fbpx

Francoska kulinarika

Potovanja

Najbolj znana jed v Toulusu je cassoulet, ki je sestavljena iz različnih vrst mesa, klobas in fižola.

Začetek visoke francoske kuhinje seže daleč v 17. stoletje, ko je kuharski mojster La Varenne napisal prvo pravo francosko kuharico. Prva asociacija na francosko kuhinjo bodo verjetno polži in žabe in res je, da mesa v Franciji ne boste prikrajšani. Piščanec, puran, goska, raca, teletina, jagnjetina, ovčetina in divjačina ter raznovrste ribe so pripravljeni na 1001 okusen način. Med zelenjavo pa največkrat posežejo po čebuli, krompirju, jajčevcih in bučkah. Med gobami lahko izbirate med vsem od prekrasnih tartufov do šampinjonov, vse skupaj pa je na prefinjen način začinjeno.

Hrana si po francoskih regijah deli odličnost, a se razlikuje po njeni ponudbi. Skoraj povsod boste našli različne vrste sira in klobase. V osrednjem Parizu, ki velja za pravo prestolnico kulinarike, boste v nekaj tisoč restavracijah in bistrojih lahko izbirali med vsemi svetovnimi kuhinjami. Šampanja, Lorena in Alzacija so namenjene nazdravljanju s šampanjcem, obmorski Bretanja in Normandija pa raznovrstni morski hrani in tam uspevajoči zelenjavi. V dolini Loare vam bodo ponudili češnjev in breskvov liker, za kosilo pa jedi iz jagnjetine, divjačine in teletine.

Če pot nadaljujete v Burgundijo boste lahko poskusili znamenite francoske polže in sir ob kozarčku rujnega, za posladek pa medeno torto in znan ribezov liker Creme de Casis. Alpska regija je znana po piščančjih jedeh in sladkovodnih ribjih specialitetah, Limousin in Poitou-Charentes po ostrigah in če verjamemo domačinom – po najboljšem maslu in smetani, Bordeaux po vinu, v Gaskoniji pa po pašteti.

Najbolj znana jed v Toulusu je cassoulet, ki je sestavljena iz različnih vrst mesa, klobas in fižola. V cvetoči Provansi uspeva zelenjava, postrežena z morskimi sadeži začinjenimi z zelišči in citrusi. Ne manjka tudi domačih oliv. Za konec pa vam bodo na oddaljeni Korziki v prvi vrsti ponudili mediteranske specialitete in za posladek prave korziške klementine.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.