fbpx

Top 10 znamenitosti v Beogradu

Potovanja

Ivo Andrić je o Beogradu napisal, da so največje razkošje neba nad Beogradom njegovi sončni zahodi. Jeseni in poleti so širni in žarijo kot puščavski privid, a pozimi so prekriti s kopastimi oblaki in rahlimi meglicami.

Beograd je imel vedno burno zgodovino, po nekaterih virih segajo njegovi začetki 7000 let v preteklost in tako velja za eno najstarejših mest v Evropi. Ustanovili so ga Kelti v 3. st. pr. n. št., konec 1. st. so ga naselili Rimljani, okoli leta 630 pa so na to območje prišli Slovani. Takrat se je naselje imenovalo Singidunum. Mesto je bilo kasneje pod bolgarsko in avstro-ogrsko oblastjo ter okoli 300 let pod turško nadvlado. Skozi zgodovino je dobival še druge vzdevke kot so Balkanska vrata in Slovanski New York. Od let 2006 je s približno 1,6 milijoni prebivalcev glavno mesto samostojne in suverene države Srbije, gospodarsko središče in center srbske kulture, izobraževanja in znanosti.

samo 1: “Jaz obvezno obisčem Kalemegdan in se kar precej zamudim tam, meni je ostanek gradu lep in z otroci se vedno malo potepamo po obzidju.
Poleg je ZOO, ki ga tudi obvezno obiščemo. Kar zadeva same živali ni nič posebnega, mi je pa všeč njegova zlitost z mestom in ostanki gradu, pa se radi si pogledamo živali.
S Kalemegdana greš na Knez Mihajlovo – tam lahko pogledaš izložbe.
Pa naprej na Terazije in če greš naravnost naravnost prideš na Slavijo, pod njo je pa cerkev Sv. Save – ogromna cerkev z ne vem koliko tonskim zlatim križem na vrhu. Poleg je ena majhna cerkvica, ki je meni osebno lepša.
Potem si poglej Ado Ciganlijo – kopališče, kar simpatično za videt. Pa splave ne pozabi – tu ti ne znam nič povedat, ker na splavu se nisem bila.
Sprehajalna pot ob Donavi je tudi fajn, ampak sprehajali se boste verjetno že dovolj po mestu, lahko se pa zapeljete s kakšnim splavom ali ladjico malo okoli.
Poglejte si tudi muzej Nikole Tesle, zelo zanimiva stvar, če te le kolikor toliko zanimata tehnika in nastanek elektrike.
Pa Marakana – nogometni stadion C. Zvezde, poleg je hiša Cece (katera je ne vem, ker si je nisem sla pogledat), pa Areno si poglejte, pa Dedinje, pa Hišo cvetja…
Obvezno še na Skadarlijo v Tri sesira in na kavo v Mercator.”

Ena najpomembnejših kulturnih in zgodovinskih kompleksov v Beogradu je beograjska trdnjava, ki stoji visoko nad sotočjem Donave in Save. Sestavljena je iz Gornjega in Spodnjega grada ter parka Kalemegdan, ki velja za najlepši park v mestu. Je tudi zgodovinsko kulturni center, v katerem si lahko ogledamo vojni muzej na prostem, kipe pomembnih srbskih veljakov in živalski vrt. Kip zmagovalca oziroma Pobednika, postavljen v spomin na zmago srbske vojske nad Otomanskim in Avstro-Ogrskim imperijem v letih med 1912 in 1918, bi po zamislih Ivana Meštovića moral stati na Terezijah, a ker je javnost nasprotovala postavitvi gole moške figure v središču mesta, je ta dobil svoje mesto na Kalemegdanu in postal simbol mesta.

En od vhodov v beograjsko trdnjavo

# Ulica Kneza Mihaila

Ulica Kneza Mihaila, poimenovana po Mihailu Obrenoviću III, srbskem princu, je glavna sprehajalna in nakupovalna ulica v mestu, zaščitena z zakonom.

Živahna ulica Kneza Mihaila

# Trg Republike

Trg Republike je glavno zbirališče Beograjčanov, ki se dobijo pri spomeniku ustanovitelja moderne Srbije – Mihaelu Obrenoviću oziroma “kod konja”. Trg obdajata Narodno gledališče in Narodni muzej, prečka pa ga 20 avtobusov in trolejbusov.

Trg republike, v ozadju Narodno gledališče

# Avala, avalski stolp in spomenik neznanemu junaku

Avala je 551 m visok hrib in nacionalni park, ki se nahaja 16 km iz Beograda. Med letoma 1934 in 1938 so v njem postavili spomenik neznanemu junaku v spomin padlim Srbom v 1. svetovni vojni. Zgrajen je v obliki mavzoleja s kariatidami, ki predstavljajo ženske v narodnih nošah iz cele Jugoslavije. Nedaleč stran se nahaja avalski stolp, ki ponuja čudovit razgled na okolico.

Spomenik nezananemu junaku

# Zemun

Zemun, ki leži na desnem bregu reke Donave, je najstarejši del mesta. Gardoš, eden izmed treh hribov, na katerih je Zemun zgrajen, je srce tega predela mesta, z izjemno ohranjeno arhitekturo in stolpom Milennium, ki pričara razgled na mesto.

Stolp Milennium na Gardošu

# Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je otok na reki Savi, v bližini sotočja z Donavo. Ima urejeno plažo, številna športna igrišča, urejeno kolesarko pot ter vrsto restavracij in kavarn.

# Muzej Nikole Tesla

Muzej Nikole Tesla je posvečen svetovno znanemu strokovnjaku na področju fizike, elektrotehnike in radijske tehnike. Obiskovalci si lahko ogledajo najpomembnejše izume, s katerimi se je ukvarjal znanstvenik.

Preberi tudi: Muzej na prostem “Staro selo”

# Hram Svetega Save

Hram Svetega Save je največja pravoslavna cerkev na svetu, ki lahko naenkrat sprejme, kar 11.000 vernikov. Z gradnjo so pričeli že ob koncu 19. stoletja, a se je zaradi vojne ustavila in nadaljevala šele leta 1984. Njena notranjost še danes ni dokončana.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Preberi tudi: Stopića pečina na zlatiborski planoti

# Hiša cvetja

V sklopu muzeja jugoslovanske zgodovine na Dedinjah se nahaja mavzolej nekdanjega predsednika Jugoslavije – Josipa Broza Tita.

Grob Josipa Broza Tita

# Skadarlija

S kamnom tlakovana ulica v sebi skriva čar starega Beograda. Na njej so se v preteklosti srečevali umetniki, danes pa je polna tradicionalnih srbskih restavracij, kjer goste zabavajo srbski igralci. Na koncu Skadarlije se nahaja vodnjak Sebilij, ki je replika vodnjaka na Baščaršiji v Sarajevu.

Skadarlija

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Najbolj “vroča” država tega poletja

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice 


Sledite nam


RSS Ustavi se!