fbpx

Coober Pedy: belčeva luknja v tleh

Novice

Mestece na slabi polovici avstralske pustinje Avstralski “outback” skriva tudi svetovno prestolnico opalov Coober Pedy, kjer 70 odstotkov prebivalstva živi pod zemljo. Ime v aboriginskem jeziku pomeni “belčevo luknjo v tleh”. Foto: Manca Čujež Po naključju odkrito mavrično bogastvo Coober Pedy, mestece s 4000 prebivalci 40 narodnosti, ki leži na slabi polovici avstralske pustinje med […]

Mestece na slabi polovici avstralske pustinje

Avstralski “outback” skriva tudi svetovno prestolnico opalov Coober Pedy, kjer 70 odstotkov prebivalstva živi pod zemljo.

Ime v aboriginskem jeziku pomeni “belčevo luknjo v tleh”.


Foto: Manca Čujež

Po naključju odkrito mavrično bogastvo

Coober Pedy, mestece s 4000 prebivalci 40 narodnosti, ki leži na slabi polovici avstralske pustinje med Alice Springsom in Adelaide, sicer pa že v Južni Avstraliji, velja za svetovno prestolnico opalov. Njegova zgodovina se je začela pisati leta 1910, ko je ena izmed številnih raziskovalnih odprav skozi osrčje Avstralije po naključju odkrila najbogatejše najdišče opalov na svetu. Najmlajši član odprave je iskal vodo, odkril pa mavrično bogastvo….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.