fbpx

Babuška, ta luštna ženica!

Zanimivosti

Po prvi teoriji ime babuška ali po rusko matrjoška izvor v priljubljenem dekliškem imenu Maša.

Babuška, ta luštna ruska lepotica, je priljubljena narodna igračka in lep spominek razširjen po celem svetu. Matrjoška po rusko ni le narodna igrača in primer pristne ruske kulture, temveč je tudi priljubljeni turistični spominek in predmet zbirateljev, ki lahko doseže vrednost vrtoglavih nekaj sto dolarjev. Prva debeluška je bila veselo dekle z ruto, oblečena v tradicionalno rusko nošo in sestavljena iz osmih delov. Znotraj večje lutke se je skrival manjši del in tako vse do najmanjše, nedeljive, ki je predstavljala babuško dojenčka v plenicah.

Po prvi teoriji ime babuška ali po rusko matrjoška izvor v priljubljenem dekliškem imenu Maša, po drugi pa po ženskem imenu Matrjona. Zadnje je sestavljeno iz latinske besede “mater” in bi lahko pomenilo postavno mati dobrege zdravja in s kupom otrok. Še danes je babuška simbol materinstva, plodnosti in družinske sreče. Babuška je po navadi oblikovana na določeno tematiko, od kmečkega dekleta v narodni noši do pravljičnih likov in političnih voditeljev.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.