fbpx

Čez vijolične preproge

Aktivnosti

Kot nalašč za prvomajske praznike se je pogorje Velike planine v teh dneh odelo v vijoličasto pregrinjalo na tisoče žafranov.

Še pred štirinajstimi dnevi je bilo ponekod na planini tudi po več kot meter snega, zdaj pa pomlad na pašnikih Male, Gojške in okoliških planin že kraljuje s pisanimi zaplatami žafranov.

Zaljubljenci v Veliko planino vsako leto skrbno pazijo, kdaj bodo zacveteli žafrani, saj je njihovo cvetenje kratkotrajno. Cvetijo teden, deset dni, potem pa odstopijo prostor drugim spomladanskim rožam. Najemnik Domžalskega doma na Mali planini Lojze Ovijač pravi, da zadnje čase na Planino prihaja vse več obiskovalcev, ki pridejo prav zaradi cvetočih žafranov. O tem, ali žafrani že cvetijo, pa ga sprašujejo tudi po telefonu in spletu.

Žafrani so se najprej pojavili na nižjih planinah, Kisovcu in Marjaninih njivah, zdaj pa se postopno razcvetajo tudi na višje ležečih livadah. Prav te dni jih je največ na Mali in Gojški planini, sorazmerno veliko pa jih lahko najdemo tudi že na Veliki planini, le da je včasih treba vedeti, kje iskati. Na Planini je tudi veliko drugega pomladnega cvetja, še zlasti črnega teloha, v gozdu na nižjih legah pa je veliko tudi velikih zvončkov ali kronic.

Foto: Miro Štebe

Turistično unovčenje žafranov?

Ljubitelji Velike planine pravijo, da je zdaj mogoče manj žafranov, da jih je bilo včasih več in da so bile v prejšnjih letih gostejše tudi zaplate belih žafranov, drugi pa pravijo, da je količina cvetov odvisna tudi od vremenskih razmer in da letošnje verjetno za žafrane niso bile najboljše. Upamo, da imajo prav in da bo v prihodnjih letih spet še več žafranovih cvetov.

Tisti, ki prvič zagledajo poljane žafranov na planini, pravijo, da bi to lahko izkoristili v turistične namene tako, kot to počno na Planini pod Golico, in da bi Velika planina lahko postala znana po svojih žafranih prav tako kot Golica po narcisah. Vendar je cvetenje žafranov krajše kot pri narcisah, treba pa je tudi reči, da je žafranov veliko tudi drugod, vseeno pa jih nikjer ni toliko kot na Planini.

Tisti, ki imajo Planino v srcu, pa pravijo, da naj ostane kar tako, kot je, in naj žafrane prihajajo na Planino občudovat le tisti, ki jim to nekaj pomeni in ki imajo radi cvetje in naravo.

Miro Štebe

www.rtvslo.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.