fbpx

Gozd iz kamna namesto dreves?

Novice, Potovanja

Poleg okamenelih debel na otoku najdemo še fosile vej in listov ter drugih živalskih ostankov.

Kaj pravzaprav je okameneli gozd? Gre za nahajališče ostankov dreves iz geološke preteklosti, kjer so ta dejansko rasla, danes pa jih imenujemo avtohtoni okameneli gozd. Ponekod se je ohranil celoten koreninski sistem. Takšno nahajališče priča o celotnem življenjskem okolju v določenem obdobju Zemljine geološke preteklosti.

Na Lesbosu se nahaja eno najbolje ohranjenih nahajališč okamnelih debel na svetu, ki se razprostira na okoli 150 km2 na zahodnem delu otoka, med naselji Sigri, Antisa in Eresos ter se po geološki pisanosti z lahkoto postavi ob bok večjim svetovnim nahajališčem. Pogoj za njegov nastanek je možnost fosilizacije, ki prepreči hiter razpad debla, anorganska mineralizacija pa povzroči impregnacijo. Najbolj pogosta oblika fosilizacije je petrifikacija, s pomočjo katere je nastal tudi okameneli gozd na Lesbosu. Voda, ki polzi po skalah, razpoke napolni z minerali, ki čez čas nadomestijo organske snovi in povzročijo okamenelost. Poleg okamenelih debel na otoku najdemo še fosile vej in listov ter drugih živalskih ostankov.

valcka::trv: “Z družino gremo letos v juniju že drugič na Lesbos. Lani smo bili nad njim očarani. Otok sam je kar velik, tako da se splača najeti avtomobil. Mi smo dali za 11 dni 100 EUR (fiat panda). Bili smo v mestu Molyvos, kjer imajo tudi kamp. Cenovno je zelo ugoden, vsaj kar se tiče nastanitve v hotelu. Tudi drugače cene v restavracijah niso pretirane. Otok ima veliko divjih plaž s termalnimi vrelci, kjer se kopaš v prijetni topli vodi. Drugače pa so urejene plaže z ležalniki in senčniki za plačilo, ampak mi jih nismo nikoli obiskali.”

4150894846_7789592441_o

Vir fotografij: Proto Thema, Wikipedia

Mnenja in izkušnje na forumu: Praktični nasveti in popotovanja


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.