Rusija

mapa

Podatki o državi

Tvoj nasvet?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nasveti popotnikov

Moja izkušnja je sicer nastala na drugem delu Rusije, a mislim, da je podobno povsod. V večjih mestih (sploh pa v Moskvi) – ni problem niti s prenočišči, niti s folkom. Če ne izzivaš in se izogibaš nekih nevarnih predelov, je varno. V manjših mestih ali vaseh pa je zelo drugače. ( avtor: Lily V.)

Kot tujec si povsod deležen neke posebne pozornosti in izstopaš, ni to vedno pozitivno. Ljudje so večinoma prijazni in radi kaj svetujejo, pomagajo. Nekateri pa ti nekako zamerijo, da si iz “evrope”, oz. so ti fouš (mi smo se srečali s tem v kakih uradih, kjer oni morajo zate nekaj narediti), pokasirajo ti vsako malenkost, pa tudi drugače dobiš feeling, da kar navijejo cene oz. ti predlagajo najdražje zadeve. Sicer večina folka je čisto OK, se ti zna zgoditi, da te kar domov povabijo na večerjo in “čaj/vodko” in pri njih kar prespiš. Kar tako, ker ste se štekali in si jim zanimiv.( avtor: Lily V.)

V malih mestih/vaseh drugače pa zna biti problem s prenočišči, kakih hotelov/hostelov lahko sploh ni, ali so čisto bogi.( avtor: Lily V.)

Jaz sem si dal delat nov potni list pol leta pred iztekom starega, ker marsikam s starim več nisem mogel. Bolj podrobne podatke, kaj rabiš za rusko vizo, pa si poglej na spletnih straneh konzularnega oddelka njihovega veleposlaništva.
(avtor: Bananaman )

Meni je Moskva neprimerno bolj všeč od Pitera, ki je umetno in po zahodnoevropskih zgledih ustvarjeno mesto.(avtor: domovoj)

Vsekakor Ermitaža, pa vožnjo po kanalih si tudi privoščite. Pa hišo Dostojevskega, na primer. Za Peterburg je tri dni po mojem kar dovolj.(avtor:Oja )

St. Petersburg: Hja, iti v Ermitaž kot individualec je loterija. Lahko čakaš…Če si z agencijo, organizirano, pa ni problema.(avtor: Spider)

St. Petersburg: Vsekakor Ermitaža, pa vožnjo po kanalih si tudi privoščite. Pa hišo Dostojevskega, na primer. Za Peterburg je tri dni po mojem kar dovolj.(avtor:Oja)

v permi smo bli v študentskem domu, po 70 rub za noč. Belinskega 9 če se ne motim, čist zraven Komsomolskega trga

Če vas je mama v mladosti naučila pesmico o ptičku ki je pil vodo pri vodnjaku….,potem ga lahko z malo sreče najdete v Sankt Petersburgu…

rusi po svoji dobro stari navadi radi pijejo…preveč…in potem pride do kakšnih sitnosti…

v Irkutsku sta zdaj dva hostla…Baikal Hostel (tudi na netu)…in Downtown Hostel ki je bolj v centru mesta…sicer pa prevozi po mestu niso problem ker vozijo maršrutke…

Meni kot sami popotnici niso priporočili (Rusi prijatelji) da bi šla sama v Kazan, se pravi proti jugi ali proti vzhodi

Ruska posebnost je ta, da namesto taksija ustavite kakega navadnega državljana, ki vas odpelje na želeno mesto za precej nižjo ceno. Navada je, da se za ceno dogovorite takoj, ko sedete v avto (znanje ruščine je bolj kot ne nujno). Seveda je to zlasti nočna varianta, podnevi namreč vozijo metroji in avtobusi, ki so hitri, pogosti in skoraj zastonj.

Žeparji so hitri in spretni, posebej tam, kjer je mnogo turistov! Hoditi naokrog z odprto torbico je čista neumnost (kot v glavnem kjerkoli). Na splošno pa se mi Moskva in Peterburg nista zdela nevarna – naokrog smo se potikali ob vseh mogočih urah, a nikoli nismo naleteli na kaj sumljivega.

Tržnice so odlično mesto za poskušanje dobre in poceni hrane. Tudi kioskov s prigrizki kar mrgoli. Znana veriga ruske hrane Jolki Palki je malce dražja, a še vedno ugodna varianta. Zanimivo pa je, da kljub globalizaciji pizze skoraj ne najdete!

Sankt Petersburg je prekrasno mesto, kjer bi težko izpostavila le nekaj stvari! No, če že moram – vsekakor se podajte v Ermitaž, največjo galerijo na svetu, kjer niti pod razno ne boste mogli videti vsega, zato prej premislite, katera slikarska obdobja in smeri vas najbolj zanimajo.

V Moskvi me je posebej navdušil bolšji trg, ki je ob sobotah v Izmajlovskem parku (istoimenska metro postaja). Izbira izvirnih spominkov in starin je ogromna, cene pa zelo ugodne.

Moskva: nujna sta Kremelj in Rdeči trg. Ljubiteljem književnosti priporočam hišo Vladimirja Majakovskega (metro Lubjanka). Razstav in prireditev je povsod v izobilju, posebna znamenitost so postaje metroja.

Rubelj je vreden približno 7 tolarjev. Hrana v trgovinah je cenejša kot pri nas, zunaj pa navadno dražja. Smešno poceni je mestni prevoz (karta za metro 70 SIT, za avtobus ok. 50), cigarete (Marlboro 150 SIT) in CD-ji (kajpak piratski). Pijača je poceni, če jo kupite v trgovini. Oblačila dobite za približno isto ceno kot v SLO, razen luksuznih znamk, ki so v Rusiji očitno še bolj luksuzne.

St. Petersburg International Hostel: malce stara in razmajana, a varna stavba z ugodno lokacijo. Ni sicer v strogem centru, kot pravijo na spletni strani, a so povezave dobre (in praktično zastonj). Osebje dobro govori angleško (razen babušk, ki strežejo zajtrk, ampak z njimi se že sporazumeš :)) in je zelo ustrežljivo. Policijske ure ni, za ponoči dobiš svoj ključ. Link: http://www.ryh.ru/