fbpx

Tega ne počnite v tujini!

Potovanja

Preverite, na kaj moramo biti pozorni, ko potujemo v tuje kraje.

# Znak za O. K.

Znak, ki ga naredimo s palcem in kazalcem ter tako oblikujemo krog, v mnogih državah pomeni, da razumemo, kar nam nekdo govori ali da smo zadovoljni s prejeto storitvijo. V Turčiji pa obratno velja za nevljudno gesto.

Turkišfud: “Najboljšo hrano in najbolj ugodno sem jedla prav tam, kjer je od daleč izgledalo, da je restavracija bolj zapuščena in bedna. Razen, če je bila polna domačinov in ne turistov, se razume. Predvsem pa se potrudi in ne nasedaj besedam prodajalcev ali natakarjev, ker te hitro znajo prepričati, prehitro. Turčija je lepa in veliko je za videt, ne pokvari si razpoloženja še z vsiljivimi prodajalci. Lep dopust ti želim!”

# Pljuvanje v javnosti

Pljuvanje v javnosti ponavadi ni nikjer zaželjeno, v Hongkongu in Singapurju pa vas bodo za pljuvanje na ulici celo oglobili za 1000 dolarjev.

# Dajanje napitnine

Napitnina navadno pomeni pohvalo ali zadovoljstvo s storitvijo, na Japonskem in Kitajskem pa jo razumejo kot znak, da nadrejeni svojih zaposlenih ne plačuje zadosti.

# Sezuvanje čevljev

V nekaterih azijskih državah je izjemno nespoštljivo, če s čevlji vkorakamo v templje, nekatere restavracije in hotele ter v hišo domačinov. Sezute čevlje je potrebno s sprednjim delom usmeriti proti vratom in ne v smeri notranjosi hiši.

# Uporaba leve in desne roke

V Indiji bodite pozorni, katero roko uporabljate za katero opravilo, saj je desna rezervirana za hranjenje, leva pa za bolj ‘umazana’ opravila.

Vir: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!