fbpx

Chefs Stage Pop Up Ljubljana

Novice

V organizaciji Hrvaške turistične skupnosti, restavracije Pelegrini in skupine Kaval je 4. oktobra 2018 med 11. in 14. uro na ekskluzivni lokaciji Diners CUBO golf igrišča Ljubljana v Smledniku potekal Chefs’ Stage Pop Up Ljubljana – vrhunski kulinarični dogodek, ki je na enem mestu gostil eminentna imena slovenske in hrvaške gastronomije, okrepil vezi med dvema državama in v sproščenem vzdušju promoviral bogato kulinarično dediščino in vrhunske sestavine, s katero se ponašata tako ena kot druga država.

Pop Up dogodek je zasnovan kot regijsko nadaljevanje mednarodnega kongresa gastronomije in gostinstva „Chefs’ Stage“, ki ga je marca letos prvič organiziral idejni vodja in glavni chef restavracije Pelegrini, nedavno označene z Michelinovo zvezdico, Rudolf Štefan. Kongres v Šibeniku je v dveh dneh na enem mestu zbral več kot 35 najboljših kuharjev iz celega sveta, ki so v prijateljskem vzdušju na ekskluzivnih lokacijah šibeniškega kraja izmenjevali svoje izkušnje, spoznali hrvaško kulinarično dediščino in vrhunska živila, ki jih ta ima na voljo. Posebno so mesto zatorej na dogodku imeli tudi majhni pridelovalci in proizvajalci, s čemer so želeli poudariti, da ni vrhunske kuhinje brez vrhunskih živil. Na princip »od njive do krožnika« se vedno bolj sklicujejo največja imena svetovne kulinarike, med njimi tudi najboljša kuharica sveta za leto 2017, Ana Roš, ki je prav tako bila gostja prvega Chefs´ Stagea v Šibeniku.

Prvi PoP Up Chefs Stage Ljubljana, ki se je odvil v Smledniku je prav tako na enem mestu zbral 10 vrhunskih kuharskih imen iz Slovenije in Hrvaške, vrhunske vinarje in male lokalne proizvajalce, s tem pa je okrepil že itak močne in neodtujljive vezi med hrvaško in slovensko gastronomijo ter med dvema sosednjima državama na sploh.
Dve državi sta tako stopili skupaj in izbrani publiki predstavili najboljše, kar premore tako ena kot tudi druga kuhinja. Pet vrhunskih slovenskih chefov – Igor Jagodic, Mojmir Šiftar, Uroš Štefelin, Marko Pavčnik in Luka Košir – ter pet hrvaških – Rudolf Štefan, Vjeko Bašić, Marina Gaši, Marko Palfi in Marijo Jurjević (Sous Chef) so namreč v parih iz lokalnih živil ustvarjali prave kulinarične mojstrovine, ki so bile predstavljene ob spremljavi izbranih vin in v spremstvu lokalnih proizvajalcev, ki so s svojo prisotnostjo zaokrožili zgodbo o vrhunski kuhinji.
Povezovanje, sodelovanje in promocija slovenske in hrvaške gastronomije so poudarki tega dogodka, ki je vsem gostom zagotovil nepozabno izkušnjo in možnost, da v sproščenem in prijateljskem vzdušju od vrhunskih mojstrov tako kulinarike kot tudi vinarjev in proizvajalcev neposredno izvejo vse, kar jih je kdaj zanimalo o vrhunski kuhinji, izmenjajo izkušnje in se poslovno povežejo.

Hrvaška turistična skupnost že vrsto let zelo uspešno sodeluje s slovenskimi kolegi, potrditev tega pa je tudi današnji vrhunski dogodek, ki je na enem mestu združil najboljše slovenske in hrvaške kuharske mojstre. Gre za dve prijateljski državi, ki se skupaj predstavljata na oddaljenih trgih, in sem prepričan, da bo ta projekt pomembno prispeval h kakovosti bodočih skupnih nastopov s poudarkom na spodbujanju vrhunske gastronomije. Hrvaška se ponaša z bogato eno-gastronomsko ponudbo, kar potrjujejo tudi nekateri od najbolj prestižnih svetovnih kulinaričnih vodnikov kot so Michelin in Gault Millau, ki priznavajo delo številnih hrvaških restavracij in kuharjev, s tem da so jih nagradili s prestižnimi zvezdami in jih uvrstili v svoje ekskluzivne vodiče”


je povedal direktor Hrvaške turistične skupnosti, Kristjan Staničić ter se zahvalil vsem udeležencem za njihovo sodelovanje in priložnost za združitev dveh odličnih kuhinj, hrvaške in slovenske.

