fbpx

Dolina smrti: Furnace Creek

Potopisi, Zanimivosti

Dolina smrti, puščava legend in skrajnosti.

Večina znamenitosti v Dolini smrti je na srednjem ter južnem delu parka. Strukture za obiskovalce pa so strnjene v osrčju parka, v Furnace Creeku. Tukaj so številni kampi, razne trgovine in hoteli, bencinska črpalka.  Tam je tudi glavni informacijski center za obiskovalce, kjer se dobijo zemljevidi ter nasveti, kajti teritorij je ogromen in zelo nevaren. Od novembra do aprila se je na izlete možno podati z rangeri. V Furnace Creek Ranchu, poleg Borax Muzeja, sta posebej zanimiva dva eksponata, ki sta razstavljena na prostem.

Dinner at Furnace Creek

Prvi je “20 Mule Teams Wagon Train” ali Konvoj vozov, ki ga je leta 1885 vleklo 20 mul. Uporabljali so ga za prevoz borata iz Doline smrti do Mojave. Prevozili so 265 kilometrov v samo desetih dneh. Borat je tehtal 24 ton. Skupna teža konvoja pa je znašala 36,5 ton. Drugi, “Old Dinah” iz leta 1894, parni traktor z vozi za prevoz surovih rudnin, pa je nadomestil “20 Mule Teams” in je bil pozneje nadomeščen z železniško progo. Zanimivo je obiskati 20 Mule Canyon, kjer so se uporabljala ta prevozna sredstva. Cesta se imenuje po mulah, ki so vlekle vozove natovorjene z boratom iz rudnikov Doline.

800px-Furnace_Creek_Harmony_Borax_Works_8-10-2012_9-19-02

FOTO: Axel Heinbokel, Anirudh Rao, Paul Hermans


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!