fbpx

Atene – zibelka zahodne civilizacije in demokracije

Mesta, Potovanja

Atene so glavno mesto Grčije na polotoku Atika in eno najstarejših mest na svetu.

Atene so glavno mesto Grčije na polotoku Atika in eno najstarejših mest na svetu. Znane so po številnih ostankih antične Grčije, ko so bile Atene središče umetnosti, učenosti in filozofije. Veljajo za zibelko zahodne civilizacije in demokracije. Danes so središče ekonomskega, industrijskega, političnega in kulturnega dogajanja v Grčiji z največjim potniškim pristaniščem v Evropi – Pirejem. Najvidnejši starodavni spomeniki so Partenon ter Akropola in samostan Dafne, ki sta pod Unescovo zaščito. Simbola sodobne neodvisne grške države sta v 19. stoletju zgrajena grški parlament in Atenska trilogija, ki jo sestavljajo Državna knjižnica, Atenska univerza in Atenska akademija. V Narodnem arheološkem muzeju je največja zbirka grške antike na svetu in v letu 1896 so bile v Atenah organizirane prve moderne olimpijske igre.

athens-219829_1280

Najboljši razgled na mesto in Pirenej ter v jasnih dneh še na bližnje otoke, boste imeli s hriba Lykavittor, na katerega se sprehodite ali se nanj povzpnite z vzpenjačo. V Pireju se lahko vkrcate na trajekt in obiščete sosednje otoke kot sta Santorini in Mikene ali si privoščite poležavanje in kopanje na eni izmed bližnjih plaž na polotoku Atika. Obvezno poskusite souvlaki, ‘grški hamburger’ z govedino, jagnjetino, svinjino ali piščancem zavitim v pito s paradižnikom, čebulo in zeleno solato ter prelitim z omako tzatziki iz jogurta z vmešanim česnom in kumaro.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.