fbpx

Avstralija – sončna in sproščeno nasmejana

Aktualno, Mesta, Obale, Potovanja

Kontinent, ki mu ni para. Bogastvo lepot, ki popotnikom ponuja raznovrstnost in jih hkrati navduši z edinstveno odprtostjo in pozitivnim pogledom …

Kontinent, ki mu ni para. Bogastvo lepot, ki popotnikom ponuja raznovrstnost in jih hkrati navduši z edinstveno odprtostjo in pozitivnim pogledom na življenje. Mesta, ki utripajo v živahnem, delovnem ritmu od zgodnjega jutra do poznega popoldneva.  Plaže, kamor pridejo surferji lovit »popolni val«. Tržnice, kjer navdušuje ponudba morskih dobrot in kjer je okusna, sveža hrana vedno na meniju, to je Avstralija.

Avstralija je več kot le oddaljen, z morjem obdan kontinent. Obiskovalcem svoje skrivnosti v popolnosti razkrije šele z obiskom, ki se po navadi prične v katerem izmed velikih mest.

Melbourne velja za  najbolj svetovljansko izmed avstralskih mest, pisana mešanica predstavnikov številnih svetovnih narodov. Pestra ponudba restavracij in kulturnega dogajanja, muzikalov in športnih prireditev, poskrbi, da je vsak nov obisk tega mesta edinstven in nepozaben. V bližini se skrivajo edinstvena doživetja kot je »parada pingvinov«  na Filipovem otoku ter slikovita »Velika oceanska cesta«, ki se vije zahodno od mesta.

Bleščavi Sydney se obiskovalcem razkrije v vsej lepoti že z letala. Ob jasnem vremenu piloti radi naredijo krog nad mestom in tako pokažejo  glavne znamenitosti  iz ptičje perspektive. Eno najbolj sončnih mest Avstralije poleg znamenite opere skriva še številne druge lepote. Urejeni parki, odmaknjeni zalivi, živahna ribja tržnica in veličasten živalski vrt sredi mesta so koščki mozaika, ki spremenijo obisk Sydneja v edinstveno doživetje.

Mistična svetloba osamelca Uluru je simbol čaščenja in skrivnosti že od pradavnine. Avstralski staroselci so skrbniki gore in ob vznožju poleg aboridžinskih skalnih poslikav  najdemo številne skalne jame in vodne izvire. Monolit iz peščenjaka se dviga 348 metrov nad morjem in predstavlja eno najbolj prepoznavnih podob Avstralije. Jutranje in večerno sonce obsije skalo, da resnično zažari in spreminja barvne odtenke iz minute v minuto. Posebno doživetje pa je večerja pod zvezdami, z Ulurujem v ozadju in večernimi zvoki ter tišino noči kot popolno zvočno kuliso.

Razigrani Cairns s pestro ponudbo aktivnosti predstavlja vstopno točko za obisk Veliki Koralni greben. V mestu je vedno živahno, saj velja za stičišče navdušencev nad naravo in ljubiteljev podvodnega sveta. Obisk enega od delov Velikega koralnega grebena je najbolj priljubljen dnevni izlet. Številni se odločijo za odkrivanje tropskega deževnega gozda ali se z vlakom zapeljejo po slikoviti progi do rudniškega mesteca Kuranda, od tam pa spustijo s Skyrail,  eno najdaljših gondolskih žičnic nad tropskim deževnim gozdom do vznožja. Srečanje s starodavno kulturo predstavlja večerni obisk abordižinskega centra Tjapukai, kjer vam staroselci predstavijo svoja verovanja, pomen rastlin v naravi ter vas naučijo metati bumerang ali kopje.

Nekaj dni ob morju marsikomu predstavlja popoln zaključek potovanja. V Avstraliji je najbolj zaželen predel obale območje Byon Bay-a. Naselje, ki so ga v 70-ih letih ustanovili hipiji in surferji, je najbolj vzhodna točka Avstralije in ter zaradi sproščenega vzdušja in odlične klime skozi vse leto med Avstralci najbolj priljubljen počitniški kraj. Ljubitelji športa bodo uživali ob odkrivanju skrivnosti potopljenih ladij ter ob teku ali kolesarjenju po urejenih obalnih poteh. Dopoldansko veslanje s kajaki v družbi delfinov pa velja za enega izmed vrhuncev obiska Byron Baya.

Če mu dodamo še popoldansko nakupovanje v »odštekanih« butikih in večerjo v kateri izmed odličnih restavracij, bo doživetje Avstralije zares popolno.

Avtor: Matevž Hrovat


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!