fbpx

Gibraltar – mesto opic

Potovanja

Gibraltar je edina evropska država, v kateri živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostosti.

Gibraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva in Severne Irske ter ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Evropo in Afriko. Velika Britanija ima v njem nastanjeno oporišče vojne mornarice.

Med špansko nasledstveno vojno so Gibraltar zavzeli Britanci in ta je od 1739 razglašena za kronsko kolonijo, v kateri danes živi približno 29 000 prebivalcev. Med Veliko Britanijo in Španijo vlada napetost, saj želijo zadnji Gibraltar vključiti nazaj v svojo državo.

Gibraltar je edina evropska država, v kateri živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostosti. Zaradi njih je kraj poimenovan tudi Opičja skala. Po eni razlagi prihajajo iz Maroka, po drugi pa si potomke berberskih opic, ki so pred tem živele v južni in srednji Evropi.

alea: “Gibraltar je del EU. S stališča EU so prebivalci Gibraltarja državljani Velike Britanije. Je pa nekaj izjem: Gibraltar ni del skupnega trga, ne sodeluje v skupni kmetijski in ribolovni politiki, ne uporabljajo se določila EU o davku na dodano vrednost.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!