fbpx

Babuška, ta luštna ženica!

Zanimivosti

Po prvi teoriji ime babuška ali po rusko matrjoška izvor v priljubljenem dekliškem imenu Maša.

Babuška, ta luštna ruska lepotica, je priljubljena narodna igračka in lep spominek razširjen po celem svetu. Matrjoška po rusko ni le narodna igrača in primer pristne ruske kulture, temveč je tudi priljubljeni turistični spominek in predmet zbirateljev, ki lahko doseže vrednost vrtoglavih nekaj sto dolarjev. Prva debeluška je bila veselo dekle z ruto, oblečena v tradicionalno rusko nošo in sestavljena iz osmih delov. Znotraj večje lutke se je skrival manjši del in tako vse do najmanjše, nedeljive, ki je predstavljala babuško dojenčka v plenicah.

Po prvi teoriji ime babuška ali po rusko matrjoška izvor v priljubljenem dekliškem imenu Maša, po drugi pa po ženskem imenu Matrjona. Zadnje je sestavljeno iz latinske besede “mater” in bi lahko pomenilo postavno mati dobrege zdravja in s kupom otrok. Še danes je babuška simbol materinstva, plodnosti in družinske sreče. Babuška je po navadi oblikovana na določeno tematiko, od kmečkega dekleta v narodni noši do pravljičnih likov in političnih voditeljev.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!