fbpx

Bali – ponovno rajski

Novice

NEKDAJ SO NAM NA VPRAŠANJE, KATERI JE NAJLEPŠI KOTIČEK NA SVETU, ODGOVARJALI, DA JE DOBESEDNO RAJ NA ZEMLJI INDONEZIJSKI OTOK BALI … Potem sta se leta 2002 in 2005 zgodila teroristična napada, ki sta turizem na otoku dobesedno ohromila. Večina prebivalcev, ki se je od devetdesetih let dalje usmerila v turizem, je spoznala, kako tvegano […]

NEKDAJ SO NAM NA VPRAŠANJE, KATERI JE NAJLEPŠI KOTIČEK NA SVETU, ODGOVARJALI, DA JE DOBESEDNO RAJ NA ZEMLJI INDONEZIJSKI OTOK BALI …

Potem sta se leta 2002 in 2005 zgodila teroristična napada, ki sta turizem na otoku dobesedno ohromila. Večina prebivalcev, ki se je od devetdesetih let dalje usmerila v turizem, je spoznala, kako tvegano je vlaganje vanj. Nekaj zagnanih posameznikov se je vrnilo k zemlji, tokrat odločenih, da zemlje ne bodo izkoriščali, ampak z njo sodelovali.

Nov zagon

“Ko eksplodira ena bomba, se zdi da gre za osamljen primer,” pripoveduje John O’Sullivan, direktor hotela Four Seasons Resort Bali v zalivu Jimbaran Bay. “Ko eksplodira druga, se vzbudi bojazen, da gre za tarčo. Ljudje se začnejo spraševati: Je Bali varen?” Z več kot tremi milijoni gostov letno je Bali motor indonezijske turistične industrije, ki je poleg nafte in plina najbolj donosna veja indonezijskega gospodarstva. Drugo pomembno dejstvo je večinska religija Balijcev, ki je hinduizem, kar je v državi z največ muslimanskega prebivalstva na svetu spodbodlo islamske skrajneže k terorističnim akcijam.

“Bali je kot posoda sladkarij,” trdi lastnik restav – racije v Jimbaranu, kjer so leta 2005 odjeknile bombe, “mravlje jo oblegajo od vsepovsod.” Ekonomske posledice so odjeknile tudi v čarobni notranjosti otoka in prizadele pridelovalce, ki so oskrbovali s hrano hotele in restavracije. V skladu s svojo religijo pa Balijci niso iskali krivca drugje, ampak so se obrnili vase.

Na svetu namreč obstajajo dobri in zli duhovi. Zlih duhov ne moremo premagati, lahko jih le držimo v harmoniji z dobrimi, kar prikazujejo tudi tradicionalna črno-bela oblačila na otoku. Teroristični napadi so ogrozili harmonijo in čeprav je nesreča prišla od drugje, leži krivda v Balijcih, ki so morda bili preveč zaposleni z uspehom in so nehali skrbeti za ravnovesje. Po vrsti očiščevalnih ritualov se je ravnovesje vrnilo, s pomembno razliko, da novi načrti nikoli ne odtujujejo prebivalcev in obiskovalcev od narave.

Tudi velike hotelske verige in najbolj znana imena so vložila svoj trud v prerojeni Bali. Como Shambhala Resort je postal holistični spa center, veriga Pansea pa je kmalu po napadih 2005 odprla resort v središču otoka, ki spominja na viseče vrtove. Ker je v hinduizmu voda očiščevalna sila, je najnovejši Bulgarijev hotel v bližini templja Pura Luhur Uluwatu.

Eden prvih ekoloških resortov na otoku je naselje vil Damai Lovina Villas. Celotno naselje je stoodstotno ekološko, od vodne porabe, do bio pridelkov. Hotel je obkrožen z zelenjavnim vrtom, kjer raste vse, kar potrebujejo v prostorni restavraciji na prostem. Tudi sama lokacija sredi riževih polj s pogledom na zaliv Lovina in čudovito indonezijsko pohištvo je osem bungalovov proslavila daleč prek meja čarobnega otoka.

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Priznani ameriški učitelj joge Rodney Yee je prvič prišel v Ubud, ki je v samem srcu otoka, leta 1993. Nemudoma sta ga očarala gostoljubje in gracioznost prebivalcev. V Ubud, ki postaja čedalje bolj priljubljena turistična točka, predvsem zaradi izjemno spoštljivega odnosa do narave tako domačinov kot mnogih priseljencev, se redno vrača. Po Yeejevih besedah je Ubud eno najbolj duhovnih krajev, ki jih je imel čast obiskati.

Balijska kultura ni osredotočena na plaže, kjer se nahaja večina hotelskih kompleksov, zgrajenih v devetdesetih, ampak prebivalci tradicionalno gravitirajo v notranjost. Hindujci namreč verujejo, da so gore svete, na njihovih pobočjih pa so s trudom ustvarili eno najbolj veličastnih kulturnih pokrajin na svetu – riževe terase, ki so zgled celemu svetu predvsem zaradi učinkovitega načina namakanja. Najlepši prikaz sodelovanja in zaupanja v prihodnost ekološkega pridelovanja je ekološka tržnica v Pengosekanu, le streljaj iz središča Ubuda, na kateri se vsako soboto zjutraj zbere 11 majhnih lokalnih proizvajalcev


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.