fbpx

Coober Pedy: belčeva luknja v tleh

Novice

Mestece na slabi polovici avstralske pustinje Avstralski “outback” skriva tudi svetovno prestolnico opalov Coober Pedy, kjer 70 odstotkov prebivalstva živi pod zemljo. Ime v aboriginskem jeziku pomeni “belčevo luknjo v tleh”. Foto: Manca Čujež Po naključju odkrito mavrično bogastvo Coober Pedy, mestece s 4000 prebivalci 40 narodnosti, ki leži na slabi polovici avstralske pustinje med […]

Mestece na slabi polovici avstralske pustinje

Avstralski “outback” skriva tudi svetovno prestolnico opalov Coober Pedy, kjer 70 odstotkov prebivalstva živi pod zemljo.

Ime v aboriginskem jeziku pomeni “belčevo luknjo v tleh”.


Foto: Manca Čujež

Po naključju odkrito mavrično bogastvo

Coober Pedy, mestece s 4000 prebivalci 40 narodnosti, ki leži na slabi polovici avstralske pustinje med Alice Springsom in Adelaide, sicer pa že v Južni Avstraliji, velja za svetovno prestolnico opalov. Njegova zgodovina se je začela pisati leta 1910, ko je ena izmed številnih raziskovalnih odprav skozi osrčje Avstralije po naključju odkrila najbogatejše najdišče opalov na svetu. Najmlajši član odprave je iskal vodo, odkril pa mavrično bogastvo….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!