fbpx

Tega ne počnite v tujini!

Potovanja

Preverite, na kaj moramo biti pozorni, ko potujemo v tuje kraje.

# Znak za O. K.

Znak, ki ga naredimo s palcem in kazalcem ter tako oblikujemo krog, v mnogih državah pomeni, da razumemo, kar nam nekdo govori ali da smo zadovoljni s prejeto storitvijo. V Turčiji pa obratno velja za nevljudno gesto.

Turkišfud: “Najboljšo hrano in najbolj ugodno sem jedla prav tam, kjer je od daleč izgledalo, da je restavracija bolj zapuščena in bedna. Razen, če je bila polna domačinov in ne turistov, se razume. Predvsem pa se potrudi in ne nasedaj besedam prodajalcev ali natakarjev, ker te hitro znajo prepričati, prehitro. Turčija je lepa in veliko je za videt, ne pokvari si razpoloženja še z vsiljivimi prodajalci. Lep dopust ti želim!”

# Pljuvanje v javnosti

Pljuvanje v javnosti ponavadi ni nikjer zaželjeno, v Hongkongu in Singapurju pa vas bodo za pljuvanje na ulici celo oglobili za 1000 dolarjev.

# Dajanje napitnine

Napitnina navadno pomeni pohvalo ali zadovoljstvo s storitvijo, na Japonskem in Kitajskem pa jo razumejo kot znak, da nadrejeni svojih zaposlenih ne plačuje zadosti.

# Sezuvanje čevljev

V nekaterih azijskih državah je izjemno nespoštljivo, če s čevlji vkorakamo v templje, nekatere restavracije in hotele ter v hišo domačinov. Sezute čevlje je potrebno s sprednjim delom usmeriti proti vratom in ne v smeri notranjosi hiši.

# Uporaba leve in desne roke

V Indiji bodite pozorni, katero roko uporabljate za katero opravilo, saj je desna rezervirana za hranjenje, leva pa za bolj ‘umazana’ opravila.

Vir: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.