fbpx

Babuška, ta luštna ženica!

Zanimivosti

Po prvi teoriji ime babuška ali po rusko matrjoška izvor v priljubljenem dekliškem imenu Maša.

Babuška, ta luštna ruska lepotica, je priljubljena narodna igračka in lep spominek razširjen po celem svetu. Matrjoška po rusko ni le narodna igrača in primer pristne ruske kulture, temveč je tudi priljubljeni turistični spominek in predmet zbirateljev, ki lahko doseže vrednost vrtoglavih nekaj sto dolarjev. Prva debeluška je bila veselo dekle z ruto, oblečena v tradicionalno rusko nošo in sestavljena iz osmih delov. Znotraj večje lutke se je skrival manjši del in tako vse do najmanjše, nedeljive, ki je predstavljala babuško dojenčka v plenicah.

Po prvi teoriji ime babuška ali po rusko matrjoška izvor v priljubljenem dekliškem imenu Maša, po drugi pa po ženskem imenu Matrjona. Zadnje je sestavljeno iz latinske besede “mater” in bi lahko pomenilo postavno mati dobrege zdravja in s kupom otrok. Še danes je babuška simbol materinstva, plodnosti in družinske sreče. Babuška je po navadi oblikovana na določeno tematiko, od kmečkega dekleta v narodni noši do pravljičnih likov in političnih voditeljev.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]