»Sodelovanje Slovenske turistične organizacije in Hrvaške turistične organizacije ter skupna promocija na oddaljenih trgih pod enim sloganom ‘Experience Croatia, Feel Slovenia’ je edinstven in odličen primer uspešnega sodelovanja v turistični promociji že od leta 2010. Gre za učinkovit in profesionalni nastop dveh držav, ki se odraža v povečani prepoznavnosti in ugledu obeh destinacij ter rasti števila azijskih gostov. V letih 2018 in 2019 sta nacionalni turistični organizaciji tudi uspešni prejemnici evropskih sredstev razpisa Evropske turistične komisije za izvedbo skupne promocijske kampanje za povečanje prepoznavnosti regije na kitajskem emitivnem trgu v vrednosti več kot 200.000 evrov,«


je izpostavila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) o uspešnem večletnem sodelovanju med STO in HTZ na prekomorskih trgih in dodaja:

»Državi druži tudi skupen interes za razvoj gastronomske ponudbe na destinaciji. Slednje posebej pridobiva na pomenu vse večje prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot vrhunske gastronomske destinacije za butična doživetja. V okviru svojih prizadevanj bo Slovenija 8. oktobra v Bruslju nagrajena z nazivom Evropska gastronomska regija 2021, kar pomeni, da bo Slovenija v prihodnjem obdobju še krepila promocijsko-razvojne aktivnosti na področju gastronomskega turizma z namenom ustvarjanja dodane vrednosti in zadovoljstva turistov.«


Idejni vodja projekta Chefs´Stage, Rudolf Štefan, je ob tej priliki izjavil, da je

»ideja projekta Chefs Stage Pop Up Ljubljana bila povezovanje slovenske in hrvaške kuhinje na enem novem nivoju, v sproščenem in prijateljskem vzdušju, vključno z malimi proizvajalci, vinarji in obrtniki piva. Organizirali smo Marendin, kot rečemo mi v Šibeniku, ki je tradicionalna jed prisotna v hrvaški in slovenski gastronomiji. Obe državi se ponašata z bogato kulinarično dediščino in z avtohtonimi lokalnimi sestavinami. Kuharji so kuhali s sestavinami malih proizvajalcev, medtem ko so jih spremljali vinarji in craft pivovar. Slovenska in hrvaška gastronomija imajo veliko skupnega, saj smo v preteklosti živeli pod vplivom istih velikih sil, katerih gastronomija in tradicijo se kaže v vsakodnevnih jedeh, ki jih že tradicionalno pripravljamo. Rad bi se zahvalil vsem kuharjem, vinarjem, obrtnikom in malim proizvajalcem, ki so podprli našo zgodbo. Najlepša hvala gre tudi vsem partnerjem, ki so se nam pridružili in verjeli v naš projekt. Vsi so vabljeni, da se nam 18. in 19. marca 2019 pridružijo v Šibeniku na drugem mednarodnem kongresu kulinarike in gostinstvo Chefs´Stage 2019.«

Mojmir Marko Šiftar, Restavracija Evergreen, Smlednik

Nekdanji kapetan mladinske kuharske reprezentance in avtor knjige 44 odtenkov čaja ima kljub mladosti za seboj že kopico uspehov na kulinaričnem področju. Navdušuje z izvirnostjo in zagnanostjo zato ne preseneča, da ima na svojem računu že številne prestižne priznanja, gurmani in strokovnjaki pa o njem govorijo le z izbranimi besedami.

»V pojmu mladost se skriva več pomenov. Z mladostjo se izražajo barve, vonji, okusi in arome na svojstven način. V mladosti se skriva vrhunec drznosti, izzivalnosti in ustvarjalnosti. Z uporabo čajev, kot meni najljubšo sestavino, v kulinariki poskušam povezati vse zgoraj navedene dejavnike in rezultat prikazati na krožnikih«, 

pojasnjuje Šiftar.

Igor Jagodic, Restavracija Strelec, Ljubljanski grad

Gre za enega največ nagrajevanih chefov v Sloveniji, katerega mojstrstvo je hitro prepoznala tudi tujina. Nabral si je kopico medalj na elitnih mednarodnih kuharskih tekmovanjih s katerimi si je v svetu kulinarike ustvaril ime, ki ga opeva sleherni gurman. Njegove jedi navdušujejo s svojo dovršenostjo in okusi, ki hrano dvigajo na povsem nov nivo. Igor Jagodic je po zaključeni Srednji šoli za gostinstvo in turizem in Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled svojo kuharsko pot začel kot pripravnik v JGZ Brdo pri Kranju pri takrat enem najboljših kuharjev Andreju Goljatu. Pri njem je spoznal, da je kuharski poklic lahko neizmerno ustvarjalen. Kuharska kariera ga je kasneje vodila od hotela Lev, preko hotela Astoria do Grand Hotela Toplice in Vile Bled. Od leta 2012 vodi kuhinjo restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu.

