fbpx

Dolina smrti

Zanimivosti

“Death Valley National Park” obsega približno 8.000 kvadratnih kilometrov puščavske pokrajine.

“Death Valley National Park” obsega približno 8.000 kvadratnih kilometrov puščavske pokrajine, ki ima zelo kompleksno geologijo. V teh prostranstvih živijo redke živali ter rastline, prav tako pa tukaj najdete kraje polne zgodovinskih zanimivosti.

death-valley-1770727_960_720

V dolini je v preteklosti živelo pet različnih indijanskih plemen. Dolina smrti je edinstvena, ker obsega najnižjo lego in najtoplejšo ter najbolj suho podnebje v Severni Ameriki. Približno 1.300 kvadratnih kilometrov površine leži pod morsko višino. Je eden najtoplejših krajev na zemlji, saj so leta 1913 tukaj izmerili drugo najvišjo temperaturo na svetu, rekordnih 56,66 °C. V njej najdemo najnižjo točko na zahodni polobli, ki leži 86 metrov pod morsko višino v Badwateru, kot tudi številne visoke gorske vrhove, na primer Telescope Peak, ki je visok 3.368 metrov. Dolina smrti je dobila ime zaradi številnih smrti ljudi, ki so jo poskušali prečkati med mrzličnim iskanjem zlata leta 1849. Indijansko pleme Panamint, ki je v njej živelo, jo je imenovalo Tomesha oziroma “goreča zemlja”. Pokrajina je večinoma turobna. Zaznamujejo jo peščene sipine, soteske, prečudovite barve in suha slana jezera.

Ceste so dobre, vendar pozor: gorivo za avtomobile boste lahko našli le na treh mestih. Doline ni dobro prečkati poleti in ob poldnevih, saj so temperature izjemno visoke. Prav tako ni zaželeno pitje vode iz izvirov, ker je veliko zastrupljenih.

Naslovna fotka: Frank am Main


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.