fbpx

Francoska kulinarika

Potovanja

Najbolj znana jed v Toulusu je cassoulet, ki je sestavljena iz različnih vrst mesa, klobas in fižola.

Začetek visoke francoske kuhinje seže daleč v 17. stoletje, ko je kuharski mojster La Varenne napisal prvo pravo francosko kuharico. Prva asociacija na francosko kuhinjo bodo verjetno polži in žabe in res je, da mesa v Franciji ne boste prikrajšani. Piščanec, puran, goska, raca, teletina, jagnjetina, ovčetina in divjačina ter raznovrste ribe so pripravljeni na 1001 okusen način. Med zelenjavo pa največkrat posežejo po čebuli, krompirju, jajčevcih in bučkah. Med gobami lahko izbirate med vsem od prekrasnih tartufov do šampinjonov, vse skupaj pa je na prefinjen način začinjeno.

Hrana si po francoskih regijah deli odličnost, a se razlikuje po njeni ponudbi. Skoraj povsod boste našli različne vrste sira in klobase. V osrednjem Parizu, ki velja za pravo prestolnico kulinarike, boste v nekaj tisoč restavracijah in bistrojih lahko izbirali med vsemi svetovnimi kuhinjami. Šampanja, Lorena in Alzacija so namenjene nazdravljanju s šampanjcem, obmorski Bretanja in Normandija pa raznovrstni morski hrani in tam uspevajoči zelenjavi. V dolini Loare vam bodo ponudili češnjev in breskvov liker, za kosilo pa jedi iz jagnjetine, divjačine in teletine.

Če pot nadaljujete v Burgundijo boste lahko poskusili znamenite francoske polže in sir ob kozarčku rujnega, za posladek pa medeno torto in znan ribezov liker Creme de Casis. Alpska regija je znana po piščančjih jedeh in sladkovodnih ribjih specialitetah, Limousin in Poitou-Charentes po ostrigah in če verjamemo domačinom – po najboljšem maslu in smetani, Bordeaux po vinu, v Gaskoniji pa po pašteti.

Najbolj znana jed v Toulusu je cassoulet, ki je sestavljena iz različnih vrst mesa, klobas in fižola. V cvetoči Provansi uspeva zelenjava, postrežena z morskimi sadeži začinjenimi z zelišči in citrusi. Ne manjka tudi domačih oliv. Za konec pa vam bodo na oddaljeni Korziki v prvi vrsti ponudili mediteranske specialitete in za posladek prave korziške klementine.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!