fbpx

Cotswolds: angleške pravljične vasice

Novice

Domove imajo med griči tudi številni zvezdniki “Srce Anglije” poetično imenujejo Cotswoldse. To je gričevnata pokrajina v zahodno-osrednji Angliji, ki je v zadnjih letih zaradi slikovitih srednjeveških vasic postala prava petična destinacija. Tu si svoje graščine kupujejo največji zvezdniki, od Kate Winslet do Liz Hurley, bogataši z vsega sveta pa se prihajajo sem razvajat v […]

Domove imajo med griči tudi številni zvezdniki

“Srce Anglije” poetično imenujejo Cotswoldse. To je gričevnata pokrajina v zahodno-osrednji Angliji, ki je v zadnjih letih zaradi slikovitih srednjeveških vasic postala prava petična destinacija.

Tu si svoje graščine kupujejo največji zvezdniki, od Kate Winslet do Liz Hurley, bogataši z vsega sveta pa se prihajajo sem razvajat v butične hotele v 500 ali 600 let starih kočicah, obraslih s slezom, in v restavracije z Michelinovimi zvezdicami.

Območje je široko približno 40 kilometrov in dolgo 145 kilometrov, najvišji vrh pa se dviga komaj 330 metrov visoko. A v Cotswoldse, ki v stari angleščini pomeni “ovčja ograda na valovitem gričevju”, ljudje pač ne prihajajo planinarit. Ležerni sprehodi med grički in kamnitimi vasicami, to že, planinarjenje pa ne.

Vasice v Cotswoldsu so videti, kot bi jih naslikal kakšen slikar.


Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tu boste na vaških trgih srečali premožne posestnike v jahalnih škorenjcih, starejše ljudi v karirastih opravah in povsod prisotne japonske turiste, ki jih je cotwoldska idila morda navdušila v kakšnem izmed hollywoodskih filmov (tu so snemali Harryja Potterja, Sejem ničevosti, Jamesa Bonda, Bridget Jones, Prevzetnost in pristranost …).


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.