fbpx

Bruselj v boj proti nezakoniti sečnji in krčenju gozdov

Novice

Bruselj – Evropska komisija je danes predstavila dve pobudi za zaščito gozdov po svetu. Sveženj vključuje zakonodajni predlog glede nezakonite sečnje in uvažanja nezakonito posekanega lesa v Evropsko unijo ter sporočilo glede boja proti krčenju gozdov v tropih. Pobudo gre razumeti tudi v luči iskanja mednarodnega dogovora po izteku Kjotskega protokola. Nezakonita sečnja je velik […]

BruseljEvropska komisija je danes predstavila dve pobudi za zaščito gozdov po svetu.

Sveženj vključuje zakonodajni predlog glede nezakonite sečnje in uvažanja nezakonito posekanega lesa v Evropsko unijo ter sporočilo glede boja proti krčenju gozdov v tropih. Pobudo gre razumeti tudi v luči iskanja mednarodnega dogovora po izteku Kjotskega protokola.

Nezakonita sečnja je velik problem, poudarja Evropska komisija. Ne le da ima škodljive učinke za okolje, temveč ogroža tudi domorodna ljudstva. Pravzaprav je to simptom širših problemov – pomanjkanja kakršnegakoli upravljanja z gozdovi ter šibkega pregona, so prepričani v Bruslju.

Foto: Reuters

V luči iskanja dogovora o okoljskem režimu, ki bo v svetu veljal po izteku Kjotskega protokola leta 2012, je komisija v tem svežnju predlagala konkretne cilje: tako naj bi do leta 2030 zaustavili zmanjševanje gozdnatih površin, do leta 2020 pa naj bi za polovico (50 odstotkov) zmanjšali krčenje tropskega gozda……

 

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!