fbpx

Babuška, ta luštna ženica!

Zanimivosti

Po prvi teoriji ime babuška ali po rusko matrjoška izvor v priljubljenem dekliškem imenu Maša.

Babuška, ta luštna ruska lepotica, je priljubljena narodna igračka in lep spominek razširjen po celem svetu. Matrjoška po rusko ni le narodna igrača in primer pristne ruske kulture, temveč je tudi priljubljeni turistični spominek in predmet zbirateljev, ki lahko doseže vrednost vrtoglavih nekaj sto dolarjev. Prva debeluška je bila veselo dekle z ruto, oblečena v tradicionalno rusko nošo in sestavljena iz osmih delov. Znotraj večje lutke se je skrival manjši del in tako vse do najmanjše, nedeljive, ki je predstavljala babuško dojenčka v plenicah.

Po prvi teoriji ime babuška ali po rusko matrjoška izvor v priljubljenem dekliškem imenu Maša, po drugi pa po ženskem imenu Matrjona. Zadnje je sestavljeno iz latinske besede “mater” in bi lahko pomenilo postavno mati dobrege zdravja in s kupom otrok. Še danes je babuška simbol materinstva, plodnosti in družinske sreče. Babuška je po navadi oblikovana na določeno tematiko, od kmečkega dekleta v narodni noši do pravljičnih likov in političnih voditeljev.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!