Uroš Štefelin, Vila Podvin, Spodnja Lipnica

Uroševa kuhinja je tradicija, ljubezen do doma, kvaliteta, svežina, skrb za zdravo in polno prihodnost. Po navdih se obrača v čas svojega otroštva, ko je v domači kuhinji dišalo po slovenskih jedeh, ko so pripravljali domače klobase in se sladkali s suhimi tepkami. Jedi in sestavine, ki ga spominjajo na otroštvo, pripravlja na sodoben, zdrav način. Za njegovo kuhinjo je značilno prepletanje več okusov na enem krožniku, različne barvne kombinacije, uporaba svežih, lokalnih in sezonskih sestavin, zelenjave z lastnega vrta. Velik poudarek pripisuje izgledu krožnikov, saj okušamo tudi z očmi.
Uroš odkriva lokalna živila, jih spozna do potankosti in kreira iz njih nove jedi na svoj edinstven način.

Luka Košir, Grič, Horjul

Gostišče je brunarica, toda kuhar je mlad, izkušen, ambiciozen in kreativen. Ta chef razmišlja o vsakem krožniku posebej, kar se ne vidi le po tem, da se domači špeh topi na debelem prodnatem kamnu, marmelade pa tečejo po granitni skali, temveč tudi v kombinacijah okusov, ki jim sveža zelišča niso le okras, prezentacija jedi pa ne le umetniški vtis. Luka Košir je najboljši mladi slovenski chef! Naša kuharska pot se še počasi razvija. Gremo predvsem v smeri uporabe lokalnih surovin ter samooskrbe z živili, kar zajema različno paleto dejavnosti kot so vrtnarstvo, nabiralništvo in lov. Naša filozofija je uporabiti kar nam je najbližje, ter na krožniku predstaviti kje smo in kaj počnemo tukaj, na Griču. Skratka, na prvem mestu lokalno in na drugem Jadran.

Marko Pavčnik, Pavus, Laško

Marko Pavčnik kipari elegantno, toda učinkovito, predvsem pa uporablja barve, ki se smejejo in prelivajo, dopolnjujejo in cvetijo. Njegovo kuhanje je izrazito avtorsko. Zna se igrati, zna ustvarjati, zna navduševati. Je estet, skoraj perfekcionist, ki pozna sodobne tehnike in jih tudi zelo uspešno izkorišča. V kuhinji je še boljši kot na televiziji!


“Kuham iz lokalnih, tradicionalnih včasih celo divjih sestavin in z uporabo sodobnih kuharskih tehnik poskušam poudariti okus sestavine, dobiti nove teksture, nove kombinacije. Vedno pa iščem polne, okrogle okuse krožnika. Harmonijo iz katere ne štrli, ne izstopajo ostri, moteči okusi”,

poudarja Pavčnik.

Marko Pavčnik je odraščal v Rimskih toplicah na kmetiji v tesnem sožitju z naravo s še tremi sorojenci. Na kmetiji je življenje močno zaznamovano z letnimi časi in takšna je tudi njegova hrana. Srednjo šolo je naredil v Zagorju, njegova prva praksa pa je bila ravno na gradu v Laškem. V svojem profesionalnem življenju je zamenjal kar nekaj lokaciji in odraščal skupaj z njimi. Zelo hitro, morda prehitro, je postal chef. In ko je spoznal svojo partnerko, se mu je mudilo postati tudi oče.

Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibenik

2018 – 1* Michelin; 17/20 & 4 toke Gault & Millau; Najboljša restavracija na Hrvaškem & Chef leta – Dobre Restavracije – 2018.

Chefs’ Stage – ustanovitelj in domačin
Sodobni gost išče edinstveno izkušnjo. To je tisto, kar restavracijo Pelegrini razlikuje od drugih in po čem smo prepoznavni. Pelegrini izkušnja je danes veliko več kot le obrok. Vsako leto naredimo majhne premike v smeri kot to želijo naši gostje ali pa delamo na tem, da njihovo pozornost preusmerjamo na tisto, kar jim želimo pokazati. Na našo kulinarično dediščino so močno vplivale Benetke, Otomansko Cesarstvo, Francija in Avstro-Ogrska. Trajnostni turizem in s tem prav tako trajnostna kulinarika pot je po kateri si želimo hoditi naprej.

