fbpx

Gibraltar – mesto opic

Potovanja

Gibraltar je edina evropska država, v kateri živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostosti.

Gibraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva in Severne Irske ter ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Evropo in Afriko. Velika Britanija ima v njem nastanjeno oporišče vojne mornarice.

Med špansko nasledstveno vojno so Gibraltar zavzeli Britanci in ta je od 1739 razglašena za kronsko kolonijo, v kateri danes živi približno 29 000 prebivalcev. Med Veliko Britanijo in Španijo vlada napetost, saj želijo zadnji Gibraltar vključiti nazaj v svojo državo.

Gibraltar je edina evropska država, v kateri živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostosti. Zaradi njih je kraj poimenovan tudi Opičja skala. Po eni razlagi prihajajo iz Maroka, po drugi pa si potomke berberskih opic, ki so pred tem živele v južni in srednji Evropi.

alea: “Gibraltar je del EU. S stališča EU so prebivalci Gibraltarja državljani Velike Britanije. Je pa nekaj izjem: Gibraltar ni del skupnega trga, ne sodeluje v skupni kmetijski in ribolovni politiki, ne uporabljajo se določila EU o davku na dodano vrednost.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.