fbpx

Čez vijolične preproge

Izleti

Kot nalašč za prvomajske praznike se je pogorje Velike planine v teh dneh odelo v vijoličasto pregrinjalo na tisoče žafranov.

Še pred štirinajstimi dnevi je bilo ponekod na planini tudi po več kot meter snega, zdaj pa pomlad na pašnikih Male, Gojške in okoliških planin že kraljuje s pisanimi zaplatami žafranov.

Zaljubljenci v Veliko planino vsako leto skrbno pazijo, kdaj bodo zacveteli žafrani, saj je njihovo cvetenje kratkotrajno. Cvetijo teden, deset dni, potem pa odstopijo prostor drugim spomladanskim rožam. Najemnik Domžalskega doma na Mali planini Lojze Ovijač pravi, da zadnje čase na Planino prihaja vse več obiskovalcev, ki pridejo prav zaradi cvetočih žafranov. O tem, ali žafrani že cvetijo, pa ga sprašujejo tudi po telefonu in spletu.

Žafrani so se najprej pojavili na nižjih planinah, Kisovcu in Marjaninih njivah, zdaj pa se postopno razcvetajo tudi na višje ležečih livadah. Prav te dni jih je največ na Mali in Gojški planini, sorazmerno veliko pa jih lahko najdemo tudi že na Veliki planini, le da je včasih treba vedeti, kje iskati. Na Planini je tudi veliko drugega pomladnega cvetja, še zlasti črnega teloha, v gozdu na nižjih legah pa je veliko tudi velikih zvončkov ali kronic.

Foto: Miro Štebe

Turistično unovčenje žafranov?

Ljubitelji Velike planine pravijo, da je zdaj mogoče manj žafranov, da jih je bilo včasih več in da so bile v prejšnjih letih gostejše tudi zaplate belih žafranov, drugi pa pravijo, da je količina cvetov odvisna tudi od vremenskih razmer in da letošnje verjetno za žafrane niso bile najboljše. Upamo, da imajo prav in da bo v prihodnjih letih spet še več žafranovih cvetov.

Tisti, ki prvič zagledajo poljane žafranov na planini, pravijo, da bi to lahko izkoristili v turistične namene tako, kot to počno na Planini pod Golico, in da bi Velika planina lahko postala znana po svojih žafranih prav tako kot Golica po narcisah. Vendar je cvetenje žafranov krajše kot pri narcisah, treba pa je tudi reči, da je žafranov veliko tudi drugod, vseeno pa jih nikjer ni toliko kot na Planini.

Tisti, ki imajo Planino v srcu, pa pravijo, da naj ostane kar tako, kot je, in naj žafrane prihajajo na Planino občudovat le tisti, ki jim to nekaj pomeni in ki imajo radi cvetje in naravo.

Miro Štebe

www.rtvslo.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.