fbpx

Kraljeva potka – Caminito del Rey

Pohodništvo in gore, Zanimivosti

Ena izmed najbolj impresivnih in nevarnih gorskih stez na svetu.

El Caminito del Rey (Kraljeva potka) je pot, vgrajena v stene soteske Gaitanes v Španiji, v pokrajini Malaga. Gre za eno izmed najbolj impresivnih in nevarnih gorskih stez na svetu.

Soteska Gaitanes

Soteska je izjemen kanjon, ki s svojimi zidovi na nekaterih točkah sega 700 metrov visoko pri le 10 metrov širine. Najbolj spektakularni vidik soteske Gaitanes predstavlja navpično razslojevanje apnenčastih sedimentov, ki so sestavljena iz fosilnih ostankov kitov in drugih peščenih formacij, ki jih je povzročila erozija.

DCIM100GOPROG0011095.

Vstopna točka

Eden od najbolj znanih območij v Caminito del Rey je vstopna točka v sotesko. Ta previs je jasno viden od železnice in je idealno mesto za občudovanje velikih konstrukcij in pokrajine naokoli.

S ceste, ki povezuje Aloro in El Chorro na vhodu v sotesko Gaitanes, lahko vidite majhen slikovit most, ki povezuje obe steni soteske. Od mostu dalje je pot umeščena v navpični skali, ki se konča na železniški progi od Córdobe do Malage.

Caminito-del-Rey2

Foto: www.medplaya.com

Dostop do Caminito del Rey

El Caminito del Rey pot je dolga 3 km, ne več kot 1 meter široka ter več kot 100 metrov visoko nad reko Guadalhorce. Leta 2000 so jo zaprli zaradi številnih nesreč, v letu 2015 pa so jo ponovno odprli. Tako lahko na svoj račun ponovno pridejo vsi avantur željni obiskovalci. Poti, ki je bila zgrajena za delavce dveh hidroelekrarn, da bi jim skrajšala pot, niso obnovili, pač pa so nad njo zgradili novo leseno in jekleno brv, ki je veliko bolj varna, vsi obiskovalci pa se bodo po njej lahko sprehodili le z zaščitnimi čeladami.

Si upate?

Pot pred prenovo:

Pot po prenovi:


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!