fbpx

Avstralske koale na robu izumrtja

Novice

V šestih letih od 100.000 na 43.000 primerkov Koale, ta avstralska nacionalna ikona, doprinesejo domačemu gospodarstvu skoraj milijardo dolarjev. A ljubke kosmatince zdaj resno ogrožajo nalezljive bolezni in krčenje življenjskega prostora. Znanstveniki se bojijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo koale izumrle. “Na nekaterih območjih je izumrtje neizogibno,” pravi dr. Jon Hanger, veterinarski […]

V šestih letih od 100.000 na 43.000 primerkov

Koale, ta avstralska nacionalna ikona, doprinesejo domačemu gospodarstvu skoraj milijardo dolarjev. A ljubke kosmatince zdaj resno ogrožajo nalezljive bolezni in krčenje življenjskega prostora.

Znanstveniki se bojijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo koale izumrle.

“Na nekaterih območjih je izumrtje neizogibno,” pravi dr. Jon Hanger, veterinarski znanstvenik v živalski kliniki Avstralskega živalskega vrta. “Resnično upam, da se pojav ne razširi čez celo Avstralijo. A če upada in vseh opozorilnih zankov ne vzamemo resno, so koale prav gotovo resno ogrožene.”

Koale so ena glavnih atrakcij Avstralije.


Foto: EPA

Največji sovražnik aids

Nedavno poročilo Avstralske fundacije za koale podpira te teze. Po njihovih trditvah je nacionalna populacija koal v zadnjih šestih letih padla s 100.000 na manj kot 43.000 in če se ne bo ukrepalo, bi lahko bile te edinstvene živali čez 30 let že preteklost. Fundacija zaenkrat ne vidi še prav nobenih vladnih ukrepov, s katerimi bi se koale zaščitilo…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.