fbpx

Kraljeva potka – Caminito del Rey

Pohodništvo in gore, Zanimivosti

Ena izmed najbolj impresivnih in nevarnih gorskih stez na svetu.

El Caminito del Rey (Kraljeva potka) je pot, vgrajena v stene soteske Gaitanes v Španiji, v pokrajini Malaga. Gre za eno izmed najbolj impresivnih in nevarnih gorskih stez na svetu.

Soteska Gaitanes

Soteska je izjemen kanjon, ki s svojimi zidovi na nekaterih točkah sega 700 metrov visoko pri le 10 metrov širine. Najbolj spektakularni vidik soteske Gaitanes predstavlja navpično razslojevanje apnenčastih sedimentov, ki so sestavljena iz fosilnih ostankov kitov in drugih peščenih formacij, ki jih je povzročila erozija.

DCIM100GOPROG0011095.

Vstopna točka

Eden od najbolj znanih območij v Caminito del Rey je vstopna točka v sotesko. Ta previs je jasno viden od železnice in je idealno mesto za občudovanje velikih konstrukcij in pokrajine naokoli.

S ceste, ki povezuje Aloro in El Chorro na vhodu v sotesko Gaitanes, lahko vidite majhen slikovit most, ki povezuje obe steni soteske. Od mostu dalje je pot umeščena v navpični skali, ki se konča na železniški progi od Córdobe do Malage.

Caminito-del-Rey2

Foto: www.medplaya.com

Dostop do Caminito del Rey

El Caminito del Rey pot je dolga 3 km, ne več kot 1 meter široka ter več kot 100 metrov visoko nad reko Guadalhorce. Leta 2000 so jo zaprli zaradi številnih nesreč, v letu 2015 pa so jo ponovno odprli. Tako lahko na svoj račun ponovno pridejo vsi avantur željni obiskovalci. Poti, ki je bila zgrajena za delavce dveh hidroelekrarn, da bi jim skrajšala pot, niso obnovili, pač pa so nad njo zgradili novo leseno in jekleno brv, ki je veliko bolj varna, vsi obiskovalci pa se bodo po njej lahko sprehodili le z zaščitnimi čeladami.

Si upate?

Pot pred prenovo:

Pot po prenovi:


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!