fbpx

Francoski Mont Saint-Michel

Potovanja

Zgodovina kraja sega daleč v leto 708, ko so na hribu postavili kapelo z imenom Mont-Tombe posvečeno sv. Mihaelu.

Mont Saint-Michel je majhna otoška občina v Spodnji Normandiji na severu Francije ob reki Couesnon. Vsega skupaj ima 100 ha z manj kot 100 prebivalci. Na njem se bohoti opatija Abbaye du Mont Saint-Michel iz Srednjega veka.

Zgodovina kraja sega daleč v leto 708, ko so na hribu postavili kapelo z imenom Mont-Tombe posvečeno sv. Mihaelu. Kmalu je postala obljuden romarski kraj. Kasneje so benediktinci ustanovili samostan, ki je imel v Srednjem veku velik versko-vojaški pomen. V stoletni vojni se je uspešno upiral angleški nadvladi in tako postal simbol francoske narodne identitete. V času francoske revolucije je služil kot zapor, od leta 1874 naprej pa je bil razglašen za kulturni spomenik, ki ga letno obišče na tisoče turistov.

Zanimiva je zgodba o njegovem nastanku. Mesto se je v preteklosti držalo kopnega, kasneje pa, ko se je morska gladina dvignila, je erozija preoblikovala priobalne površine in počasi se je izoblikoval otok Mont Saint-Michel. Razlika med plimo in oseko znaša, kar 14 m. V Srednjem veku so otok poimenovali “Sveti Michael v nevarnosti morja”, ko so se izogibali morju in ga skušali doseči po suhi ravnini. Še danes se kakšem obiskovalec “izgubi”, ko poskuša do otoka izven začrtane ceste.

Slane močvirske travnike so izkoristili za pašo ovc, katerih tipično slano meso je lokalna specialiteta.

mi šotorimo: “Mi potujemo s šotorom in imamo s francoskimi kampi samo dobre izkušnje: jih je veliko, tud sredi ničesar jih najdeš (v kakšni vasi), urejeni, čisti, poceni. Smo bili pa večinoma po takih bolj popotniških kampih, kjer se ljudje ustavljajo za dan, dva. Mogoče je po tistih bolj počitniških (in ob morju) drugačna scena.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!