fbpx

Dolina smrti

Zanimivosti

“Death Valley National Park” obsega približno 8.000 kvadratnih kilometrov puščavske pokrajine.

“Death Valley National Park” obsega približno 8.000 kvadratnih kilometrov puščavske pokrajine, ki ima zelo kompleksno geologijo. V teh prostranstvih živijo redke živali ter rastline, prav tako pa tukaj najdete kraje polne zgodovinskih zanimivosti.

death-valley-1770727_960_720

V dolini je v preteklosti živelo pet različnih indijanskih plemen. Dolina smrti je edinstvena, ker obsega najnižjo lego in najtoplejšo ter najbolj suho podnebje v Severni Ameriki. Približno 1.300 kvadratnih kilometrov površine leži pod morsko višino. Je eden najtoplejših krajev na zemlji, saj so leta 1913 tukaj izmerili drugo najvišjo temperaturo na svetu, rekordnih 56,66 °C. V njej najdemo najnižjo točko na zahodni polobli, ki leži 86 metrov pod morsko višino v Badwateru, kot tudi številne visoke gorske vrhove, na primer Telescope Peak, ki je visok 3.368 metrov. Dolina smrti je dobila ime zaradi številnih smrti ljudi, ki so jo poskušali prečkati med mrzličnim iskanjem zlata leta 1849. Indijansko pleme Panamint, ki je v njej živelo, jo je imenovalo Tomesha oziroma “goreča zemlja”. Pokrajina je večinoma turobna. Zaznamujejo jo peščene sipine, soteske, prečudovite barve in suha slana jezera.

Ceste so dobre, vendar pozor: gorivo za avtomobile boste lahko našli le na treh mestih. Doline ni dobro prečkati poleti in ob poldnevih, saj so temperature izjemno visoke. Prav tako ni zaželeno pitje vode iz izvirov, ker je veliko zastrupljenih.

Naslovna fotka: Frank am Main


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!