fbpx

Dolina smrti

Zanimivosti

“Death Valley National Park” obsega približno 8.000 kvadratnih kilometrov puščavske pokrajine.

“Death Valley National Park” obsega približno 8.000 kvadratnih kilometrov puščavske pokrajine, ki ima zelo kompleksno geologijo. V teh prostranstvih živijo redke živali ter rastline, prav tako pa tukaj najdete kraje polne zgodovinskih zanimivosti.

death-valley-1770727_960_720

V dolini je v preteklosti živelo pet različnih indijanskih plemen. Dolina smrti je edinstvena, ker obsega najnižjo lego in najtoplejšo ter najbolj suho podnebje v Severni Ameriki. Približno 1.300 kvadratnih kilometrov površine leži pod morsko višino. Je eden najtoplejših krajev na zemlji, saj so leta 1913 tukaj izmerili drugo najvišjo temperaturo na svetu, rekordnih 56,66 °C. V njej najdemo najnižjo točko na zahodni polobli, ki leži 86 metrov pod morsko višino v Badwateru, kot tudi številne visoke gorske vrhove, na primer Telescope Peak, ki je visok 3.368 metrov. Dolina smrti je dobila ime zaradi številnih smrti ljudi, ki so jo poskušali prečkati med mrzličnim iskanjem zlata leta 1849. Indijansko pleme Panamint, ki je v njej živelo, jo je imenovalo Tomesha oziroma “goreča zemlja”. Pokrajina je večinoma turobna. Zaznamujejo jo peščene sipine, soteske, prečudovite barve in suha slana jezera.

Ceste so dobre, vendar pozor: gorivo za avtomobile boste lahko našli le na treh mestih. Doline ni dobro prečkati poleti in ob poldnevih, saj so temperature izjemno visoke. Prav tako ni zaželeno pitje vode iz izvirov, ker je veliko zastrupljenih.

Naslovna fotka: Frank am Main


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.