fbpx

Borovnica

Mesta, Potovanja

Čez borov gozd v ravnico … Borovnica. Ime kraja nima nobene veze z borovnicami, ne pravimi in ne ameriškimi, ki jih sedaj gojijo v nasadih.

Borovnica, znana po nekoč mogočnem železniškem viaduktu in slikoviti soteski Pekel, je danes prepoznavna tudi po največjih nasadih ameriških borovnic v Sloveniji. Raztezajo se na Ljubljanskem barju, po slastnih modrih jagodah pa je poimenovana vsakoletna turistična prireditev Praznik borovnic, ki jo prebivalci pripravijo v drugi polovici julija.

Občina Borovnica je od glavnih mestnih ulic oddaljena le 18 minut vožnje z vlakom in leži na jugozahodnem robu Ljubljanske kotline. Dodatno privlačnost ji daje stičišče geografskih regij in tektonskih prelomov. Na njenih tleh se namreč srečujeta dinarski in predalpski svet, v planotah za vasjo pa se že začenja tudi Kras.

Kje je občina Borovnica?

Naselja občine s severne strani objema Ljubljansko barje, na vzhodu Planina, na zahodu Trebelnik, južno stran kotline pa obkrožajo blizu tisoč metrov visoki hribi, ki se dvigajo nad vasmi v Kotih. Pred tisočletji se je na večjem območju doline razprostiralo plitvo jezero. Segalo je vse do obronkov hribov, ki obdajajo kotlino. Zabočevo je prvi naseljen kraj naše občine, v vaseh, ki ležijo na ali ob Barju, pa so našli arheološke ostanke iz različnih obdobij.  www.borovnica.si

borovnice-sre--nozivljenje

coklarka: “Gostilna Pekel – odlične postrvi. Kaj drugega ni vrednega v okolici. Izlet: Slapovi Pekel, ostanek Borovniškega mostu, ki je bil svoje čase naj… neki v Evropi, Nekaj domačij ima nasade ameriški borovnic. Ne, Borovnica se ne imenuje po borovnicah. Narečje: rahlo rovtarsko.”

najdaljši m: “Most v Borovnici je veljal (svoje čase) za najdaljši zidani most v Evropi. Zgrajen na progi TS-LJ-Dunaj. Star je približno 150 let. Sicer pa je za pogledat Pekel, slap, na drugi strani proti Podpeči je muzej Bistra. Borovnic je bilo svoje čase veliko (po tem ime?). Ameriške borovnice ne štejejo, se pač posadijo in nimajo prav veliko skupnega s “pravimi” ;).”

coklar: “Narečje je že notranjsko, podobno cerkniškemu.”

odseljenka: “Čez borov gozd v ravnico … Borovnica. Ime kraja nima nobene veze z borovnicami … ne pravimi in ne ameriškimi, ki jih sedaj gojijo v nasadih … čisto slučajno jim paše kisla barjanska zemlja. Izleti v Pekel na slapove, iz Borovnice na Pokojišče … na Planino, po Barju , TMS Bistra, stara proga južne železnice z ostankom stebra mostu, Gostišče Pekel , Godec , Picerija Kimvi, …”

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!