fbpx

Dobrodošli na Japonskem, kjer je pitje čaja obred

Potovanja, Zanimivosti

Tradicija pitja čaja na Japonskem ima zelo dolgo zgodovino in je zelo spoštovana. Bi tudi vi poizkusili skodelico te prijetne pijače?

Umetnost pitja čaja so Japoncem predstavili Kitajci v 9. stoletju. V 14. stoletju se je ta tradicija rahlo preoblikovala in pod vplivom zenbudizma trdno zasidrala tudi v japonsko družbo. Pod vplivom Sena no Rikjuja, legendarnega čajnega mojstra, je tradicija pitja čaja dosegla visoko filozofsko raven, ki jo danes poznamo pod imenom japonski način pitja čaja.

Tradicija, ki jo gojijo v vseh sferah japonske družbe, je veliko pripomogla tudi k izražanju (in v začetku učenju) zelo dodelane japonske gostoljubnosti. Načela, po katerih je pitje čaja učil Rikju, danes učijo v treh “čajnih” šolah na Japonskem, v Urasenkeju, Omotesenkeju in Mušakojisenkeju.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.