fbpx

Gozd iz kamna namesto dreves?

Novice, Potovanja

Poleg okamenelih debel na otoku najdemo še fosile vej in listov ter drugih živalskih ostankov.

Kaj pravzaprav je okameneli gozd? Gre za nahajališče ostankov dreves iz geološke preteklosti, kjer so ta dejansko rasla, danes pa jih imenujemo avtohtoni okameneli gozd. Ponekod se je ohranil celoten koreninski sistem. Takšno nahajališče priča o celotnem življenjskem okolju v določenem obdobju Zemljine geološke preteklosti.

Na Lesbosu se nahaja eno najbolje ohranjenih nahajališč okamnelih debel na svetu, ki se razprostira na okoli 150 km2 na zahodnem delu otoka, med naselji Sigri, Antisa in Eresos ter se po geološki pisanosti z lahkoto postavi ob bok večjim svetovnim nahajališčem. Pogoj za njegov nastanek je možnost fosilizacije, ki prepreči hiter razpad debla, anorganska mineralizacija pa povzroči impregnacijo. Najbolj pogosta oblika fosilizacije je petrifikacija, s pomočjo katere je nastal tudi okameneli gozd na Lesbosu. Voda, ki polzi po skalah, razpoke napolni z minerali, ki čez čas nadomestijo organske snovi in povzročijo okamenelost. Poleg okamenelih debel na otoku najdemo še fosile vej in listov ter drugih živalskih ostankov.

valcka::trv: “Z družino gremo letos v juniju že drugič na Lesbos. Lani smo bili nad njim očarani. Otok sam je kar velik, tako da se splača najeti avtomobil. Mi smo dali za 11 dni 100 EUR (fiat panda). Bili smo v mestu Molyvos, kjer imajo tudi kamp. Cenovno je zelo ugoden, vsaj kar se tiče nastanitve v hotelu. Tudi drugače cene v restavracijah niso pretirane. Otok ima veliko divjih plaž s termalnimi vrelci, kjer se kopaš v prijetni topli vodi. Drugače pa so urejene plaže z ležalniki in senčniki za plačilo, ampak mi jih nismo nikoli obiskali.”

4150894846_7789592441_o

Vir fotografij: Proto Thema, Wikipedia

Mnenja in izkušnje na forumu: Praktični nasveti in popotovanja


Sledite nam


RSS Ustavi se!