fbpx

Dubaj – mesto nebotičnikov

Mesta, Potovanja, Zanimivosti

Dubaj je en izmed emiratov, v katerem prebiva približno 2,1 milijona ljudi.

Združeni arabski emirati ležijo na jugovzhodu arabskega polotoka v Perzijskem zalivu. Na vzhodu mejijo na Oman, na jugu na Saudsko Arabijo, na severu pa si morsko mejo delijo s Katarjem in Iranom. Sestavljeni so iz sedmih emiratov, v katerih vladajo monarhi in eden izmed njih je izbran za predsednika vseh Emiratov. Prevladujoča vera je islam in arabščina je uradni jezik, vendar lahko tudi z angleščino pridemo zelo daleč.

Dubaj je en izmed emiratov, v katerem prebiva približno 2,1 milijona ljudi. Odkritje nafte leta 1966 je pospešilo razvoj mesta, a je to danes zaradi njene omejene količine, odvisno predvsem od turizma, letalstva, nepremičnin in finančnih storitev. Pred tem je bil Dubaj majhno puščavsko mestece. Danes je znano kot svetovno turistično in finančno središče, z razkošnimi in luksuznimi zgradbami ter gromozanskimi nebotičniki. Dubaj je eno izmed najdražjih mest na svetu in zagotovo najdražje na Srednjem vzhodu.

articles107-802

Tu velja rek: “Večje je, boljše je”. Mesto se šopiri z najvišjo stavbo na svetu Burj Khalifata, ki je postala zaščitni znak mesta. Visoka je 829.8 m s 124 nadstropji in uteleša elemente islamske arhitekture. Tudi Dubajska fontana je največja izmed fontan na svetu in se nahaja v središču mesta na jezeru Burj Khalifata. Osvetljena je s 6600 lučmi in s 25 barvnimi projektorji, dolga 275 m in brizga vodo do 152,4 m visoko v zrak. S pomočjo zvoka in glasbe na njej vsakodnevno uprizarjajo predstave, ki so prava paša za oči. Eno izmed največjih nakupovalnih središč je Dubai Mall, ki ponuja 1200 različnih trgovin in se razteza na površini velikosti dveh nogometnih igrišč. Povezano je s stolpnico Burj Khalifata, Dubajsko fontano in največjim akvarijem na svetu, tako da predstavlja odlično turistično izhodišče.

Za avanturistično razpoložene, agencije ponujajo tako imenovani puščavski safari. Čez peščene sipine vas z džipi zapeljejo globoko v puščavo do beduinske vasi, kjer vam ob plesu in glasbi pričarajo avtentično arabsko vzdušje in kjer lahko jezdite kamele ali si naredite tatu iz kane. Dan lahko sproščeno preživite v enem od zabaviščnih vodnih parkov ali greste celo smučat! V nakupovalnem središču Mall of the Emirates na 22.500 m2 ponujajo 5 težavostnih prog, primernih za smučarje in deskarje.

Temperature se spustijo do -20 stopinj, kar ustreza tudi tam živečim pingvinom, s katerimi se lahko v parku poigrate. 


Sledite nam


RSS Ustavi se!