fbpx

Figarova svatba

Dogodki, Kultura

Mozartova Figarova svatba je bila z veličastnim uspehom prvič uprizorjena na Dunaju, je vrhunsko delo svoje dobe in glasbena mojstrovina vseh časov.

Veseli dan ali Figarova svatba je vrhunska literarna predloga velikega mojstra Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa in je bila pravi dinamit za tedanji režim. Figaro je bil znanilec skorajšnjih socialnih sprememb v obliki poznejše francoske revolucije, in celo sam Napoleon je izjavil, da je to delo kot revolucija v akciji. Mozartova Figarova svatba, ki je bila z veličastnim uspehom prvič uprizorjena na Dunaju leta 1786, je vrhunsko delo svoje dobe in glasbena mojstrovina za vse čase.

 14_DSC1289_b

Figaro in Suzana se pripravljata na poroko. Grof jima je podaril sobo, ki je med njegovo in grofičino. Suzana ni zadovoljna in pove Figaru, da jima je grof dal sobo le zato, da bi bil v Suzanini bližini, saj ji je venomer za petami. Figaro se odloči, da bo to spremenil. Dr. Bartolo, nekdanji grofičin skrbnik, in Marcelina, ki sedaj služi grofu, si močno prizadevata, da bi Figaru preprečila poroko in ga tako prisilila, da izpolni obljubo in se poročil z Marcelino v zameno za neodplačano posojilo. Paž Kerubin zaupa Suzani svojo ljubezen do grofice pa tudi do vseh drugih žensk, ko v sobo stopi grof. Kerubin se skrije, grof pa se loti osvajanja Suzane. Ko zasliši glasbo, stopi v sobo še učitelj Bazilio. Tokrat se skrije tudi grof, don Bazilio pa si da duška z obrekovanjem Suzane, Kerubina in njegove ljubezni do grofice. Ko grof to sliši, se prikaže iz skrivališča in ob tem razkrije še Kerubina. Ko ga prešine, da je mladi paž slišal vse nepremišljene besede, ki jih je namenil Suzani, ga pošlje v vojsko.

Grofica tarna, da jo mož zanemarja, a Figaro je že pripravil načrt, kako bo grofu nastavil past. Zaupa ga grofici in Suzani. Ta mora privoliti v srečanje z grofom, na katerega se bo namesto nje odpravil Kerubin, preoblečen v njena oblačila. Medtem ko ženski oblačita Kerubina, na vrata grofičine sobe potrka grof, zato se Kerubin skrije. Ko njen mož sliši iz sosednjega prostora hrup, ga grofica poskusi prepričati, da je to Suzana, ki pomerja poročno obleko, a grof je še naprej sumničav. Odloči se, da bo zaklenjena vrata odprl na silo, zato odide z grofico po potrebno orodje in tako omogoči Suzani, da v skrivališču zamenja Kerubina, ki pobegne skozi okno. Ko se grof vrne, v sobi odkrije Suzano, zato se mora svoji ženi opravičiti, ker je dvomil vanjo. Medtem pridrvi vrtnar Antonio in se pritožuje, da je neki moški skočil skozi okno, pri tem pa razbil cvetlične lončke in uničil nageljne. Čeprav Figaro poskusi krivdo prevzeti nase, je grof vse bolj prepričan, da so ga potegnili za nos.

Grofica narekuje Suzani vsebino pisma, ki ga bo ta vročila grofu in se tako z njim dogovorila za srečanje.
Medtem se grof trdno odloči, da bo Figara oženil z ostarelo Marcelino, vendar Figaro po naključju razkrije
skrivnost, da je v resnici Marcelinin in Bartolov sin. Vsi skupaj sklenejo, da lahko sedaj praznujejo dvojno poroko:
Figarovo in Suzanino ter Bartolovo in Marcelinino. Na prizorišče prispe zbor deklet, med katerimi je tudi preoblečeni Kerubin, in se pokloni grofici. Zberejo se tudi svatje, ki so pripravljeni na poročno praznovanje. Med ceremonijo se grofu nenadoma popravi razpoloženje, saj prejme Suzanino pismo. Figaro to opazi, vendar se mu nikakor ne posveti, kdo je pošiljatelj.

Figaro ne ve, da je tudi grofica, ki jo je moževo obnašanje silno prizadelo, skovala načrt. Ko odkrije, da se je Suzana dogovorila za skrivni sestanek z grofom, pobesni, saj ne ve, da se grof ne bo sestal s Suzano, ampak z grofico, preoblečeno v Suzanina oblačila. Grof se osmeši, saj svojo strastno ljubezen izpove lastni ženi. Na kraj srečanja prihiti tudi Figaro, s katerim se v grofico preoblečena Suzana hoče malo pošaliti, vendar jo Figaro kmalu prepozna, a se obnaša, kot da bi verjel, da pred njim resnično stoji grofica. Izpove ji gorečo ljubezen.
Suzana sprva pobesni, a jo Figaro pomiri, ko ji razkrije, da jo je že prej prepoznal. Oba nadaljujeta igro, ko vidita, da se jima bliža grof. Ta je prepričan, da je Figaro ženin ljubimec, in pokliče priče. Ko spregleda, da se je zmotil in hkrati ujel v past, prosi grofico odpuščanja. Žena mu pri priči odpusti.
Slavje se lahko začne. Ali pa ne …

Sledite nam

vir: SNG Opera in balet Ljubljana


Sledite nam


RSS Ustavi se!