fbpx

Calgary – mesto s kavboji in naftnim denarjem

Novice

Mesto je zelo napredno in urejeno Obiskali smo Calgary, živahno kanadsko mesto, ki velja za pomembno industrijsko in kulturno središče, v njem pa boste presenetljivo našli tudi zelo veliko kavbojev. Calgary leži v provinci Alberta. Po demografskih ocenah ima približno milijon prebivalcev, kar ga uvršča na tretje mesto največjih kanadskih mest. Ima pomembno lego, saj […]

Mesto je zelo napredno in urejeno

Obiskali smo Calgary, živahno kanadsko mesto, ki velja za pomembno industrijsko in kulturno središče, v njem pa boste presenetljivo našli tudi zelo veliko kavbojev.

Calgary leži v provinci Alberta. Po demografskih ocenah ima približno milijon prebivalcev, kar ga uvršča na tretje mesto največjih kanadskih mest. Ima pomembno lego, saj leži relativno blizu meji z ZDA, še pomembneje pa je, da se le streljaj od mesta proti severozahodu najdemo najlepše kanadske nacionalne parke. Meščani lahko tako po želji hitro ubežijo mestnemu vrvežu.

Calgary je znan tudi po vzdevku ″Cowtown″, kar bi lahko prevedli v “Kravje mesto”. Mesto velja za multietnično središče t. i. ″novega zahoda″.


Foto: MMC RTV SLO

Zaradi bližine Skalnega gorovja je Calgary priljubljena destinacija za vse tiste, ki uživajo v pohodništvu in zimskih športih, glavna panoga tamkajšnje ekonomije pa je naftna industrija. Mesto je poznano tudi po največjem festivalu redea na svetu, imenovanem Calgary Stampede. Verjetno ne bi pričakovali, a s konji in govedom ni močno povezan le Calgary, ampak celotna Alberta. V njej pridelajo polovico vse kanadske govedine, pa tudi večino bizonjega mesa. Zelo dobro je razvito tudi poljedeljstvo, saj je Alberta vodilna provinca pri proizvodnji pšenice. Seveda je ob tem treba povedati, da večina ljudi kljub tem intenzivnim industrijam dela v storitvenem sektorju. Življenski standard je zato visok.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.