fbpx

Avstralske koale na robu izumrtja

Novice

V šestih letih od 100.000 na 43.000 primerkov Koale, ta avstralska nacionalna ikona, doprinesejo domačemu gospodarstvu skoraj milijardo dolarjev. A ljubke kosmatince zdaj resno ogrožajo nalezljive bolezni in krčenje življenjskega prostora. Znanstveniki se bojijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo koale izumrle. “Na nekaterih območjih je izumrtje neizogibno,” pravi dr. Jon Hanger, veterinarski […]

V šestih letih od 100.000 na 43.000 primerkov

Koale, ta avstralska nacionalna ikona, doprinesejo domačemu gospodarstvu skoraj milijardo dolarjev. A ljubke kosmatince zdaj resno ogrožajo nalezljive bolezni in krčenje življenjskega prostora.

Znanstveniki se bojijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo koale izumrle.

“Na nekaterih območjih je izumrtje neizogibno,” pravi dr. Jon Hanger, veterinarski znanstvenik v živalski kliniki Avstralskega živalskega vrta. “Resnično upam, da se pojav ne razširi čez celo Avstralijo. A če upada in vseh opozorilnih zankov ne vzamemo resno, so koale prav gotovo resno ogrožene.”

Koale so ena glavnih atrakcij Avstralije.


Foto: EPA

Največji sovražnik aids

Nedavno poročilo Avstralske fundacije za koale podpira te teze. Po njihovih trditvah je nacionalna populacija koal v zadnjih šestih letih padla s 100.000 na manj kot 43.000 in če se ne bo ukrepalo, bi lahko bile te edinstvene živali čez 30 let že preteklost. Fundacija zaenkrat ne vidi še prav nobenih vladnih ukrepov, s katerimi bi se koale zaščitilo…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!