fbpx

Dobrodošli na Japonskem, kjer je pitje čaja obred

Potovanja, Zanimivosti

Tradicija pitja čaja na Japonskem ima zelo dolgo zgodovino in je zelo spoštovana. Bi tudi vi poizkusili skodelico te prijetne pijače?

Umetnost pitja čaja so Japoncem predstavili Kitajci v 9. stoletju. V 14. stoletju se je ta tradicija rahlo preoblikovala in pod vplivom zenbudizma trdno zasidrala tudi v japonsko družbo. Pod vplivom Sena no Rikjuja, legendarnega čajnega mojstra, je tradicija pitja čaja dosegla visoko filozofsko raven, ki jo danes poznamo pod imenom japonski način pitja čaja.

Tradicija, ki jo gojijo v vseh sferah japonske družbe, je veliko pripomogla tudi k izražanju (in v začetku učenju) zelo dodelane japonske gostoljubnosti. Načela, po katerih je pitje čaja učil Rikju, danes učijo v treh “čajnih” šolah na Japonskem, v Urasenkeju, Omotesenkeju in Mušakojisenkeju.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]