fbpx

Calgary – mesto s kavboji in naftnim denarjem

Novice

Mesto je zelo napredno in urejeno Obiskali smo Calgary, živahno kanadsko mesto, ki velja za pomembno industrijsko in kulturno središče, v njem pa boste presenetljivo našli tudi zelo veliko kavbojev. Calgary leži v provinci Alberta. Po demografskih ocenah ima približno milijon prebivalcev, kar ga uvršča na tretje mesto največjih kanadskih mest. Ima pomembno lego, saj […]

Mesto je zelo napredno in urejeno

Obiskali smo Calgary, živahno kanadsko mesto, ki velja za pomembno industrijsko in kulturno središče, v njem pa boste presenetljivo našli tudi zelo veliko kavbojev.

Calgary leži v provinci Alberta. Po demografskih ocenah ima približno milijon prebivalcev, kar ga uvršča na tretje mesto največjih kanadskih mest. Ima pomembno lego, saj leži relativno blizu meji z ZDA, še pomembneje pa je, da se le streljaj od mesta proti severozahodu najdemo najlepše kanadske nacionalne parke. Meščani lahko tako po želji hitro ubežijo mestnemu vrvežu.

Calgary je znan tudi po vzdevku ″Cowtown″, kar bi lahko prevedli v “Kravje mesto”. Mesto velja za multietnično središče t. i. ″novega zahoda″.


Foto: MMC RTV SLO

Zaradi bližine Skalnega gorovja je Calgary priljubljena destinacija za vse tiste, ki uživajo v pohodništvu in zimskih športih, glavna panoga tamkajšnje ekonomije pa je naftna industrija. Mesto je poznano tudi po največjem festivalu redea na svetu, imenovanem Calgary Stampede. Verjetno ne bi pričakovali, a s konji in govedom ni močno povezan le Calgary, ampak celotna Alberta. V njej pridelajo polovico vse kanadske govedine, pa tudi večino bizonjega mesa. Zelo dobro je razvito tudi poljedeljstvo, saj je Alberta vodilna provinca pri proizvodnji pšenice. Seveda je ob tem treba povedati, da večina ljudi kljub tem intenzivnim industrijam dela v storitvenem sektorju. Življenski standard je zato visok.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]