fbpx

Avstralija: Odločitev je padla

Novice, Zanimivosti

Odločitev je padla. Ko sem se peš odpravila iz Portoroža do Savudrije. Ko sem peš prečkala slovensko-hrvaško mejo in se odločila, da skočim na zadnji vlak.

Ampak ne nazaj v Slovenijo, temveč tja daleč, down under, v Avstralijo.

Tri mesece bo, odkar sem sedla na letalo in se podala v neznano. Sama. Brez plana, ki sem ga bila tako zelo vajena vsa ta leta. Samo enkrat v življenju. Samo enkrat imaš možnost izkoristiti dano priložnost, da delaš, potuješ in raziskuješ povsem svobodno in v skladu z vsemi zakoni. Po obljubljeni deželi, kjer je ves čas toplo, kjer se cedita med in mleko, kjer ljudje uživajo življenje. S takšno predstavo sem se podala na pot.

Singapur in Bali

Vmes sem se za nekaj dni ustavila v Singapurju in za dober teden na Baliju, da sem – med drugim – lažje premostila takrat 9-urno časovno razliko. Ko se v Sloveniji dan šele dobro začenja, se tu počasi zaključuje. Še posebej zdaj, pozimi, ko so dnevi nekoliko krajši in sonce potone v ocean okoli 17. ure.

Queensland

Tropski Queensland, kakor imenujejo severovzhodni del otoka, je bil moja prva točka, kjer sta se začela dogodivščina in skok v neznano. Modro nebo, sonce, neskončne peščene plaže, Veliki koralni greben, ure in ure potapljanja in na tone komarjev. To sem mislila, da me čaka. In seveda, sanjska služba, ki mi jo bodo ponujali na vsakem koraku.

Bila sem srečna, da sem končno tu. V deželi brez stresa, svobodnega posedanja pod palmami, brezskrbnih sprehodov po plažah in čudovitih slapov, ki krasijo tropski deževni gozd.

Cairns

Cairns je mesto, ki se počasi razvija, zahvaljujoč koralnemu grebenu, do katerega se najlažje dostopa od tu. Všeč mi je. Majhno, brez nebotičnikov, nepotrebnih nakupovalnih centrov in odvečnega betona. Obdan z zelenimi griči, mangrovami in modrim nebom, po katerem se namesto golobov sprehajajo beli kakaduji z rumenimi kronami in pisani papagaji. Ko se zvečeri ptice zapojejo svojo večerno pesem, kukavice opominjajo, da so še vedno najglasnejše in lahko preglasijo množične čričke, ki zapojejo v vročo noč brez sapice vetra. Ob pogledu na vse te naravne danosti se v vsakomur vzbudi želja, da bi se podal na pot. Mimo slapov, kamnitih bazenov, ki jih ustvarjajo reke na poti v dolino in jezer, v katerih čas preživljajo krokodili.

Ko se že skoraj odločiš na novo pustolovščino, te opomnejo, da v Queenslandu na vsakem koraku preti kakšna nevarnost. Kaj strupenega ali nevarnega. Hitro lahko srečaš strupeno kačo, se zapleteš v bodeče veje strupenega drevesa ali mrežo velikega strupenega pajka. Sicer si misliš, ah, pa saj jaz jih pa ne bom srečala. In že drugi dan me je pred hišo pričakala črna kača. Je strupena?


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!