fbpx

Avstralija: Odločitev je padla

Novice, Zanimivosti

Odločitev je padla. Ko sem se peš odpravila iz Portoroža do Savudrije. Ko sem peš prečkala slovensko-hrvaško mejo in se odločila, da skočim na zadnji vlak.

Ampak ne nazaj v Slovenijo, temveč tja daleč, down under, v Avstralijo.

Tri mesece bo, odkar sem sedla na letalo in se podala v neznano. Sama. Brez plana, ki sem ga bila tako zelo vajena vsa ta leta. Samo enkrat v življenju. Samo enkrat imaš možnost izkoristiti dano priložnost, da delaš, potuješ in raziskuješ povsem svobodno in v skladu z vsemi zakoni. Po obljubljeni deželi, kjer je ves čas toplo, kjer se cedita med in mleko, kjer ljudje uživajo življenje. S takšno predstavo sem se podala na pot.

Singapur in Bali

Vmes sem se za nekaj dni ustavila v Singapurju in za dober teden na Baliju, da sem – med drugim – lažje premostila takrat 9-urno časovno razliko. Ko se v Sloveniji dan šele dobro začenja, se tu počasi zaključuje. Še posebej zdaj, pozimi, ko so dnevi nekoliko krajši in sonce potone v ocean okoli 17. ure.

Queensland

Tropski Queensland, kakor imenujejo severovzhodni del otoka, je bil moja prva točka, kjer sta se začela dogodivščina in skok v neznano. Modro nebo, sonce, neskončne peščene plaže, Veliki koralni greben, ure in ure potapljanja in na tone komarjev. To sem mislila, da me čaka. In seveda, sanjska služba, ki mi jo bodo ponujali na vsakem koraku.

Bila sem srečna, da sem končno tu. V deželi brez stresa, svobodnega posedanja pod palmami, brezskrbnih sprehodov po plažah in čudovitih slapov, ki krasijo tropski deževni gozd.

Cairns

Cairns je mesto, ki se počasi razvija, zahvaljujoč koralnemu grebenu, do katerega se najlažje dostopa od tu. Všeč mi je. Majhno, brez nebotičnikov, nepotrebnih nakupovalnih centrov in odvečnega betona. Obdan z zelenimi griči, mangrovami in modrim nebom, po katerem se namesto golobov sprehajajo beli kakaduji z rumenimi kronami in pisani papagaji. Ko se zvečeri ptice zapojejo svojo večerno pesem, kukavice opominjajo, da so še vedno najglasnejše in lahko preglasijo množične čričke, ki zapojejo v vročo noč brez sapice vetra. Ob pogledu na vse te naravne danosti se v vsakomur vzbudi želja, da bi se podal na pot. Mimo slapov, kamnitih bazenov, ki jih ustvarjajo reke na poti v dolino in jezer, v katerih čas preživljajo krokodili.

Ko se že skoraj odločiš na novo pustolovščino, te opomnejo, da v Queenslandu na vsakem koraku preti kakšna nevarnost. Kaj strupenega ali nevarnega. Hitro lahko srečaš strupeno kačo, se zapleteš v bodeče veje strupenega drevesa ali mrežo velikega strupenega pajka. Sicer si misliš, ah, pa saj jaz jih pa ne bom srečala. In že drugi dan me je pred hišo pričakala črna kača. Je strupena?


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!