fbpx

Avstralija – najmanjša celina na svetu

Zanimivosti

Ima unikatno živalstvo in rastlinstvo, med katerimi izstopata kenguru, ki je prepoznavni simbol celine in koala.

Avstralija je šesta največje država po površini ozemlja na svetu. Meri 7,682,300km². Sestavljajo jo Avstralski kontinent, Tasmanija in več drugih manjših otokov. Na zahodu jo obdaja Indijski ocean, na vzhodu Pacifik, na jugovzhodu Tasmansko morje, ki Avstralijo ločuje od Nove Zelandije in na severovzhodu Koralno morje. Najgosteje je poseljena na vzhodni in jugovzhodni obali, medtem ko ima notranjost celine suho in polsuho podnebje ter je manj primerna za naselitev. Sestavljena je iz različnih podnebnih pasov, tako na severu srečamo vroče tropsko podnebje, na jugu pa bolj zmerno subtropsko. Zime so na kontinentu med junijem in avgustom, poletja pa med decembrom in februarjem.

Avstralija je bila pred prihodom Evropejcev v 17. stoletju poseljena z avtohtonim prebivalstvom. V začetku 20. stoletja jo je sestavljajo šest kolonij, ki so tvorile Avstralsko zvezo. Do danes so ohranili liberalno demokratsko politični sistem, ki deluje kot federalna parlamentarna demokracija in ustavna monarhija s šestimi državami. Na njej živi 24 milijonov prebivalcev in je visoko urbana in razvita država, ena najbogatejših na svetu.

koala-1100469_1280

Ima unikatno živalstvo in rastlinstvo, med katerimi izstopata kenguru, ki je prepoznavni simbol celine in koala. Ostali so še vombat, emu in kljunaš. Na bolj vlažnih površinah uspeva evkaliptus, na ostalih pa akacija. Uluru ali Ayers Rock je ena glavnih naravnih znamenitosti celine. Gre za največji skalni monolit na svetu, ki se dviguje 318 m visoko nad okolico. Znan je zaradi svoje velikosti in lege ter zaradi spreminjanja barve skozi dan. Za prvotne naseljence Aborigine je Uluru veljal za sveti kralj.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.