fbpx

Avstralija – sončna in sproščeno nasmejana

Aktualno, Mesta, Obale, Potovanja

Kontinent, ki mu ni para. Bogastvo lepot, ki popotnikom ponuja raznovrstnost in jih hkrati navduši z edinstveno odprtostjo in pozitivnim pogledom …

Kontinent, ki mu ni para. Bogastvo lepot, ki popotnikom ponuja raznovrstnost in jih hkrati navduši z edinstveno odprtostjo in pozitivnim pogledom na življenje. Mesta, ki utripajo v živahnem, delovnem ritmu od zgodnjega jutra do poznega popoldneva.  Plaže, kamor pridejo surferji lovit »popolni val«. Tržnice, kjer navdušuje ponudba morskih dobrot in kjer je okusna, sveža hrana vedno na meniju, to je Avstralija.

Avstralija je več kot le oddaljen, z morjem obdan kontinent. Obiskovalcem svoje skrivnosti v popolnosti razkrije šele z obiskom, ki se po navadi prične v katerem izmed velikih mest.

Melbourne velja za  najbolj svetovljansko izmed avstralskih mest, pisana mešanica predstavnikov številnih svetovnih narodov. Pestra ponudba restavracij in kulturnega dogajanja, muzikalov in športnih prireditev, poskrbi, da je vsak nov obisk tega mesta edinstven in nepozaben. V bližini se skrivajo edinstvena doživetja kot je »parada pingvinov«  na Filipovem otoku ter slikovita »Velika oceanska cesta«, ki se vije zahodno od mesta.

Bleščavi Sydney se obiskovalcem razkrije v vsej lepoti že z letala. Ob jasnem vremenu piloti radi naredijo krog nad mestom in tako pokažejo  glavne znamenitosti  iz ptičje perspektive. Eno najbolj sončnih mest Avstralije poleg znamenite opere skriva še številne druge lepote. Urejeni parki, odmaknjeni zalivi, živahna ribja tržnica in veličasten živalski vrt sredi mesta so koščki mozaika, ki spremenijo obisk Sydneja v edinstveno doživetje.

Mistična svetloba osamelca Uluru je simbol čaščenja in skrivnosti že od pradavnine. Avstralski staroselci so skrbniki gore in ob vznožju poleg aboridžinskih skalnih poslikav  najdemo številne skalne jame in vodne izvire. Monolit iz peščenjaka se dviga 348 metrov nad morjem in predstavlja eno najbolj prepoznavnih podob Avstralije. Jutranje in večerno sonce obsije skalo, da resnično zažari in spreminja barvne odtenke iz minute v minuto. Posebno doživetje pa je večerja pod zvezdami, z Ulurujem v ozadju in večernimi zvoki ter tišino noči kot popolno zvočno kuliso.

Razigrani Cairns s pestro ponudbo aktivnosti predstavlja vstopno točko za obisk Veliki Koralni greben. V mestu je vedno živahno, saj velja za stičišče navdušencev nad naravo in ljubiteljev podvodnega sveta. Obisk enega od delov Velikega koralnega grebena je najbolj priljubljen dnevni izlet. Številni se odločijo za odkrivanje tropskega deževnega gozda ali se z vlakom zapeljejo po slikoviti progi do rudniškega mesteca Kuranda, od tam pa spustijo s Skyrail,  eno najdaljših gondolskih žičnic nad tropskim deževnim gozdom do vznožja. Srečanje s starodavno kulturo predstavlja večerni obisk abordižinskega centra Tjapukai, kjer vam staroselci predstavijo svoja verovanja, pomen rastlin v naravi ter vas naučijo metati bumerang ali kopje.

Nekaj dni ob morju marsikomu predstavlja popoln zaključek potovanja. V Avstraliji je najbolj zaželen predel obale območje Byon Bay-a. Naselje, ki so ga v 70-ih letih ustanovili hipiji in surferji, je najbolj vzhodna točka Avstralije in ter zaradi sproščenega vzdušja in odlične klime skozi vse leto med Avstralci najbolj priljubljen počitniški kraj. Ljubitelji športa bodo uživali ob odkrivanju skrivnosti potopljenih ladij ter ob teku ali kolesarjenju po urejenih obalnih poteh. Dopoldansko veslanje s kajaki v družbi delfinov pa velja za enega izmed vrhuncev obiska Byron Baya.

Če mu dodamo še popoldansko nakupovanje v »odštekanih« butikih in večerjo v kateri izmed odličnih restavracij, bo doživetje Avstralije zares popolno.

Avtor: Matevž Hrovat


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.