Gibraltar – mesto opic

Gibraltar – mesto opic

Gibraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva in Severne Irske ter ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Evropo in Afriko. Velika Britanija ima v njem nastanjeno oporišče vojne mornarice.

“Po legendi se bo britanska oblast v mestu končala, ko bo zadnja izmed opic zapustila skalo.”

Med špansko nasledstveno vojno so Gibraltar zavzeli Britanci in ta je od 1739 razglašena za kronsko kolonijo, v kateri danes živi približno 29 000 prebivalcev. Med Veliko Britanijo in Španijo vlada napetost, saj želijo zadnji Gibraltar vključiti nazaj v svojo državo.

Gibraltar je edina evropska država, v kateri živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostosti. Zaradi njih je kraj poimenovan tudi Opičja skala. Po eni razlagi prihajajo iz Maroka, po drugi pa si potomke berberskih opic, ki so pred tem živele v južni in srednji Evropi.

alea: “Gibraltar je del EU. S stališča EU so prebivalci Gibraltarja državljani Velike Britanije. Je pa nekaj izjem: Gibraltar ni del skupnega trga, ne sodeluje v skupni kmetijski in ribolovni politiki, ne uporabljajo se določila EU o davku na dodano vrednost.”

monkeys-50862_1280

gibraltar-441928_1920

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Lana je del ustvarjanja zgodbe Potovanja.Over.Net od leta 2015. Rada odkriva nove kotičke in spoznava različne ljudi na svoji poti. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.