fbpx

Vaflji po belgijsko

Zanimivosti

Prodajali so jih ob posebnih priložnostih pred cerkvami in ob praznikih svetnikov.

Belgijski kulinarični prispevek so vsekakor vaflji, ki so prisotni že od Srednjega veka naprej. Gre za sladko testo, ki je spečeno v železnem opekaču in na pecivu pusti znamenit kvadratast vzorec.

Sprva so jih prodajali kot kvašeno hrustljavo pecivo narejeno iz ječmena in ovsa ter spečeno med dvema železnima ploščama v ognju. Prodajali so jih ob posebnih priložnostih pred cerkvami in ob praznikih svetnikov. Ker so bili ti tako popularni, je kralj Charles IX iz Francije uzakonil pravilo, da morajo prodajalci vafljev svoje stojnice postaviti najmanj 4 m narazen.

sabina1235: “Jaz dam maslo itak v testo in nič ne mažem. Nič se ne prime. Ko končam, pekač dobro obrišem s papirnato brisačko in nič ne umivam.”

Obstajata dve vrsti vafljev – bruseljski vafelj in Liege vafelj. Bruseljski vafelj, bolj znan kot belgijski vafelj, je prvič predstavil Maurice Vermersch na Svetovnem sejmu v New Yorku leta 1964. Običajno je potresen s sladkorjem v prahu ali oblit s tekočo čokolado, mešanim sadjem in sladko smetano. Liege vaflji pa imajo bogatejšo gosto maso, so bolj žvečljivi in slajši. Po naročilu škofa iz Liega so bili prvič spečeni v 18. stoletju. Njihova osnova je testo, ki ga uporabljajo za peko briošev ter so posuti s sladkorjem, ki med pečenjem lepo karamelizira. Naročimo lahko osnovni karameliziran vafelj ali z dodanim okusom vanilije ali cimeta.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.