fbpx

Avstralija – najmanjša celina na svetu

Zanimivosti

Ima unikatno živalstvo in rastlinstvo, med katerimi izstopata kenguru, ki je prepoznavni simbol celine in koala.

Avstralija je šesta največje država po površini ozemlja na svetu. Meri 7,682,300km². Sestavljajo jo Avstralski kontinent, Tasmanija in več drugih manjših otokov. Na zahodu jo obdaja Indijski ocean, na vzhodu Pacifik, na jugovzhodu Tasmansko morje, ki Avstralijo ločuje od Nove Zelandije in na severovzhodu Koralno morje. Najgosteje je poseljena na vzhodni in jugovzhodni obali, medtem ko ima notranjost celine suho in polsuho podnebje ter je manj primerna za naselitev. Sestavljena je iz različnih podnebnih pasov, tako na severu srečamo vroče tropsko podnebje, na jugu pa bolj zmerno subtropsko. Zime so na kontinentu med junijem in avgustom, poletja pa med decembrom in februarjem.

Avstralija je bila pred prihodom Evropejcev v 17. stoletju poseljena z avtohtonim prebivalstvom. V začetku 20. stoletja jo je sestavljajo šest kolonij, ki so tvorile Avstralsko zvezo. Do danes so ohranili liberalno demokratsko politični sistem, ki deluje kot federalna parlamentarna demokracija in ustavna monarhija s šestimi državami. Na njej živi 24 milijonov prebivalcev in je visoko urbana in razvita država, ena najbogatejših na svetu.

koala-1100469_1280

Ima unikatno živalstvo in rastlinstvo, med katerimi izstopata kenguru, ki je prepoznavni simbol celine in koala. Ostali so še vombat, emu in kljunaš. Na bolj vlažnih površinah uspeva evkaliptus, na ostalih pa akacija. Uluru ali Ayers Rock je ena glavnih naravnih znamenitosti celine. Gre za največji skalni monolit na svetu, ki se dviguje 318 m visoko nad okolico. Znan je zaradi svoje velikosti in lege ter zaradi spreminjanja barve skozi dan. Za prvotne naseljence Aborigine je Uluru veljal za sveti kralj.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!