fbpx

Gora Oljka

Potovanja

Ljudje že stoletja prihajajo na Goro Oljko.

HelenaK: “Mi gremo velikrat na Stražo nad Bledom po trim poti kjer imaš ves čas te trim vaje … tamal uživa ful ker je cel kup ‘tarzan varjant’ pa kozolci za plezat in tko … na vrhu je več razgledniških točk … čisto od zgoraj pa se lepo vidi na cel Bled in Jezero … nikdar ni gužve … ni pa nobene koče gor.”

# Gora Oljka

Gora Oljka je izrazit kraški osameli vrh na severozahodnem delu Spodnje Savinjske doline. Opazimo jo že od daleč, dobro vidna je z avtocestnega odseka Vransko-Arja vas. Doseže samo 734 metrov nadmorske višine, kljub temu pa ponuja izreden razgled. Upravičeno jo lahko imenujemo “Savinjski Riggi”. Gora se prvič omenja leta 1234 kot Križna gora. Pisni viri poročajo, da je nekoč na vrhu stal križ in od sredine 17. stoletja tudi kapeli s kipoma sv. Jošta in sv. Neže. Znamenitost Gore Oljke je cerkev z dvema zvonikoma in razgibano zunanjščino, zgrajena med letoma 1754 in 1757 in sodi med lepše baročne cerkve na Slovenskem. Njena skladna arhitektura je v celoti ohranjena v prvotni obliki. V notranjosti predstavlja nekaj posebnega glavni oltar, ki je lesen in je izredno rezbarsko baročno delo Ferdinanda Galla.

Planinski dom na Gori Oljki

# Oltar v cerkvi sv. Križa

Ljudje že stoletja prihajajo na Goro Oljko. Najprej so bili njeni obiskovalci predvsem romarji. Že leta 1897 pa je Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva uredila markirano pot iz Šmartnega ob Paki in malo pozneje še iz Šoštanja. Danes je Gora Oljka prepredena s številnimi markiranimi potmi, ki vodijo iz praktično vseh krajev ob njenem vznožju. Obiskovalci se lahko po vzponu oddahnejo in okrepčajo v prostornem Planinskem domu na Gori Oljki, ki je v upravljanju PD Polzela.

# V okolici

Na Polzeli in v njeni okolici je še veliko naravnih in kulturno zgodovinskih znamenitosti, ki so vredne ogleda. Sredi kraja na skalnati vzpetini stoji grad Komenda, ki ima približno 850-letno zgodovino. Na stopnišču pred vhodom je antični kip leva. V Komendi je nekaj časa bival tudi pesnik dr. France Prešeren, ko je obiskoval svojega strica župnika Antona Muhovca.

Severno od Komende je dvorec Šenek, ki je bil sedež polzelske gospode. Neobaročni videz dvorca je dobila graščina s fevdalnimi lastniki baroni Pongratz. Ob graščini je park (spomenik oblikovne narave), ki je zavarovan z odločbo o zavarovanju graščine Šenek in njenega parka ter vpisan v register spomenikov naravne in kulturne dediščine Republike Slovenije. Kdor si želi lahkega sprehoda, naj obišče tudi Učno pot parkovnih dreves, ki jo je uredilo Turistično društvo Polzela.

Vir fotografij: poisci.me, geago, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]
 • Nataša Jeza Kotnik: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Njena velika želja je bila, da bi zjutraj brala. Če vstaneš uro prej in bereš, je to 365 ur dodatnega branja na leto. Če povprečno preberemo knjigo v enem tednu, to pomeni 52 knjig na leto. In se je začelo.
 • Alenka Resinovič REZA: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Ljudje smo socialna bitja in druženja, dotiki, nasmehi in ukvarjanje s tistimi, za katere nam je mar, bi morali biti na prvem mestu. Žal nam je v zadnjem času vse ...
 • “V redu je, vzemi!” – za natečaj
  Pri srcu me je pogrelo, pomahala sem fantu z novimi japonkami, ostalim razdelila še nekaj čokoladic in zapustila vas. Polna. Ljubezni, sreče, upanja.
 • Iza Sia Login: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  V tem trenutku bi bila najbolj srečna če bi bili vsi ljudje sposobni aboslutne resnice glede trenutne svetovne situacije (tako mediji, strokovnjaki, politiki, poslovneži in ostali Zemjani) in bi s skupnimi močmi soustvarjali realnost in prihodnost.