fbpx

Evropa – stara celina

Potovanja

Evropa je zibelka zahodne civilizacije. Antična Grčija je za sabo pustila velik vpliv na evropske jezike, politiko, šolski sistem in filozofijo.

Evropa se razteza na 10,180,000 km² in je po površini drugi najmanjši kontinent na svetu in tretji po gostoti prebivalstva. Največja po površini in po številu prebivalcev je Rusija, najmanjši je Vatikan. Najvišji vrh je z 5,642 m nadmorske višine ruski Mt. Elbrus in najdaljša reka s 3530 km je Volga, ki se preko Rusije zliva v Kaspijsko morje.

Z dobro ohranjeno kulturno dediščino, odprtimi mejam in učinkovito infrastrukturo je privlačna za mnogo domačih in tujih turistov, a se vendarle vsaka evropska država od druge razlikuje po svoji kulturi in drugačnem načinu življenja.

old-1130731_1920

Na severu jo omejuje Arktični ocean, na zahodu Atlantski ocean in na jugu Mediteransko morje. Najsevernejša točka je Nordkapp. Vzhodna meja je težko določljiva in se je večkrat premaknila, trenutno poteka po Uralu, Kavkazu, Kaspijskem in Črnem morju ter Bosporski ožini. Istanbul je tako razdeljen na evropski in azijski del.

Evropa je zibelka zahodne civilizacije. Antična Grčija je za sabo pustila velik vpliv na evropske jezike, politiko, šolski sistem, filozofijo in umetnost. Njej je sledil mogočen Rimski imperij, katerega ostanke še danes najdemo v Evropi, severni Afriki in na Srednjem vzhodu. Obdobje renesanse je počasi vodilo v današnji moderni svet.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Kako se otroci učijo komunikacije
  Ko otroci preživljajo čas z najpomembnejšimi ljudmi v svojem življenju, razvijajo pomembne odnosne veščine, kot so dobro komuniciranje in poslušanje, tolmačenje obrazne mimike, razumevanje nebesedne komunikacije, deljenje in žrtvovanje. Kako to poteka, nam približa Andreja Vukmir Brenčič.
 • Video: Odprt pogovor z zdravnikom – Sašo Rebolj, dr. med.
  Priljubljeni moderator foruma na Med.Over.Net, urgentni zdravnik in direktor zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik, nam v pogovoru s Polono Požgan na svoj način in z dobro mero humorja prikaže svet v zakulisju ambulant.
 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?