fbpx

Avstralija – najmanjša celina na svetu

Zanimivosti

Ima unikatno živalstvo in rastlinstvo, med katerimi izstopata kenguru, ki je prepoznavni simbol celine in koala.

Avstralija je šesta največje država po površini ozemlja na svetu. Meri 7,682,300km². Sestavljajo jo Avstralski kontinent, Tasmanija in več drugih manjših otokov. Na zahodu jo obdaja Indijski ocean, na vzhodu Pacifik, na jugovzhodu Tasmansko morje, ki Avstralijo ločuje od Nove Zelandije in na severovzhodu Koralno morje. Najgosteje je poseljena na vzhodni in jugovzhodni obali, medtem ko ima notranjost celine suho in polsuho podnebje ter je manj primerna za naselitev. Sestavljena je iz različnih podnebnih pasov, tako na severu srečamo vroče tropsko podnebje, na jugu pa bolj zmerno subtropsko. Zime so na kontinentu med junijem in avgustom, poletja pa med decembrom in februarjem.

Avstralija je bila pred prihodom Evropejcev v 17. stoletju poseljena z avtohtonim prebivalstvom. V začetku 20. stoletja jo je sestavljajo šest kolonij, ki so tvorile Avstralsko zvezo. Do danes so ohranili liberalno demokratsko politični sistem, ki deluje kot federalna parlamentarna demokracija in ustavna monarhija s šestimi državami. Na njej živi 24 milijonov prebivalcev in je visoko urbana in razvita država, ena najbogatejših na svetu.

koala-1100469_1280

Ima unikatno živalstvo in rastlinstvo, med katerimi izstopata kenguru, ki je prepoznavni simbol celine in koala. Ostali so še vombat, emu in kljunaš. Na bolj vlažnih površinah uspeva evkaliptus, na ostalih pa akacija. Uluru ali Ayers Rock je ena glavnih naravnih znamenitosti celine. Gre za največji skalni monolit na svetu, ki se dviguje 318 m visoko nad okolico. Znan je zaradi svoje velikosti in lege ter zaradi spreminjanja barve skozi dan. Za prvotne naseljence Aborigine je Uluru veljal za sveti kralj.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!