fbpx

Atene – zibelka zahodne civilizacije in demokracije

Mesta, Potovanja

Atene so glavno mesto Grčije na polotoku Atika in eno najstarejših mest na svetu.

Atene so glavno mesto Grčije na polotoku Atika in eno najstarejših mest na svetu. Znane so po številnih ostankih antične Grčije, ko so bile Atene središče umetnosti, učenosti in filozofije. Veljajo za zibelko zahodne civilizacije in demokracije. Danes so središče ekonomskega, industrijskega, političnega in kulturnega dogajanja v Grčiji z največjim potniškim pristaniščem v Evropi – Pirejem. Najvidnejši starodavni spomeniki so Partenon ter Akropola in samostan Dafne, ki sta pod Unescovo zaščito. Simbola sodobne neodvisne grške države sta v 19. stoletju zgrajena grški parlament in Atenska trilogija, ki jo sestavljajo Državna knjižnica, Atenska univerza in Atenska akademija. V Narodnem arheološkem muzeju je največja zbirka grške antike na svetu in v letu 1896 so bile v Atenah organizirane prve moderne olimpijske igre.

athens-219829_1280

Najboljši razgled na mesto in Pirenej ter v jasnih dneh še na bližnje otoke, boste imeli s hriba Lykavittor, na katerega se sprehodite ali se nanj povzpnite z vzpenjačo. V Pireju se lahko vkrcate na trajekt in obiščete sosednje otoke kot sta Santorini in Mikene ali si privoščite poležavanje in kopanje na eni izmed bližnjih plaž na polotoku Atika. Obvezno poskusite souvlaki, ‘grški hamburger’ z govedino, jagnjetino, svinjino ali piščancem zavitim v pito s paradižnikom, čebulo in zeleno solato ter prelitim z omako tzatziki iz jogurta z vmešanim česnom in kumaro.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]