fbpx

Gibraltar – mesto opic

Potovanja

Gibraltar je edina evropska država, v kateri živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostosti.

Gibraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva in Severne Irske ter ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Evropo in Afriko. Velika Britanija ima v njem nastanjeno oporišče vojne mornarice.

Med špansko nasledstveno vojno so Gibraltar zavzeli Britanci in ta je od 1739 razglašena za kronsko kolonijo, v kateri danes živi približno 29 000 prebivalcev. Med Veliko Britanijo in Španijo vlada napetost, saj želijo zadnji Gibraltar vključiti nazaj v svojo državo.

Gibraltar je edina evropska država, v kateri živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostosti. Zaradi njih je kraj poimenovan tudi Opičja skala. Po eni razlagi prihajajo iz Maroka, po drugi pa si potomke berberskih opic, ki so pred tem živele v južni in srednji Evropi.

alea: “Gibraltar je del EU. S stališča EU so prebivalci Gibraltarja državljani Velike Britanije. Je pa nekaj izjem: Gibraltar ni del skupnega trga, ne sodeluje v skupni kmetijski in ribolovni politiki, ne uporabljajo se določila EU o davku na dodano vrednost.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.