fbpx

Letanje za velikimi koluti sira – 29. maj

Zanimivosti

Nihče tudi ni našel pričevanja, da je tradicionalno valjenje sira kakšno leto manjkalo.

29. maj 2017 Brockworth, okrožje Gloucestershire, Velika Britanija

Nekateri ga označujejo kot povsem brezvezen dogodek letanja za velikimi koluti sira po zelo strmem bregu, ob čemer ni redkost tudi kakšen zlom noge.

Nenavadno tekmo vsako leto priredijo v Brockworthu, med Gloucesterjem, Cheltenhamom in Stroudom, blizu ceste A46 Cheltenham – Stroud. Tekma je vsako leto zadnji ponedeljek v maju, letos je to 29. maja, začne pa se točno opoldne. Tekmovanje je razdeljeno na štiri teke, eden je za ženske.

Začne se tako, da glavni za ceremonije (Master of Ceremonies) šteje: ena za pripravljeni, dva za pozor, tri za pripravo (takrat po strmem pobočju spustijo kolute sira) in štiri za start. V tem trenutku se tekmovalci zaženejo po valovitem pobočju, ki je tako neravno in strmo, da praktično nihče ne ostane na nogah.

Poškodbe niso redkost, vendar pa se najboljši tekmovalci kljub temu vsako leto vračajo. Prvi,  ki prispe na dno hriba, dobi za nagrado ves sir, ki se je prej kotalil po njem, drugi in tretji pa dobita tolažilno denarno nagrado.

Tekme si sledijo v  20 minutnem razmaku, med njimi pa so tudi tri tekmovanja v teku navkreber, eno za fantke pod 12 leti starosti, eno za deklice in eno odprto za vse. Tu, jasno, ne spuščajo kolutov sira, je pa manjši kos sira nagrada za zmagovalca. Tekmuje lahko vsak, vse, kar morate po besedah organizatorja storiti pa je, da pridete na vrh hriba, sprejmete odločitev (kar verjetno vsebuje tudi izdelano oporoko), imate na sebi kavbojke, ki jih ne boste več potrebovali in … Pravzaprav ni natančnega vira, kdaj se je vsakoletno valjenje sira s hriba Cooper’s Hill začelo.

Verjetno sega stoletja nazaj, morda so jo začeli antični Briti (na vrhu hriba so ostanki njihove utrdbe) ali Rimljani, ki so tudi naseljevali to področje. Iz doslej raziskanega je razvidno, da je tekmovanje že na začetku 19. stoletja veljalo za starodaven običaj.

Raziskovalci menijo, da izvira bodisi iz poganskih ritualov plodnosti, priprav in ritualov za dobro žetev ali iz potrebe lokalnega prebivalstva, da ohrani pravico nad hribom. Nihče tudi ni našel pričevanja, da je tradicionalno valjenje sira kako leto manjkalo. Tekmovanja ni bilo le dvakrat zaradi višje sile, vendar pa so lokalni prebivalci organizirali manjšo slovesnost in po hribu spustili vsaj en sir, tako da so ohranili tradicijo. Dogodek si vsako leto ogleda več tisoč ljudi. Organizatorji nimajo nobenih sponzorjev, ves denar za prireditev pa naberejo s parkirnino. Za hitro posredovanje med tekmovanjem najamejo skupino Rapid UK, ki odstranjuje poškodovane in jih preda reševalcem. Rapid UK je sicer britanska reševalna skupina,  ki sodeluje pri odpravljanjuposledic potresov po vsem svetu.

Več informacij lahko dobite na http://www.cheeserolling.co.uk/

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.