Naš imperativ je čim krajša pot od polja/kmetije/morja do mize. Izjemno pomembna je nenehna radovednost. Vedno morate biti lačni novih znanj, ker gre za profesijo, ki se nenehno razvija. Tisto, kar je mogoče še bolj pomembno kot radovednost, je vztrajnost. Vztrajnost in potrpljenje. Ker brez slednjega ni kontinuitete, brez kontinuitete pa ni uspeha. Okus je kralj kuhinje, pri nas pa so to lokalni okusi. Prav iz tega razloga nenehno delamo na širjenju mreže lokalnih pridelovalcev kot na eni od glavnih postavk v naši kuhinji.

Marko Palfi, The Garden Bar & Kitchen – Zagreb

Marko Palfi mladi je kuharski chef, ki svojim gostom najbolj želi predati ljubezen, ki jo je vgradil v vsak svoj krožnik. Marko Palfi je po hrvaškem MasterChefu dobil ponudbe za delo v popularnem zagrebškem RougeMarinu in v lovranski Bevandi, delal je v Prascu, stažiral pri Janezu Bratovžu v ljubljanskem JB-ju in v kultnem londonskem The Ledburyu, na kar se je zgodila Mundoaka – popolnoma nov pristop k street foodu.
Zdaj Palfi prehaja na nov projekt, in sicer postaja executive chef za celotno Garden grupo (Garden bar & Kitchen Preradovićeva, Garden bar & Kitchen Čakovce, Burgerfest, Advent), v katero se je s svojim načinom razmišljanja in filozofijo ustvarjanja inovativnih jedi, vrhunsko vklopil.

Vjeko Bašić, konoba Boba, Murter

2018 – Chef leta Gault & Millau Hrvatska
Vjeko Bašić je lastnik konobe Boba, ki se nahaja v samem srcu Murtera in ki je zaradi svoje filozofije postala prepoznaven kraj za vse resnične gurmane.
Bobina kuhinja temelji na izvornih kornatskih živilih, ki jih Vjeko uspešno kombinira v sodobni kulinarični stil, kjer se srečata tradicija in sodobnost. Imperativ restavracije so vrhunska, sveža in organska živila izbranega izvora preoblikovana v različne menije, v centru katerih so razkošne morske dobrote.

Marina Gaši, Marina, Novigrad

Marina Gaši ni tipična Chefinja. Ona je hčerka gostincev in je dobesedno rojena v kuhinji. Največji vpliv je na Marinu imela njena mama, inspiracijo pa nenehno išče v vsakodnevnem življenju. Filozofija chefinje Marine Gaši je enostavna – želi si, da bi se njeni gostje pri nje počutili prijetno in da jih njena hrana naredi srečne. V svoji restavraciji Marina, ki se nahaja poleg novigradske marine, Marina Gaši pripravlja izključno ribje jedi na vse možne načine, nikoli pa klasične. V svoji restavraciji nima klasičnega menija, niti a la carte izbire … Njihova filozofija je zelo lepo sprejeta pri ljudeh, slednji jim namreč verjamejo, sprostijo se in uživajo. In to je tisto, kar si Marina želi doseči s svojo kuhinjo.

Marijo Jurjević, LD, Korčula

Marijo Jurjević je Sous Chef restavracije LD Restaurant, ki se nahaja znotraj korčulskega butičnega hotela Lešić Dimitir Palace, kjer dela pod budnim očesom Chefa Marka Gajskega, ki poudarja

«Pri kulinariki ne gre za službo, temveč za življenjski stil. Tako kot življenje, tudi hrana mora imeti karakter, mora biti vznemirljiva in mora pripovedovati zgodbo. Navdih je vsepovsod okrog nas, samo ga je treba znati najti in se pri tem fokusirati na sezonske naravne danosti».

Kulinarična brigada LD Restauranta inspiracijo išče v prekrasnih jadranskih vrtovih – tistih pod in nad morjem. Uporabljajo izključno sezonska živila, ki jih Korčula ponuja, med tem ko so meniji Chefa Gajskega znani po pogumnih kombinacijah okusov. S tem da poudarjajo posebnosti otočnega podnebja. Domiselne kreacije Marka Grajskega v kombinaciji z najboljšimi korčulskimi in pelješkimi vini, predstavljajo resnično avtentično izkušnjo, ki vsak obrok pretvarjajo v posebno slavje.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]