fbpx

Dolina smrti: Furnace Creek

Potopisi, Zanimivosti

Dolina smrti, puščava legend in skrajnosti.

Večina znamenitosti v Dolini smrti je na srednjem ter južnem delu parka. Strukture za obiskovalce pa so strnjene v osrčju parka, v Furnace Creeku. Tukaj so številni kampi, razne trgovine in hoteli, bencinska črpalka.  Tam je tudi glavni informacijski center za obiskovalce, kjer se dobijo zemljevidi ter nasveti, kajti teritorij je ogromen in zelo nevaren. Od novembra do aprila se je na izlete možno podati z rangeri. V Furnace Creek Ranchu, poleg Borax Muzeja, sta posebej zanimiva dva eksponata, ki sta razstavljena na prostem.

Dinner at Furnace Creek

Prvi je “20 Mule Teams Wagon Train” ali Konvoj vozov, ki ga je leta 1885 vleklo 20 mul. Uporabljali so ga za prevoz borata iz Doline smrti do Mojave. Prevozili so 265 kilometrov v samo desetih dneh. Borat je tehtal 24 ton. Skupna teža konvoja pa je znašala 36,5 ton. Drugi, “Old Dinah” iz leta 1894, parni traktor z vozi za prevoz surovih rudnin, pa je nadomestil “20 Mule Teams” in je bil pozneje nadomeščen z železniško progo. Zanimivo je obiskati 20 Mule Canyon, kjer so se uporabljala ta prevozna sredstva. Cesta se imenuje po mulah, ki so vlekle vozove natovorjene z boratom iz rudnikov Doline.

800px-Furnace_Creek_Harmony_Borax_Works_8-10-2012_9-19-02

FOTO: Axel Heinbokel, Anirudh Rao, Paul Hermans


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.