fbpx

Vaflji po belgijsko

Zanimivosti

Prodajali so jih ob posebnih priložnostih pred cerkvami in ob praznikih svetnikov.

Belgijski kulinarični prispevek so vsekakor vaflji, ki so prisotni že od Srednjega veka naprej. Gre za sladko testo, ki je spečeno v železnem opekaču in na pecivu pusti znamenit kvadratast vzorec.

Sprva so jih prodajali kot kvašeno hrustljavo pecivo narejeno iz ječmena in ovsa ter spečeno med dvema železnima ploščama v ognju. Prodajali so jih ob posebnih priložnostih pred cerkvami in ob praznikih svetnikov. Ker so bili ti tako popularni, je kralj Charles IX iz Francije uzakonil pravilo, da morajo prodajalci vafljev svoje stojnice postaviti najmanj 4 m narazen.

sabina1235: “Jaz dam maslo itak v testo in nič ne mažem. Nič se ne prime. Ko končam, pekač dobro obrišem s papirnato brisačko in nič ne umivam.”

Obstajata dve vrsti vafljev – bruseljski vafelj in Liege vafelj. Bruseljski vafelj, bolj znan kot belgijski vafelj, je prvič predstavil Maurice Vermersch na Svetovnem sejmu v New Yorku leta 1964. Običajno je potresen s sladkorjem v prahu ali oblit s tekočo čokolado, mešanim sadjem in sladko smetano. Liege vaflji pa imajo bogatejšo gosto maso, so bolj žvečljivi in slajši. Po naročilu škofa iz Liega so bili prvič spečeni v 18. stoletju. Njihova osnova je testo, ki ga uporabljajo za peko briošev ter so posuti s sladkorjem, ki med pečenjem lepo karamelizira. Naročimo lahko osnovni karameliziran vafelj ali z dodanim okusom vanilije ali cimeta.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.