fbpx

Čarobni Blejski Vintgar

Aktivnosti, Pohodništvo in gore

Ime vintgar naj bi po eni razlagi izviralo iz nemškega Weingarten – po vinogradih v bližnjem Podhomu.

Zgodovina
Samo 4 kilometre od Bleda, v neposredni bližine vasi Gorje, leži soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna. . Leta 1891 sta jo odkrila gorjanski župan Jakob Žumer in kartograf ter fotograf Benedikt Lergetporer. V svoji naravni obliki je bila neprehodna in ker se je Bled že takrat turistično razvijal, so sotesko kmalu uredili in odprli za javne oglede. Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije in število obiskovalcev se iz leta v leto veča.
Učna pot
Soteska je dolga 1,6 km med hribi Homa in Boršt. Krasi jo reka Radovna s svojimi slapovi, tolmuni in brzicami. Učna pot vodi mino Žumrovih galerij, preko lesenih mostov in dobro urejene pešpoti in se zaključi s 13 m visokim rečnim slapom Šum, imenovanim.

Izvor imena
Ime vintgar naj bi po eni razlagi izviralo iz nemškega Weingarten – po vinogradih v bližnjem Podhomu, po drugi naj bi nastalo, ker prerez soteske spominja na vinski kozarec. Po Blejskem vintgarju so dobile ime tudi druge podobne soteske v Sloveniji (Iški vintgar, Ribniški vintgar nad Srednjo vasjo v Bohinju in Bistriški vintgar pri Slovenskih Konjicah).

Rastlinje
Zaradi specifičnih podnebnih in mikroreliefnih razmer uspevajo v Vintgarju številne rastlinske vrste, ki se ločijo od rastlinstva, značilnega za okolico. Prvi je bil nanje pozoren duhovnik in ljubiteljski botanik Janez Šafer. Njegov seznam rastlin iz Vintgarja je že leta 1899 objavil Ivan Godec v svojem članku v Domu in svetu, potem pa še v knjižici Vintgar, Slika iz gorenjske Švice.
Ogled tega gorenjskega bisera svetujemo vsem ljubiteljem narave in lepega, saj v spominu še dolgo po obisku ostanejo tako prelepi naravni ambienti in pomirjajoči šumeči zvoki reke, kot vse gozdne vonjave. Vse te občutke je subtilno strnil v svojo fotoreportažo fotograf Matej Bernard.

(Vir:http://www.vintgar.si/index.html)

foto: Matej Bernard

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!