fbpx

Letanje za velikimi koluti sira – 29. maj

Zanimivosti

Nihče tudi ni našel pričevanja, da je tradicionalno valjenje sira kakšno leto manjkalo.

29. maj 2017 Brockworth, okrožje Gloucestershire, Velika Britanija

Nekateri ga označujejo kot povsem brezvezen dogodek letanja za velikimi koluti sira po zelo strmem bregu, ob čemer ni redkost tudi kakšen zlom noge.

Nenavadno tekmo vsako leto priredijo v Brockworthu, med Gloucesterjem, Cheltenhamom in Stroudom, blizu ceste A46 Cheltenham – Stroud. Tekma je vsako leto zadnji ponedeljek v maju, letos je to 29. maja, začne pa se točno opoldne. Tekmovanje je razdeljeno na štiri teke, eden je za ženske.

Začne se tako, da glavni za ceremonije (Master of Ceremonies) šteje: ena za pripravljeni, dva za pozor, tri za pripravo (takrat po strmem pobočju spustijo kolute sira) in štiri za start. V tem trenutku se tekmovalci zaženejo po valovitem pobočju, ki je tako neravno in strmo, da praktično nihče ne ostane na nogah.

Poškodbe niso redkost, vendar pa se najboljši tekmovalci kljub temu vsako leto vračajo. Prvi,  ki prispe na dno hriba, dobi za nagrado ves sir, ki se je prej kotalil po njem, drugi in tretji pa dobita tolažilno denarno nagrado.

Tekme si sledijo v  20 minutnem razmaku, med njimi pa so tudi tri tekmovanja v teku navkreber, eno za fantke pod 12 leti starosti, eno za deklice in eno odprto za vse. Tu, jasno, ne spuščajo kolutov sira, je pa manjši kos sira nagrada za zmagovalca. Tekmuje lahko vsak, vse, kar morate po besedah organizatorja storiti pa je, da pridete na vrh hriba, sprejmete odločitev (kar verjetno vsebuje tudi izdelano oporoko), imate na sebi kavbojke, ki jih ne boste več potrebovali in … Pravzaprav ni natančnega vira, kdaj se je vsakoletno valjenje sira s hriba Cooper’s Hill začelo.

Verjetno sega stoletja nazaj, morda so jo začeli antični Briti (na vrhu hriba so ostanki njihove utrdbe) ali Rimljani, ki so tudi naseljevali to področje. Iz doslej raziskanega je razvidno, da je tekmovanje že na začetku 19. stoletja veljalo za starodaven običaj.

Raziskovalci menijo, da izvira bodisi iz poganskih ritualov plodnosti, priprav in ritualov za dobro žetev ali iz potrebe lokalnega prebivalstva, da ohrani pravico nad hribom. Nihče tudi ni našel pričevanja, da je tradicionalno valjenje sira kako leto manjkalo. Tekmovanja ni bilo le dvakrat zaradi višje sile, vendar pa so lokalni prebivalci organizirali manjšo slovesnost in po hribu spustili vsaj en sir, tako da so ohranili tradicijo. Dogodek si vsako leto ogleda več tisoč ljudi. Organizatorji nimajo nobenih sponzorjev, ves denar za prireditev pa naberejo s parkirnino. Za hitro posredovanje med tekmovanjem najamejo skupino Rapid UK, ki odstranjuje poškodovane in jih preda reševalcem. Rapid UK je sicer britanska reševalna skupina,  ki sodeluje pri odpravljanjuposledic potresov po vsem svetu.

Več informacij lahko dobite na http://www.cheeserolling.co.uk/

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!