fbpx

Evropska komisija naj poišče rešitev za pomoč turistični dejavnosti, a ne v škodo potrošnikovin njihovih pravic

Novice

Evropska potrošniška organizacija BEUC je pozvala tri evropske komisarje, da skupaj poiščejo rešitev, ki bo pomagala turistični panogi, a ne v breme potrošnikov. Pravica potrošnikov do vračila vplačil v primeru odpovedi se ne sme spremeniti v obveznost potrošnikov, da brezobrestno kreditirajo turistično dejavnost, saj se tudi potrošniki soočajo s težkimi zdravstvenimi in ekonomskimi posledicami pandemije.

Evropska potrošniška organizacija BEUC, katere članica  je tudi ZPS, se  je s pismom obrnila na evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, komisarko za promet Adino Vălean in komisarja za notranji trg Thierryja Bretona v zvezi z odpovedjo paketnih potovanj in poletov zaradi epidemije koronavirusa. Komisarje je pozvala, naj na evropski ravni poiščejo poenotene rešitve, ki bodo pomagale tako potrošnikom kot ponudnikom storitev na način, da bodo lahko podjetja nadaljevala svojo gospodarsko dejavnost, potrošniki pa bodo ohranili svoje pravice  in s tem tudi zaupanje v to dejavnost.

Dve tretjini pritožb je s področja potovanj

BEUC opozarja, da je kriza  prizadela številne potrošnike, ne le njihovo zdravje,  ampak tudi njihovo ekonomsko varnost, saj jih je veliko izgubilo delo ali pa so se jim dohodki  znižali. Po izračunih članic BEUC finančne posledice čuti že približno polovica evropskih gospodinjstev. Nacionalne potrošniške organizacije , ZPS ni izjema, sporočajo, da je dve tretjini pritožb v zadnjih tednih prav s področja potovanj, ker imajo potrošniki  probleme  z vračilom vplačil.


Potrošniške organizacije se zavedajo težkega položaja, v katerem so se znašli ponudniki turističnih in prevoznih storitev, zato podpirajo intervencijske ukrepe držav za pomoč gospodarstvu, da zaščiti delovna mesta in podpre ukrepe za njegovo hitro okrevanje. Vendar so v težkem položaju tudi številni potrošniki, ki se tudi soočajo s problemi likvidnosti in ne vedo, kako bodo zmogli plačevati stanovanjska posojila in najemnine. Kljub jasni evropski zakonodaji, po kateri imajo potrošniki pravico do vračila denarja v primeru odpovedi potovanja ali leta, zaradi izrednih razmer, nekatere države na žalost želijo to pravico omejiti in potrošnike prisiliti v odlog vračila denarja ali sprejem vavčerjev. V praksi bi to dejansko pomenilo brezobrestno kreditiranje turističnega gospodarstva s strani potrošnikov, kljub temu, da številni potrošniki svoj denar nujno potrebujejo.

Zato se potrošnikom  v času krize ne sme odvzeti in omejiti njihovih pravic do vračila denarja, temveč je za zagotovitev likvidnosti in v izogib insolventnosti ponudnikov turističnih storitev treba najti alternativne rešitve. Ena od njih je, da se na nacionalni ali evropski ravni zagotovi poseben sklad, ki bo potrošnikom zagotavljal vračilo denarja tudi v primeru insolventnosti ponudnikov, podobno, kot so to storili na Danskem. Varstvo potrošnikov v primeru insolventnosti organizatorjev potovanj iz 17. člena evropske direktive 2015/2302 o paketnih potovanjih je zato treba začasno razširiti, da bo zajemalo tudi primere odpovedi potovanj zaradi koronavirusa in potrošnikom zagotavljalo povračilo vplačanih zneskov. Takšen ukrep bi bil najbolj enostaven in najbolj primeren za obe strani , tako za ponudnike storitev  kot za potrošnike.

Enake  rešitve je treba sprejeti tako v primeru odpovedi paketnih potovanj kot letalskih prevozov.

Vsako retroaktivno omejevanje zakonskih pravic potrošnikov bo vodilo v zmanjšanje zaupanja potrošnikov v turistični sektor. BEUC še opozarja, da če se pričakuje od potrošnikov, da bodo v bližnji prihodnosti spet začeli vplačevati  potovanja in tako pomagali turistični dejavnosti k  okrevanju, morajo potrošniki jasno vedeti,  da je njihova pravica do vrnitve vplačila v primeru odpovedi zaradi morebitnega pojava drugega vala COVID-19 zagotovljena.

BEUC poudarja, da potrošniške organizacije ne nasprotujejo, da se potrošnike spodbuja k prostovoljnemu sprejemu vavčerjev namesto vrnitve denarja, vendar le,  če bodo  vavčerji zavarovani z jamstvom pred insolventnostjo in veljavni vsaj dve leti.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]