fbpx

Calgary – mesto s kavboji in naftnim denarjem

Novice

Mesto je zelo napredno in urejeno Obiskali smo Calgary, živahno kanadsko mesto, ki velja za pomembno industrijsko in kulturno središče, v njem pa boste presenetljivo našli tudi zelo veliko kavbojev. Calgary leži v provinci Alberta. Po demografskih ocenah ima približno milijon prebivalcev, kar ga uvršča na tretje mesto največjih kanadskih mest. Ima pomembno lego, saj […]

Mesto je zelo napredno in urejeno

Obiskali smo Calgary, živahno kanadsko mesto, ki velja za pomembno industrijsko in kulturno središče, v njem pa boste presenetljivo našli tudi zelo veliko kavbojev.

Calgary leži v provinci Alberta. Po demografskih ocenah ima približno milijon prebivalcev, kar ga uvršča na tretje mesto največjih kanadskih mest. Ima pomembno lego, saj leži relativno blizu meji z ZDA, še pomembneje pa je, da se le streljaj od mesta proti severozahodu najdemo najlepše kanadske nacionalne parke. Meščani lahko tako po želji hitro ubežijo mestnemu vrvežu.

Calgary je znan tudi po vzdevku ″Cowtown″, kar bi lahko prevedli v “Kravje mesto”. Mesto velja za multietnično središče t. i. ″novega zahoda″.


Foto: MMC RTV SLO

Zaradi bližine Skalnega gorovja je Calgary priljubljena destinacija za vse tiste, ki uživajo v pohodništvu in zimskih športih, glavna panoga tamkajšnje ekonomije pa je naftna industrija. Mesto je poznano tudi po največjem festivalu redea na svetu, imenovanem Calgary Stampede. Verjetno ne bi pričakovali, a s konji in govedom ni močno povezan le Calgary, ampak celotna Alberta. V njej pridelajo polovico vse kanadske govedine, pa tudi večino bizonjega mesa. Zelo dobro je razvito tudi poljedeljstvo, saj je Alberta vodilna provinca pri proizvodnji pšenice. Seveda je ob tem treba povedati, da večina ljudi kljub tem intenzivnim industrijam dela v storitvenem sektorju. Življenski standard je zato visok.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!