fbpx

Atene – zibelka zahodne civilizacije in demokracije

Mesta, Potovanja

Atene so glavno mesto Grčije na polotoku Atika in eno najstarejših mest na svetu.

Atene so glavno mesto Grčije na polotoku Atika in eno najstarejših mest na svetu. Znane so po številnih ostankih antične Grčije, ko so bile Atene središče umetnosti, učenosti in filozofije. Veljajo za zibelko zahodne civilizacije in demokracije. Danes so središče ekonomskega, industrijskega, političnega in kulturnega dogajanja v Grčiji z največjim potniškim pristaniščem v Evropi – Pirejem. Najvidnejši starodavni spomeniki so Partenon ter Akropola in samostan Dafne, ki sta pod Unescovo zaščito. Simbola sodobne neodvisne grške države sta v 19. stoletju zgrajena grški parlament in Atenska trilogija, ki jo sestavljajo Državna knjižnica, Atenska univerza in Atenska akademija. V Narodnem arheološkem muzeju je največja zbirka grške antike na svetu in v letu 1896 so bile v Atenah organizirane prve moderne olimpijske igre.

athens-219829_1280

Najboljši razgled na mesto in Pirenej ter v jasnih dneh še na bližnje otoke, boste imeli s hriba Lykavittor, na katerega se sprehodite ali se nanj povzpnite z vzpenjačo. V Pireju se lahko vkrcate na trajekt in obiščete sosednje otoke kot sta Santorini in Mikene ali si privoščite poležavanje in kopanje na eni izmed bližnjih plaž na polotoku Atika. Obvezno poskusite souvlaki, ‘grški hamburger’ z govedino, jagnjetino, svinjino ali piščancem zavitim v pito s paradižnikom, čebulo in zeleno solato ter prelitim z omako tzatziki iz jogurta z vmešanim česnom in kumaro.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.