Berat – mesto s 1000 okni

Potovanja

O njenem nastanku kroži zanimiva legenda. Gora Tomorr, na obrobju mesta Berat, je bila nekoč ogromen orjak.

Berat leži v južno centralnem delu Albanije in je od leta 2008 uvrščen na Unescov seznam dediščine. V njem na 379.98 km2 živi približno 60,000 prebivalcev. Nahaja se na desnem bregu reke Osum. O njenem nastanku kroži zanimiva legenda. Gora Tomorr, na obrobju mesta Berat, je bila nekoč ogromen orjak. Za ljubezen mlade deklice se je boril z drugim velikanom po imenu Shpirag. Med seboj sta se pokončala in žalostno dekle je v lastnih solzah utonilo ter za seboj pustilo takrat nastalo reko Osum.

Mesto je razdeljeno na tri dele: Kalajo (grajski grič), Mangalem (vznožje gradu) in Gorico (na levem bregu Osum). Reka je izdolbla 915 m dolgo sotesko iz apnenca. Ob njej je na številčnih rečnih terasah zraslo mesto Berat. Zaradi ogromnega števila hišnih oken, ki gledajo na mesto, se kraj imenuje tudi »Mesto 1000 oken«. V njem so bogato okrašene stavbe z zgodovinsko vrednostjo kot je najznamenitejši grad Kala, zgrajen v 13. stoletju in s čudovitim razgledom na okolico. Še vedno je naseljen s prebivalci ter z nekaj cekvami, lokali in trgovinami v bližini.

Vito::trv: “Mogoče bi od mest poleg Tirane priporočil za ogled še Skadar, Kruje blizu Tirane, Berat, stari del Elbasana, predvsem pa Gjirokaster. Sicer pa so najzanimivejši manjši kraji.”

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!