalo, kaj naši obiskovalci priporočajo:Gostilan Apače

Zanima nas:
– katero gostilno v tem kraju priporočate?
– katero znamenitost si je potrebno ogledati?
– po čem je mesto najbolj poznano?
– dialekt (kakšna posebnost okoliša, kakšna beseda,…)

Teater ApačePrvi odgovor pride takoj:

»Lani sem bila v tistem koncu in smo šli jest v gostilno Snežinka, v Zgornji Velki, zraven cerkve Sv. Marije Snežne. Postrežba odlična, hrana pa izredno dobra! Od juhe do sladice! Vse pohvale! Tudi cene so ugodne! Lep ambient in prijazni ljudje! Sem iz osrednje Slovenije…«

Tudi ostali, so se kmalu oglasili: »Čudovita ravnina, veliko polja, kmetije, čebelarji, pa tudi grički, precej gozda.«

Sledite nam

Oznake

Očitno je pa nekdo z občinskega urada predstavil razširjeno verzijo:Šola Apače »Občina Apače je bila ustanovljena 14.3.2006 ( objava v Uradnem listu Republike Slovenije, številka 27/06), delovati pa je začela 1.1.2007. Gre torej za mlado občino, ki je z reformo pridobila svoj status občine v letu 2006. Ima 3.799 prebivalcev (statistični podatek, dec. 2006). Leži v severovzhodni Sloveniji, meji na občine Gornja Radgona, Šentilj in Sveta Ana. Je tudi obmejna občina, saj na severu meji z Republiko Avstrijo. Skupna površina občine je 53,5 km2 in obsega 21 naselij, ki jih medsebojno povezuje 112.251 metrov lokalnih cest ter javnih poti. Ta naselja so: Apače, Črnci, Drobtinci, Grabe, Janhova, Lešane, Lutverci, Mahovci, Nasova, Novi Vrh, Plitvica, Podgorje, Pogled, Segovci, Spodnje Konjišče, Stogovci, Vratja vas, Vratji Vrh, Zgornje Konjišče, Žepovci, Žiberci. Za razvoj občine in investicijska vlaganja občina zagotavlja sredstva iz lastnih prihodkov, iz zagotovljenih sredstev primerne porabe in s prispevki občanov. Pri sofinanciranju posameznih projektov s strani države kandidira občina tudi na nepovratna sredstva EU skladov in posameznih ministrstev do razpisane višine sredstev.Gasilski dom Apače
Ob začetku delovanja smo se v naši občini dogovorili, da bomo skupaj naredili vse za hiter razvoj naše občine in si postavili cilj, da izboljšamo kvaliteto življenja v občini.
Občino Apače krasi mirna in lepa pokrajina, v katero vabimo turiste, tako od blizu kot z ostalih delov Slovenije in tudi tujine. Geografske značilnosti dajejo poudarek kmetijstvu, neokrnjena narava in kulturne znamenitosti krajev pa tvorijo vsebino turistične ponudbe.

Poglejte si ostale komentarje in se vključite v debato o občini Apače.


Sledite nam


RSS Ustavi se!