fbpx

Belokranjska vinska turistična cesta

Novice

Najbolj južna slovenska vinorodna pokrajina vabi v kraje med Kolpo in Gorjance, med vijugasto Lahinjo in južne obronke Kočevskega roga. Svojevrstna etnološka zakladnica razkriva steljnike, mitrovo svetišče, pojave plitkega krasa in tradicijo vinogradništva. Vinska cesta na območju Metlike se vije čez Bušinjo vas, Lokvico, Trnovec, Grabrovec, Metliko in nato en del proti Radovici, drugi del […]

Najbolj južna slovenska vinorodna pokrajina vabi v kraje med Kolpo in Gorjance, med vijugasto Lahinjo in južne obronke Kočevskega roga. Svojevrstna etnološka zakladnica razkriva steljnike, mitrovo svetišče, pojave plitkega krasa in tradicijo vinogradništva.

Vinska cesta na območju Metlike se vije čez Bušinjo vas, Lokvico, Trnovec, Grabrovec, Metliko in nato en del proti Radovici, drugi del pa vodi v smeri Drašič ter naprej do Kramčine in Vidošič. Lahko se okrepčate na petih turističnih kmetijah in pokušate vino v dveh vinotočih. Ogledate si lahko staro metliško mestno jedro in tri romarske gotske cerkvice pri Treh Farah. Zidanica Drašiči je primerna kulisa za enološke užitke. V belokranjskem muzeju je na ogled razstava o življenju v Beli krajini od prazgodovine do danes, zanimiv pa je tudi slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča ali galerija Kambič. Najslavnejše belokranjsko vino je žametna metliška črnina iz grozdja žametovke in modre frankinje. Okusna je tudi mlada portugalka, vino, ki ga lahko dobite samo v Beli krajini, priljubljen pa je tudi belokranjski rosé. Belokranjci so bili prvi, ki so se v Sloveniji lotili pridelave vrhunskega ledenega vina iz zmrznjenih jagod laškega rizlinga. Ponudniki ob vinski cesti: Vinarski center Bele krajine, Črnomelj (črnomaljska klet) Turistična kmetija Bahor, Dragovanja vas.

Sledite nam

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!