fbpx

Borovnica

Mesta, Potovanja

Čez borov gozd v ravnico … Borovnica. Ime kraja nima nobene veze z borovnicami, ne pravimi in ne ameriškimi, ki jih sedaj gojijo v nasadih.

Borovnica, znana po nekoč mogočnem železniškem viaduktu in slikoviti soteski Pekel, je danes prepoznavna tudi po največjih nasadih ameriških borovnic v Sloveniji. Raztezajo se na Ljubljanskem barju, po slastnih modrih jagodah pa je poimenovana vsakoletna turistična prireditev Praznik borovnic, ki jo prebivalci pripravijo v drugi polovici julija.

Občina Borovnica je od glavnih mestnih ulic oddaljena le 18 minut vožnje z vlakom in leži na jugozahodnem robu Ljubljanske kotline. Dodatno privlačnost ji daje stičišče geografskih regij in tektonskih prelomov. Na njenih tleh se namreč srečujeta dinarski in predalpski svet, v planotah za vasjo pa se že začenja tudi Kras.

Kje je občina Borovnica?

Naselja občine s severne strani objema Ljubljansko barje, na vzhodu Planina, na zahodu Trebelnik, južno stran kotline pa obkrožajo blizu tisoč metrov visoki hribi, ki se dvigajo nad vasmi v Kotih. Pred tisočletji se je na večjem območju doline razprostiralo plitvo jezero. Segalo je vse do obronkov hribov, ki obdajajo kotlino. Zabočevo je prvi naseljen kraj naše občine, v vaseh, ki ležijo na ali ob Barju, pa so našli arheološke ostanke iz različnih obdobij.  www.borovnica.si

borovnice-sre--nozivljenje

coklarka: “Gostilna Pekel – odlične postrvi. Kaj drugega ni vrednega v okolici. Izlet: Slapovi Pekel, ostanek Borovniškega mostu, ki je bil svoje čase naj… neki v Evropi, Nekaj domačij ima nasade ameriški borovnic. Ne, Borovnica se ne imenuje po borovnicah. Narečje: rahlo rovtarsko.”

najdaljši m: “Most v Borovnici je veljal (svoje čase) za najdaljši zidani most v Evropi. Zgrajen na progi TS-LJ-Dunaj. Star je približno 150 let. Sicer pa je za pogledat Pekel, slap, na drugi strani proti Podpeči je muzej Bistra. Borovnic je bilo svoje čase veliko (po tem ime?). Ameriške borovnice ne štejejo, se pač posadijo in nimajo prav veliko skupnega s “pravimi” ;).”

coklar: “Narečje je že notranjsko, podobno cerkniškemu.”

odseljenka: “Čez borov gozd v ravnico … Borovnica. Ime kraja nima nobene veze z borovnicami … ne pravimi in ne ameriškimi, ki jih sedaj gojijo v nasadih … čisto slučajno jim paše kisla barjanska zemlja. Izleti v Pekel na slapove, iz Borovnice na Pokojišče … na Planino, po Barju , TMS Bistra, stara proga južne železnice z ostankom stebra mostu, Gostišče Pekel , Godec , Picerija Kimvi, …”

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.