fbpx

Barbari ohranili areno, ki danes propada

Novice

Amfiteater v Nimesu propada Da bi amfiteater v Nimesu še naprej ohranil naziv najbolje ohranjene rimske arene v Franciji, je nujno potreben obnovitve, kar pa nikakor ne bo lahka naloga. “Ne znam si predstavljati, da bi pustili tako veličastno stavbo propasti,” je prepričan francoski arhitekt konservator Thierry Algrin. Prostemu očesu se zdi morda arhitektura iz […]

Amfiteater v Nimesu propada

Da bi amfiteater v Nimesu še naprej ohranil naziv najbolje ohranjene rimske arene v Franciji, je nujno potreben obnovitve, kar pa nikakor ne bo lahka naloga.

“Ne znam si predstavljati, da bi pustili tako veličastno stavbo propasti,” je prepričan francoski arhitekt konservator Thierry Algrin. Prostemu očesu se zdi morda arhitektura iz časa, ko je današnja Provansa sodila pod rimski imperij, bolj ali manj nedotaknjena, toda arhitekt, ki skrbi za francoske kulturne spomenike, opaža poškodbe, zelo nevarne tej arhitekturi.

V rimskem imperiju je Nimes sodil med najbogatejše in najsijajnejše naselbine rimske Galije. Mesto je stalo ob cesti Via Domitia, ki so jo Rimljani postavili leta 118 pred našim štetjem in je povezovala Apeninski polotok s Pirenejskim.

Foto: EPA

Potem ko je amfiteater preživel gladiatorske igre v antičnem času, postavljanje hiš v njegovi notranjosti v srednjem veku, odstranjevanje naselja v času Napoleona in bikoborbe ter koncerte današnjih dni, mu po besedah Algrina grozi, da bo brez takojšnjega ukrepanja propadel, poroča Times Online…..


Sledite nam


RSS Ustavi se!