fbpx

Brno na Češkem

Mesta, Potovanja

Glavne znamenitosti so podzemni labirint, katedrala na Petrovem griču, bazilika v starem delu mesta, cerkev Svetega Jakoba in park Lužánky.

Brno je dobilo status mesta v letu 1243 in je center pokrajine Moravija. Velja za kulturno središče v regiji in se ponaša z moravsko galerijo in muzejem, narodnim in mestnim gledališčem ter tremi čudovitimi gradovi. Gradom Špilberk, kjer so vladali moravski vladarji, Veveří pri brnskem jezeru in Líšeň. Mesto ima dolgo zgodovino prirejanja motorističnih dirk, ogromen razstavni in trgovski kompleks ter je živahno univerzitetno mesto. Četrtina vseh prebivalcev v mestu je namreč študentov.

Glavne znamenitosti so podzemni labirint, katedrala na Petrovem griču, bazilika v starem delu mesta, cerkev Svetega Jakoba in park Lužánky, ki je najstarejši park odprt za javnost na Češkem. V neposredni bližini centra mesta sta staro judovsko pokopališče in marianska dolina z jezeri, ki jih obdaja z gozdom poraslo hribovje. Na sploh je v brnskem predmestju in okolici veliko zelenja in mirnih kotičkov za sprostitev v naravi.

ferrari-298454_1920

Večina državnih institucij ima sedež v Pragi, vendar so v Brnu ustavno, vrhovno in vrhovno administrativno sodišče republike Češke. Zanimiva podatka sta, da je gledališče Reduta v Brnu najstarejša gledališka stavba v centralni Evropi in gledališče Mahen, je bilo prvo v Evropi osvetljeno gledališče s pomočjo z električne žarnice Thomasa Edisona. Po drugi strani pa je mesto v koraku s časom in polno modernih restavracij, lokalov, diskotek in prireditev.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice.


Sledite nam


RSS Ustavi se!