fbpx

Brno na Češkem

Mesta, Potovanja

Glavne znamenitosti so podzemni labirint, katedrala na Petrovem griču, bazilika v starem delu mesta, cerkev Svetega Jakoba in park Lužánky.

Brno je dobilo status mesta v letu 1243 in je center pokrajine Moravija. Velja za kulturno središče v regiji in se ponaša z moravsko galerijo in muzejem, narodnim in mestnim gledališčem ter tremi čudovitimi gradovi. Gradom Špilberk, kjer so vladali moravski vladarji, Veveří pri brnskem jezeru in Líšeň. Mesto ima dolgo zgodovino prirejanja motorističnih dirk, ogromen razstavni in trgovski kompleks ter je živahno univerzitetno mesto. Četrtina vseh prebivalcev v mestu je namreč študentov.

Glavne znamenitosti so podzemni labirint, katedrala na Petrovem griču, bazilika v starem delu mesta, cerkev Svetega Jakoba in park Lužánky, ki je najstarejši park odprt za javnost na Češkem. V neposredni bližini centra mesta sta staro judovsko pokopališče in marianska dolina z jezeri, ki jih obdaja z gozdom poraslo hribovje. Na sploh je v brnskem predmestju in okolici veliko zelenja in mirnih kotičkov za sprostitev v naravi.

ferrari-298454_1920

Večina državnih institucij ima sedež v Pragi, vendar so v Brnu ustavno, vrhovno in vrhovno administrativno sodišče republike Češke. Zanimiva podatka sta, da je gledališče Reduta v Brnu najstarejša gledališka stavba v centralni Evropi in gledališče Mahen, je bilo prvo v Evropi osvetljeno gledališče s pomočjo z električne žarnice Thomasa Edisona. Po drugi strani pa je mesto v koraku s časom in polno modernih restavracij, lokalov, diskotek in prireditev.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.