fbpx

Božično žito

Decembrska, Novice

Danes je mlado žito ob božiču samo okras, čeprav je šega znana že več tisočletij v srednji Evropi in tudi na bližnjemu Vzhodu.

V Sloveniji ga imenujemo različno: “božično žito” na Gorenjskem, “kaljeno” žito na Štajerskem, “pšeničko” na Dolenjskem ter “večno življenje” v Beli Krajini.

4. december, 8. december ali 13. december

Šege se danes ljudje držijo iz navade iz navade, tu in tam pa verujejo, da bo letina prihodnje leto obilnejša. Najbolj priljubljeni setveni dan je god sv. Barbare (4. december), na Marijin praznik ( 8. december) in go sv. Lucije (13. december).

Pšenico sejemo v različne okrasne posode.

Mlado žito postavimo k jaslicam ali kot praznično okras na mizo.

Tema na forumu

Kdaj moramo posejati pšenico, da bomo za Božič imeli božično žito?

“Božični čas zaznamuje veliko simbolov? MLADO ŽITO (pšenica): posodice z mladim žitom so “adonisovi vrtički”. Ime nosijo po grškem bogu Adonisu, v katerem je bila utelešena rastlinska rast; Adonis je s požetim žitom vsako leto umrl, jesen in zimo je preživel v neznani deželi smrti, v božičnem času pa se je prebudil v novo življenje.”


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.